Naslovnica Vijesti

Predstavljena knjiga voditelja Hrvatske katoličke misije u Solothurnu

Osvrt na djelo dao je i autor predgovora dr. Nikić te je vrijednim istaknuo interdisciplinarni pristup knjige koja čitatelja informira i formira
26. svibnja 2019. u 10:34 0 komentara 105 prikaza
Foto: IKA

Nova knjiga franjevca Šimuna Šite Ćorića "Kako uspješno kvariti međuljudske odnose. Psihološko-teološki pristup bolestima duha" predstavljena je prošli tjedan u dvorani franjevačkog samostana hercegovačke provincije u zagrebačkoj Dubravi.

U posljednjih 30-ak godina Sve o hrvatskim udrugama u Austriji zapisano je na 1300 stranica knjige

O knjizi su govorili glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić, psihijatar dr. Miro Jakovljević i teolog i psiholog dr. Mijo Nikić, a promociju je moderirao novinar Glasa Koncila Vlado Čutura.

Djelo je rezultat izdavačke suradnje Glasa Koncila iz Zagreba i FRAM-ZIRAL-a iz Mostara. Mons. Ivan Miklenić izrazio je zadovoljstvo zbog djela koja će biti od koristi svećenicima, ispovjednicima i svima koji rade u službi konkretnih ljudi. 

"O. Ćorić na inventivan i kreativan način pristupa duhovnim bolestima. Kao vrstan psiholog i teolog čovjekovoj biološkoj, psihološkoj i socijalnoj komponentni dodaje i onu duhovnu s ciljem ostvarenja zdravih i kvalitetnih međuljudskih odnosa. Vjerujem kako ova knjiga može pridonijeti ozdravljenju društvene klime u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini", istaknuo je mons. Miklenić.

Knjiga Djelo sadrži 13 izlaganja Knjiga u elektronskom obliku o jezičnoj baštini hrvatskih autohtonih zajednica

"Živimo u vremenu osiromašenog duhovnog kapitala koji narušava međuljudske odnose. Iz odnosa se rađamo, kroz njih se razvijamo i rastemo. Vrijedno je što nam je fra Šito približio i raskrinkao psihologiju zloće i rekao što ne trebamo činiti u našem ophođenju s drugima, ali volio bih da nam uskoro napiše knjigu o ljubavi, razumijevanju, opraštanju i drugim kršćanskim vrlinama", u pogovoru je napisao dr. Jakovljević.

Osvrt na djelo dao je i autor predgovora dr. Nikić te je vrijednim istaknuo interdisciplinarni pristup knjige koja čitatelja informira i formira: "Fra Šito piše na razumljiv, svima prihvatljiv i duhovit način. Nakon fenomenološkog opisa problema, donosi psihološku analizu i teološku refleksiju naših ponašanja. Ova knjiga otvara vidike uma, grije srca i izaziva nas na ozdravljenje naših odnosa".

Na kraju je riječ zahvale uputio i sam autor, dr. Ćorić te sažeo temeljnu poruku svoje knjige: "Dva su uvjeta oslobođenja od duhovnih bolesti i opterećenja. Prvi je taj da si čovjek prizna problem, a drugi da ima živu želju da se iz njega izvuče".

Putopis o traumatičnim iskustvima Zanimljiva knjiga iz 1907. otkriva kako su Hrvati živjeli u Sjevernoj Americi

Susret je zaključio s pjesmom i obećanjem da će razmisliti o pisanju nove knjige, one u kojoj će nam dati smjernice kako očuvati međuljudske odnose.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.