Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Proslavljena 50. obljetnica HKŽ Wiesbaden: Poštujemo svakog čovjeka ali čuvamo svoje

O iznimnoj važnosti hrvatske zajednice u tuđini govorio je i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić. Kazao je kako je odlazak Hrvata iz domovine uvijek bio iz više razloga, od političkih do ekonomskih.
25. rujna 2022. u 12:07 0 komentara 41 prikaza
HKŽ Wiesbaden
Foto: Fenix Magazin
Pogledajte galeriju 1/6

Svečanom akademijom u dvorani u Nieder Olmu u subotu je proslavljena 50. obljetnica Hrvatske katoličke župe Wiesbaden.

U prepunoj dvorani okupili su se brojni uzvanici među kojima je bio i kardinal u miru mons. Vinko Puljić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, delegat hrvatske inozemne pastve za Njemačku don Ivica Komadina, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Bakota, generalni konzul RH u Frankfurtu Vedran Konjevod, generalna konzulica Bosne i Hercegovine u Frankfurtu Višnja Lončar te velik broj svećenika i časnih sestara Franjevačke provincije Bosne Srebrene koji djeluju u Rajnsko-majnskoj regiji.

Večer je počela izvedbom njemačke i hrvatske himne koju su izveli članovi muške Klape Frankfurt. Zanimljiv program večeri vodili su mladi članovi HKŽ Wiesbaden Dinko Grgat te Marija i Analena Tomić. U program večeri goste su uveli video pričom, odnosno kratim dokumentarcem o životu, radu i nastajanju župe koja danas broji oko 5.000 hrvatskih katoličkih vjernika, piše Fenix Magazin.

Dokumentarac kojeg su snimile Ivana i Nicolae Golea donosi priču o prvim župljanima HKŽ Wiesbaden bračnom paru Marti i Jakovu Rimcu, ali i mlađim vjernicima i njihovom dolasku i djelovanju u Župi Wiesbaden. Gosti su imali priliku doznati kako početci hrvatskog dušobrižništva u Wiesbadenu sežu u 1968. godinu dolaskom franjevaca splitske provincije Presvetog Otkupitelja fra Bernarda Dukića i fra Ćire Markoča u Hrvatsku katoličku misiju u Frankfurt. Time započinje i pastoralni rad u Wiesbadenu, zajednici koja je do kraja 1970. godine bila podružnica te misije.

HKŽ Wiesbaden se danas prostire područjem koje obuhvaća polovicu površine biskupije Limburg. Hrvatski centar za radnike Hrvate u Wiesbadenu je otvoren u travnju 2015. godine. Prvo krštenje u maticu krštenih je upisano 1971. godine. Međutim Hrvatska katolička misija Wiesbaden službeno je potvrđena 1. siječnja 1972. dekretom iz biskupije Limburg. U hrvatskoj župi Wiesbaden djelovali su franjevci iz provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, zatim franjevci provincije svetog Jeronima sa sjedištem u Zadru. Od 2016. godine voditelji ove župe su franjevci Bosne Srebrene sa sjedištem u Sarajevu.

Školske sestre franjevke Bosansko-Hrvatske provincije djeluju u župi Wiesbaden od 2001. godine. Trenutačno u župi djeluje časna sestra Gordana Davidović.

Nakon zanimljivog dokumentarca okupljene vjernike pozdravio je fra Kristijan Montina koji Hrvatsku katoličku župu Wiesbaden vodi od 2018. godine. Odmah na početku govora fra Kristijan je istaknuo nazočnost hrvatskog veleposlanika u Njemačkoj Gordana Bakotu s kojim ga veže dugogodišnje prijateljstvo jer su svatko na svom području zajedno služili Hrvatima, najprije u Srbiji, pa Austriji te sad u Njemačkoj.

-Čast mi je pozdraviti mog prijatelja Gordana Bakotu, hrvatskog veleposlanika u Njemačkoj. Bili smo zajedno u Srbiji, zajedno u Austriji i evo sad zajedno u Njemačkoj. Živio prijatelju, rekao je fra Kristijan, a njegove su riječi popraćene velikim pljeskom. Fra Kristijan Montina je nadalje istaknuo i dolazak Zvonka Milasa, tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske čiji je ured pomogao i u organizaciji proslave 50. obljetnice HKŽ Wiesbaden. Isto tako je zahvalio portalu Fenix-magazin i Večernjem listu na praćenju događanja svih ovih godina u Wiesbadenu, kao i na najavama ove poslave.

-Kako je sve poskupjelo za ove novce koje smo utrošili u proslavu 50. obljetnice, nažalost smo mogli kupiti jednu kuću u Hrvatskoj, u Slavoniji. Moram se doista zahvaliti Zvonku Milasu što je osjetio potrebu i važnost naše obljetnice i što nam je poslao jednu veću donaciju koja nam je dala vjetar u leđa i motivaciju, zahvalio je fra Kristijan ističući kako je tu večer sve okupljene okupila ljubav.

– Ovu su zajednicu vodili franjevci iz Splita, Zadra i Bosne, ali uvijek je ovdje bio jedan dušobrižnik koji se brinuo za zajednicu. Nas je ovdje večeras okupila ljubav. Koliko je krštenih, pričešćenih, krizmanih, koliko je povezanih veza, naša djeca odlično govore hrvatski jezik. Bogatstvo je kad jedna župa i misija može reći kako je očuvala hrvatski identitet, kulturu i vjeru, odakle god dolazili, Bosne i Hercegovine ili Hrvatske, poštujući svakog čovjeka, drugačijega od sebe. Mnogi su pomogli da se održi ova večer, ali posebno se zahvaljujem našoj časnoj sestri Gordani koja je dane i dane provela organizirajući sve ovo. Hvala svima koji su pomogli da se ova večer održi, rekao je fra Kristijan Montina ističući kako Hrvati poštuju svakog čovjeka, ali čuvaju svoje.

U povodu 50. obljetnice HKŽ Wiesbaden izdala je i monografiju o 50 godina djelovanja župe, a čiju je važnost u svom govoru istaknuo i sam kardinal u miru mons. Vinko Puljić.

-Svaka obitelj bi u svojoj kući trebala imati tu monografiju kako bi pamtila prošlost jer ta spomenica (monografija) čuva uspomene za buduća pokoljenja. Zahvalimo Bogu za proslavu 50. godišnjice. Dao nam je da doživljavamo to kao svoje i zato se radujemo ovoj proslavi i čestitam vam, rekao je kardinal mons. Vinko Puljić, koji će u nedjelju, 25. rujna, u crkvi Sv. Kilijana u Wiesbadenu s početkom u 12 sati predvoditi svečano misno u zajedništvu s provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravkom Dadićem.

Važnost djelovanja fra Kristijana Montine u svom je govoru istaknula i generalna konzulica Bosne i Hercegovine u Frankfurtu Višnja Lončar.

-Vaše djelovanje u HKŽ Wiesbaden je od posebnog značaja, kako za nas katolike iz Bosne i Hercegovine, tako i za njemačko društvo u cjelini. Vaše dugogodišnje djelovanje u Njemačkoj je dobar dokaz suradnje koja se ogleda kako na vjerskom, obrazovanom tako i kulturnom nivou, rekla je Višnja Lončar čestitajući 50. obljetnicu.

O iznimnoj važnosti hrvatske zajednice u tuđini govorio je i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić. Kazao je kako je odlazak Hrvata iz domovine uvijek bio iz više razloga, od političkih do ekonomskih.

-I danas ima i političkih i ekonomskih razloga da ostanemo ovdje i to nas žalosti, ali uvijek smo bili radosni zbog toga što smo zajedno. Važno je da smo povezani. Crkva vas voli, poručio je između ostalog, fra Zdravko Dadić.

Nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić kazao je kako su svećenici i časne sestre u iseljeništvu važni jer njihovo djelovanje služi da se vjera prenese hrvatskom potomstvu.

–  Ukupno je 184 hrvatske katoličke misije u cijelome svijetu, 96 u Njemačkoj. A znate li zašto kod vas služe bosanski fratri? Zato što imaju najveće srce. U provincijskom arhivu se nalazi jedno pismo u kojem su pozvani svi franjevci Hrvatske i BiH da preuzmu HKM Wiesbaden. Rečeno im je da će misiju Wiesbaden dobiti oni fratri koji uz Wiesbaden uzmu još i Johannesburg. Jedino su bosanski fratri bili na to spremni, otkrio je vlč. Tomislav Markić.

Hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Gordan Bakota istaknuo je kako mu je velika čast biti na ovoj važnoj obljetnici.

-Nije mala stvar slaviti 50 godina, i čestitam svima vama kao i mom dragom prijatelju fra Kristijanu. Prisjetimo se svega što se ovih dana događa u Europi i sjetimo se prije 30 ili 25 godina u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini brutalne agresije na ove dvije zemlje. Tada su nas podržale vrijednosti.

Uvijek kad je Hrvatima bilo teško našli smo se pod zajedničkim vrijednostima i to je bit svega. Te vrijednosti su dovele do solidarnosti u najtežim trenutcima i svi znamo da su Hrvati europski narod i Hrvatima je europska kultura, tradicija, ljudska prava, vladavina prava, zaista vrlo bitna jer živimo Europu. Mi smo ukorijenjeni u Europskoj uniji i europskim vrijednostima, ali ukorijenjeni smo također u hrvatskoj tradiciji i kulturi. Narod koji ima svoju višestoljetnu tradiciju i kulturu, narod koji ima svoju mladost opstaje kroz stoljeća, rekao je veleposlanik Gordan Bakota ističući kako je dolazak kardinala u miru mons. Vinka Puljića velika čast i poruka, piše Fenix Magazin.

Veleposlanik Bakota je istaknuo i dolazak Zvonka Milasa, državnog tajnika RH za Hrvate u inozemstvu, te potporu koje kroz njihov ured iskazuje vlada Andreja Plenkovića za Hrvate u iseljeništvu.

U svom obraćanju okupljenima, Milas je uz ostalo kazao kako mu je iznimno zadovoljstvo biti na ovoj proslavi i prenijeti pozdrave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

– Dragi franjevci iskrena zahvala za očuvanje hrvatskog identiteta u svijetu, kazao je Milas kojemu su fra Kristijan i predsjednik nogometnog kluba Hajduk Wiesbaden Dražen Puljić darovali dres kluba s njegovim inicijalima.

najuspješnija hrvatska udruga Marina Krpan: Kada smo vidjeli da smo osvojili Večernjakovu domovnicu sreći nije bilo kraja! Dodjela Večernjakovih domovnica 2021. u Berlinu SVEČANOST U BERLINU Dodijeljena nagrada Večernjakova domovnica 2021. za dobitnike s područja sjeverne Njemačke Dijaspora u školama U Njemačkoj su 54 tisuće mladih Hrvata, a hrvatski uče 2734 učenika
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.