Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

'Sjećanja' riječkog umjetnika Željka Jančića Zeca predstavljena u Beču

Najprije se bavio izvedbenom umjetnošću. Sada ga zaokupljaju pitanja iz svakodnevnog života, čovjekova postojanja i složenosti univerzuma
29. travnja 2019. u 09:08 0 komentara 29 prikaza
Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji
Pogledajte galeriju 1/3

"Sjećanja/Memories" naziv je izložbe crno-bijelih fotografija svestranog multimedijskog umjetnika iz Rijeke Željka Jančića Zeca, otvorene u meksičkom Kulturnom institutu u Beču. 

Otvorena do 26. travnja U bečkom sjedištu UN-a održana izložba o različitostima u BiH

Svojim izložbenim postavom Jančić, koji živi i stvara na relaciji Rijeka – Beč, evocira svoja sjećanja na Rab, otok svog djetinjstva. Izložbu je otvorila Katarina Dorkin-Križ iz veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji.

Željko Jančić Zec rođen je 1969. godine u Rijeci. Slikar je i multimedijski umjetnik, fotograf, videoumjetnik, koreograf i redatelj. Diplomirao je u Nizozemskoj na Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Izlagao je u Europi i Americi. Član je UPUH-a Zagreba i Rijeke te IG Freie Theaterarbeita i Bildende Kunsta u Beču, gdje je utemeljio umjetničku udrugu "Part of Art". Predsjednik je i World Art Games Austrije od 2012. godine.

Pobjednici iz Kenije Bečki maraton uveličalo više od 230 hrvatskih natjecatelja

U glavnom gradu Austrije već imao nekoliko samostalnih i skupnih izložbi, a i novootvorenim dojmljivim fotografskim "Sjećanjima" zadivio je Bečane. 

Najprije se bavio izvedbenom umjetnošću. Sada ga zaokupljaju pitanja iz svakodnevnog života, čovjekova postojanja i složenosti univerzuma. Fotografija i video postali su važan i stalan dio njegova stvaralačkog opusa koji obilježava nekoliko ciklusa umjetničkih fotografija. U sklopu izvedbene umjetnosti razvio je ne samo fotografsku nego i kinematografsku perspektivu.

Prijatelji Prof. Žugaj predstavio Bečanima slikarski opus Otona Glihe

Autor je i nekoliko kratkih eksperimentalnih filmova. Za neke od njih nagrađivan je i na međunarodnim filmskim festivalima. Autentični umjetnički izričaj mladog Riječanina prepoznali su i Bečani, koji mogu uživati u njegovim umjetničkim fotografijama i izložbenom postavu "Sjećanja" do 5. svibnja ove godine.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.