Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Predstavljene ključne aktivnosti, mjere, iskoraci i inicijative za Hrvate izvan RH u 2018.

Suradnja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i hrvatskog iseljeništva u 2018. godini pojačana je pokrenutim javnim natječajem za podržavanje posebnih potreba i konkretnih aktivnosti hrvatskih iseljeničkih zajednica
14. listopada 2019. u 11:22 0 komentara 137 prikaza
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, podnio je u četvrtak u Hrvatskom saboru Godišnje izvješće o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te predstavio ključne aktivnosti, mjere, iskorake i inicijative koje je Ured proveo tijekom 2018. godine.

Utorak Milas u Županiji Posavskoj: Imamo isti cilj – unapređenje kvalitete života

O iskoracima u odnosu Vlade Republike Hrvatske s Hrvatima u Bosni i Hercegovini svjedoči niz strateških projekata koje je Središnji državni ured podržao, poput: otvaranja Doma za studente slabijeg imovinskog stanja u Mostaru, opremanja studentskog doma u Sarajevu, otvaranja šestog bloka Hrvatske bolnice "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj, otvorenja novoizgrađenog dijela Osnovne škole Ruđer Bošković u Grudama, obnove Male škole u Širokom Brijegu.

"To su samo neki od projekata koji su uspješno realizirani potporom hrvatske Vlade, a iste godine, s ciljem jačanja institucija od strateškog značaja za Hrvate u Bosni i Hercegovini osigurali smo potporu Sveučilištu i Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru", istaknuo je državni tajnik, dodavši kako je pojačana suradnja s političkim predstavnicima Hrvata na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini te predstavnicima izvršne vlasti u mjestima u kojima Hrvati nemaju svoje predstavnike, ali i međuresorna suradnja u Republici Hrvatskoj, posebno s ministarstvima kulture, vanjskih i europskih poslova, zdravstva, znanosti i obrazovanja te Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Službeni posjet Milas u Australiji: Važno je očuvati hrvatski jezik

Uz povećanu financijsku potporu važno je naglasiti još snažniju i aktivniju stručnu i političku potporu Republike Hrvatske te razvijanje partnerskog odnosa s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine. Kao važan iskorak ove Vlade, državni tajnik izdvojio je podupiranje strateških projekata hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, održavanje sve četiri sjednice međuvladinih mješovitih odbora za zaštitu nacionalnih manjina, osnivanje Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji, ali i stalnu komunikaciju s predstavnicima hrvatske manjine i nadležnim hrvatskim institucijama u cilju jačanja i opstanka zajednica hrvatske nacionalne manjine. 

"Uspjeli smo još snažnije povezati pripadnike hrvatske nacionalne manjine s Republikom Hrvatskom i pomoći im u očuvanju hrvatskog identiteta", naglasio je Milas.

Zagreb 'Bez jezika sve ono što se zove identitet i pripadnost narodu ne može opstati'

Suradnja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i hrvatskog iseljeništva u 2018. godini pojačana je pokrenutim javnim natječajem za podržavanje posebnih potreba i konkretnih aktivnosti hrvatskih iseljeničkih zajednica u prekomorskim i europskim državama, povećanjem broja mreža škola u programu "Korijeni" u kojima sudjeluju škole iz hrvatskog iseljeništva sa školama u Republici Hrvatskoj. 

U 2018. započete su pripreme na projektima "Ljetna škola hrvatskog identiteta" i "Ljetna škola Domovina" koji su uspješno realizirani u 2019., a uspjeh su polučili i organizirani seminari i radionice hrvatskog jezika i kulture za učitelje i učenike u iseljeništvu koje su se tijekom prošle godine održale u Chicagu, Milwaukeeju i Clevelandu.

Otvaranje radnih mjesta U ovoj općini ostvaren je najznačajniji povratak Hrvata u Republiku Srpsku

"Središnji državni ured nastavlja stvarati nove vrijednosti zajedničkim kapacitetima, kako u Hrvatskoj, tako i diljem svijeta. Odgovornost u radu rezultirala je povjerenjem, a povjerenje komunikacijom, povezivanjem i suradnjom. Upravo rezultati te suradnje globalne hrvatske potiču nas na preuzimanje veće odgovornosti, na unaprjeđenje postojećih i pokretanje novih projekata u ispunjavanju ustavnog načela nedjeljivosti hrvatskog naroda", zaključio je državni tajnik Zvonko Milas.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.