Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Što smo ovih dana naučili od svoje dijaspore?

Na izbore i položaj Hrvata u BiH osvrnuo se i tajnik Savjeta Zvonko Milas koji je kazao kako ishod nedavnih izbora u BiH otežava njihov ionako težak položaj
11. studenoga 2018. u 17:14 0 komentara 799 prikaza
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Predsjednik Vladina Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Grbešić ocijenio je u subotu na početku dvodnevne sjednice koja se održala u Amadria Parku u Šibeniku, kako Hrvati izvan Hrvatske imaju razloga za optimizam jer se nakon 20 godina raznih obećanja vide pozitivni pomaci, a potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić istaknula je da ova vlada od početka mandata nastoji unaprijediti suradnju i povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske.

Vukovar Treća sjednica Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate koji žive izvan domovine sljedeći vikend zasjeda u Vukovaru. Evo o čemu će raspravljati

"Nakon 20 godina praznih obećanja, Hrvati izvan Republike Hrvatske žele promjene i pozitivne rezultate. Vidimo da ima pozitivnih pomaka, kao na primjer prijedlog izmjena zakona o državljanstvu, registar Hrvata izvan Hrvatske i razni programi za učenje hrvatskog jezika i povezivanje s hrvatskim identitetom. Ima još i niz otvorenih pitanja, a najviše nas brine položaj Hrvata u BiH. Nedjeljivost Hrvata je i ustavno zaštićena, stoga mislimo da imamo pravo, ali i dužnost pomoći našim pripadnicima u BiH", kazao je Ivan Grbešić. 

Naglasio je kako je sretan zbog dobre suradnje s aktualnom Vladom RH jer im se ciljevi podudaraju, ali i kako smatra da se promjene događaju presporo. 

"U državama u kojima živimo, naučili smo raspravljati argumentirano i uvažavati tuđa mišljenja koja nekada ne dijelimo, ali to je jedini način stvaranja zajedništva i boljitka, zbog čega smo svi danas ovdje. Hoćemo li biti uspješni ovisi o tome hoćemo li znati komunicirati", zaključio je. 

Poslušajte cijelu izjavu Ivana Grbešića

Druga sjednica Ovaj vikend u Šibeniku će se raspravljati o Hrvatima izvan domovine

Ministrica Pejčinović Burić naglasila je kako je osnaživanje jedinstva iseljenih Hrvata zadaća svih.

"Ovo danas je potvrda našeg zajedništva i povezanosti... Veže nas zajednička domovina, zajednički identitet, jezik, povijest, kulturna baština i naša vjera. Ta povezanost osjeća se i u radu ovog saziva Vlade", otkrila je i istaknula je kako su upravo Hrvati izvan Hrvatske u najtežim trenucima, kao u zauzimanju za hrvatsku slobodu i neovisnost te međunarodno priznanje, imali iznimnu ulogu, kako neposredno, tako i na niz drugih načina. 

"Ta predanost i danas traje u mnogim pitanjima važnima za Hrvatsku. Vlada Andreja Plenkovića od početka mandata svim se naporima trudi raditi na unapređenju suradnje i daljnjem povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske. Posebno se zalažemo na prava Hrvata u europskim zemljama, a naš ključni vanjskopolitički prioritet je jačanje hrvatskog naroda u BiH. Tim pitanjem mnogi od nas se bavimo svaki dan", naglasila je Pejčinović Burić. Dodala je da je važno pitanje i zakon o državljanstvu, koji je u proceduri, a kojim se nadaju dati odgovor na puno otvorenih pitanja iseljenih Hrvata. 

Završena prva sjednica Savjet Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske

Na izbore i položaj Hrvata u BiH osvrnuo se i tajnik Savjeta Zvonko Milas koji je kazao kako ishod nedavnih izbora u BiH otežava njihov ionako težak položaj. Milas je zatim govorio o projektima Savjeta. Sjednici je prisustvovala i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Poslušajte cijelu izjavu Zvonka Milasa

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.