PROSLAVLJEN JUBILEJ

Raskoš i sjaj 30. Hrvatskog bala u Beču potvrdio zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske

Foto: Snježana Herek
1/18
20.02.2023.
u 12:23

Bal je  otvoren hrvatskom i austrijskom himnom i svečanim programom 28 plesnih parova poznate bečke plesne škole “Rueff”. Hrvatsku himnu veličanstveno je otpjevala Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” iz Splita

Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i šport (AHZ) u Beču, u subotu navečer , u bečkom hotelu “Arcotel Wimberger”, posebno upečatljivo i svečano obilježila je svoj jubilarni 30. Hrvatski bal. I to  zajedno s oko 300 gostiju, bečkih i ostalih austrijskih Hrvata i njihovih austrijskih prijatelja, te priličnim brojem visokih uzvanika iz političkog, kulturnog i gospodarskog života Hrvatske i Austrije.

Među njima su bili hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić s predstavnicima hrvatskog diplomatskog zbora, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas sa svojim zamjenikom Dariom Magdićem, župan Međimurske županije Matija Posavec s predstavnicima svog radnog tima, predstavnici Hrvatske katoličke misije u Beču, predstavnici hrvatskih udruga u Austriji, predstavnici nekih austrijskih političkih stranaka, naši dragi gradišćanski Hrvati i ostali gosti.

Bal je  otvoren hrvatskom i austrijskom himnom i svečanim programom 28 plesnih parova poznate bečke plesne škole “Rueff”. Hrvatsku himnu veličanstveno je otpjevala Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” iz Splita. 

Balsku svečanost otvorio je predsjednik AHZ-a Zlatko Šljivić Gale, porukom “Sve je valcer” i pozivom na ples svih nazočnih. Prije toga, uvodno je Šljivić Gale kao domaćin Bala, zajedno s predsjednicom za kulturu Zajednice Jadrankom Vincek pozdravio nazočne prigodnim riječima.

“Hrvatski bal, koji je najveća je i najvažnija kulturna manifestacija Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport u Beču, koji je potvrda kako ova Zajednica čuva naš jezik, kulturu, običaje i hrvatski identitet, nakon tri godine pauziranja ponovno se održava. I to večeras u svom 30. jubilarnom izdanju”, rekao je predsjednik AHZ-a. Istakao je kako je Hrvatski bal simbol zajedništva i okupljanja Hrvata oko ove Zajednice koja okuplja više društava, klubova i udruga i njeguje veze izvandomovinske s domovinskom Hrvatskom.

Posebno se je zahvalio na dolasku državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonku Milasu čiji Ured, između ostalih,  financijski podupire i AHZ, Beč, kao i međimurskom županu Martinu Posavcu i veleposlaniku Danielu Glunčiću i ostalima na dolasku. Nakon bala Gale nam je rekao kako je zahvalan cijelom svom timu, Jadranki Vincek, Dini Šulić, Nenadu Bošnjaku, Dragici Bošnjak i svim ostalima koji su “svi zajedno sjajno odradili veliki posao”. 

Predsjednica za kulturu AHZ-a Vincek se je također kratko obratila nazočnim gostima i uzvanicima, zahvalivši publici na velikom odazivu na Hrvatski bal. Posebno je istaknula značaj partnerstva AHZ-a s Međimurskom županijom, koja je, između ostalog, kako je istaknula Jadranka, snažno pomogla Zajednici kod organizacije bala, posebice tombole.

Nakon domaćina, nazočnom skupu obratili su se i državni tajnik Zvonko Milas, međimurski župan Matija Posavec u pratnji dvojice gardista Zrinske garde Čakovec i hrvatski veleposlanik Daniel Glunčić.

“Najbliže smo Austriji. Puno Međimuraca i ostalih Hrvata radi u Austriji. Drago mi je da ovdje čuvate našu hrvatsku riječ, kulturu i našu povijest. Ako išta povijesno povezuje Čakovec, Međimurje i  Hrvatsku s Bečom i Austrijom onda su to naši Zrinski i Frankopani. Zato su danas ovdje samnom i momci iz Zrinske garde. Svi zajedno imamo se čime ponositi i puno razloga za optimizam”, rekao je međimurski župan Posavec, napomenuvši kako je njegova županija ove godine partner jubilarnog 30. bala AHZ-a.

Svakako treba spomenuti da su predstavnici Međimurske županije nazočnim gostima, među kojima je bilo dosta Austrijanaca, sjajno promovirala svoj međimurski identitet kao i turističke i ostale županijske potencijale, osvrnuvši se i na povijesnu i kulturnu povezanost. Stoga je bilo razumljivo da su s županom Posavcem u Beč došli i direktor međimurske Turističke zajednice Rudi Grula i pročelnica za  Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije Anita Perešin.  

Zajedno s njima za svečanim stolom ukrašenim cvijećem u bojama hrvatske zastave sjedili su i hrvatski veleposlanik Daniel Glunčić, opunomoćeni ministar u hrvatskom Veleposlanstvu Silvio Kus, brigadir Mijo Ćubić, vojni izaslanik za Austriju i Slovačku, državni tajnik Zvonko Milas i njegov zamjenik Dario Magdić. Za susjednim stolom sjedila je prva tajnica u Veleposlanstvu RH u Austriji Andrea Šelendić, drugi tajnik Igor Kolar i tajnica i osoba nadležna za kulturu Katarina Dorkin-Križ, a društvo im je pravila  hrvatska jazz diva rođena u Rumunjskoj Christiana Uikiza koja je prije nekoliko dana oduševila svojim nastupom i preko sedam tisuća eminentnih gostiju iz cijeloga svijeta na 65. bečkom Opernballu.  Dakle, dovoljno prilika za razgovor i razmjenu mišljenja oko brojnih različitih tema i dilema.

“Čestitke Austrijsko-hrvatskoj zajednici za kulturu i šport i svima u Zajednici koji su 30. godina radili na očuvanju hrvatskog identiteta u punom smislu te riječi. Ponosni smo na ovu Zajednicu i doista iznimnu obitelj koja broji preko 3.000 članova i okuplja mnoga društva, klubove i organizacije i čini sve kako bi Hrvati sačuvali jezik i sve vrijednosti po kojima smo prepoznatljivi kao pripadnici hrvatskog naroda. Hrvatski je bal izvrsna prilika ne samo za susret Hrvata i prijatelja Hrvatske nego i za prenošenje ljubavi prema svojoj domovini”, rekao je državni tajnik Milas istaknuvši:

“AHZ u Beču kao i sve hrvatske zajednice diljem svijeta najbolji su primjer povezanosti s Hrvatskom i najveći su uspjeh nove Hrvatske, pored onih kao što su njen ulazak u Europsku unije i nedavno u eurozonu i Schengen. Svi zajedno možemo još mnogo toga učiniti za dobrobit Hrvatske i hrvatskog naroda, a Središnji državni ured bit će uz vas kao partner”.

Hrvatski veleposlanik Daniel Glunčić je odmah rekao kako će biti jako kratak, jer Bal je za zabavu. “Ovdje smo se došli proveseliti i graditi mostove povezivanja između Hrvatske i Austrije. To je glavni cilj. Čestitam Austrijsko-hrvatskoj zajednici za kulturu i šport na 30. Hrvatskom balu i jako sam ponosan na nju. Ona je uspješno integrirana u austrijsko društvo, ali nije se asimilirala, što je posebno važno za očuvanje hrvatskog jezika, kulture i  identiteta. Važno je boriti se za hrvatski jezik u Austriji i međusobno u obiteljima govoriti hrvatski, kako ne bi pao u zaborav. Hrvati imaju mnogo toga za ponuditi Austrijancima i na tome treba i puno raditi”, istakao je Glunčić. Svoj govor je završio rečenicom bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla: Tko puno radi mora se i veseliti”, zaželjevši svim nazočnima dobru zabavu.

Glazbene zvijezde večeri bia je Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” iz Splita i popularni tamburaški sastav “Gazde” iz Markuševca, koji su oduševili goste. Redali su se svi njihovi veliki hitovi. Oduševljenju u sjajnoj atmosferi nije bilo kraja. Pjevalo se je i plesalo do ranih jutarnjih sati. Pregršt raskošnih i izazovnih večernjih haljina , frakova i odjela krasilo je prepuni plesni podij. Sve to na kraju uveličala je i bogata i raznovrsna tombola. Čarobnu atmosferu i dobro raspoloženje znalački su iskoristili i Sinjski alkari za svoju promociju. Naime, kako nam je rekao novinar Ivan Župa, u lipnju ove godine u Badenu kraj Beča i Beču održati će se prva Sinjska alka izvan granica Hrvatske. Također jedan od sljedećih hrvatskih spektakla.

Predsjednik AHZ-a Gale zajedno s  predsjednicom za kulturu Vincek uručio je u znak zahvalnosti i prigodni poklon, stolni sat s otisnutih 30. godina jubilarnog Hrvatskog bala svim svojim suradnicima koji su godinama pomagali ovu vrlo aktivnu hrvatsku Zajednicu u Beču. Među njima sat je dobio i Večernji list, koji također godinama izvještava o radu AHZ-a. Tom je prigodom počasnim predsjednikom AHZ-a proglašen Miroslav Piplica, koji je 13 godina bio na čelu te Zajednice i organizirao mnoge humanitarne i ostale projekte.

Ono što na kraju također treba posebno istaknuti je više nego sjajan, opušten i spontan voditeljski par,  poznati TV voditelj iz Zagreba Branko Uvodić i bivša austrijsko-hrvatska plivačica i Olimpijka Mirna Jukić Berger, koji su dvojezično, na hrvatskom i njemačkom jeziku vodili kroz program. Mirna je pritom bila u dvostrukoj ulozi. Ne samo voditeljskoj nego i u svojstvu predstavnice Hrvata u Austriji u Savjeru Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

“Hrvati su sposobni zaraziti sve oko sebe dobrom vibrom, zato je ovdje i mnogo Austrijanaca, koji uopće ne znaju hrvatski, ali su bili u Hrvatskoj i vole hrvatsku glazbu i kulturu”, rekla nam je Mirna, inače rođena Vukovarčanka, koja je kao djevojčica došla preko Zagreba, s ocem do Beča. Na balu je bila u prekrasnoj zelenoj haljini svjetski poznate hrvatske dizajnerice Gordane Zucić, kojom je  plijenila pozornost, osobito muškog djela publike.

“Velika mi je čast da ovdje mogu predstavljati Hrvatsku u kojoj sam rođena i Austriju čije državljanstvo također imam i za koju sam plivala. Ono što mi je uvijek važno je isticati tko sam, odakle dolazim i da sam hrvatskih korijena i hrvatski jezik i kulturu prenijeti i na moju djecu. Za mene je to veliko bogatstvo, na koje sam ponosna”, istaknula je bivša plivačka zvijezda i predstavnica austrijskih Hrvata u domovini Hrvatskoj.

Vezano uz promociju Međimurske županije na Hrvatskom balu u Beču direktor Podružnice Hrvatske turistiöke zajednice u Austriji Branimir Tončinić je Večernji list rekao kako je “lijepo da se ne samo Hrvatska predstavlja Austriji nego i njene pojedine destinacije”.
“Baš mi je drago da su ovdje večeras župan Međimurske županije Posavec i moj kolega Grula, direktor TZ Međimurja. Austrijanci uglavnom ljeti putuju na naše more, a ovo  je dobra prilika za predstavljanje hrvatskih destinacija u unutrašnjosti zemlje, jer Austrijanci pokazuju i veliki interes i za prirodu, održivost, aktivan odmor, zdravstveni turizma i wellness, zapravo sve to što im Međimurska županija može ponuditi”, istakao je direktor Podružnice HTZ u Austriji Tončinić, koji kako je rekao, već ima pune ruke posla u pripremi nastupa Hrvatske na bečkom međunarodnom turističkom sajmu za odmor“Ferienmesse”, na kojem je ove godine Hrvatska zemlja partner, a održati će se u ožujku u Beču.

U svakom slučaju 30. Hrvatski bal AHZ-a pokazao je ne samo raskoš i sjaj hrvatske kulture i sjajno odjevenih Hrvatica nego je bio i glazbeno-plesni spektakl i mjesto zajedničkog okupljanja Hrvata i demonstracije povezanosti iseljene s domovinskom Hrvatskom. I što na kraju reći nego čestitke Austrijsko-hrvatskoj zajednici na 30. Hrvatskom balu i više od tri desetljeća njenog djelovanja i promocije hrvatskog identiteta u Austriji i šire.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije