Robert Bašić

Preminuo jedan od najpoznatijih blogera hrvatskog podrijetla

Screenshot YouTube
05.11.2018.
u 10:26

U svijetu je njegov potez prodaje bloga podigao veliku prašinu. On je, naime, 2009. godine "Basic Thinking" prodao na eBayu za gotovo 47.000 eura

Poznati njemački bloger i IT-savjetnik hrvatskih korijena Robert Bašić umro je u 51. godini života. Potvrdio je to jedan njegov dobar prijatelj na Twitteru. Bašić je značajno obilježio blogersku tehnološku scenu, javlja Deutsche Welle.

Blogersku i geek-scenu ta je vijest šokirala: Robert Bašić umro je od posljedica srčane bolesti. Iako dosad nije bilo poznato koliko ima godina, njemački mediji prenose da je Bašić umro u 51. godini života. O starosnim godinama u jednom intervjuu kazao je kako su godine samo "dim", jer je on u glavi ostao mlad. Vijest o njegovoj smrti na Twitteru je objavio Don Dahlmann, publicist, novinar i Bašićev dobar prijatelj, nakon što su mu to potvrdili članovi Bašićeve obitelji.

Robert Bašić, rođeni Zagrepčanin koji je kao dijete s roditeljima 1970. godine došao živjeti u Njemačku, bio je jedan od pionira tehnoloških blogova. Njegov blog "Basic Thinking" bio je i još uvijek je izuzetno popularan. Osnovao ga je 2003. godine i ubrzo je postao poznato ime na toj sceni. Ime bloga temeljio je na svom prezimenu, ali bez dijakritičkih znakova, kako je to uobičajeno kad je riječ o našim naših imenima i prezimenima u svijetu, a "basic", osim toga, na engleskom znači "temeljno".

"Bez tehnike napredak ljudi postao je nezamisliv"

U svijetu je njegov potez prodaje bloga podignuo veliku prašinu. On je, naime, 2009. godine "Basic Thinking" prodao na eBayu za gotovo 47.000 eura. U to vrijeme na njemu je bilo ispisano već više od 12.000 članaka. O razlozima za tu spektakularnu prodaju Bašić je kazao kako je to bila "intuitivna" odluka.

Nakon toga nije mogao sjediti dugo miran i pokrenuo je novi projekt "Buzzriders", odnosno novi blog koji je mogao s novim dizajnom pokrenuti i – naravno – opet pisati o tehnološkim temama, posebice temama koje se tiču visoke tehnologije. Pritom se usredotočio na ono što, prema njegovu mišljenju i saznanju, možemo očekivati u skoroj budućnosti u svijetu tehnologije. Na blogu "Buzzriders" Bašić je u opisu samog bloga istaknuo: "Bez tehnike u svim mogućim područjima opskrba i napredak sedam milijardi (ljudi) postali su nezamislive. Ne možemo natrag. Sa svakom novom tehnologijom utječemo na naš svakodnevni život danas i sutra."

Misli formulirao tako da potiču na dalje razmišljanje

U nekrologu jedan od aktualnih autora njegovog bivšeg bloga naveo je da je Bašić bio "ikona s nezamjenjivim stilom jer svoje je misli formulirao tako da to čitatelju pruža poticaj za dalje razmišljanje".

"Imao je talent", nastavlja autor Basic Thinkinga, "i bilo mu je svejedno što drugi misle o njemu". I imao je "sposobnost da na stvari gleda uvijek iz pomalo drugog ugla i tako svojim čitateljima uvijek otvara nove perspektive."

Bloger "Basic Thinkinga" još je poručio: "Njegovu arhivu s više od 12.000 misli, mišljenja i ideja uvijek ćemo časno čuvati – naravno, uvijek će biti pristupačna za sve one koji ga se žele prisjetiti."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije