Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Predsjednica s hrvatskom dijasporom u Švicarskoj: Ponosna sam na sve vas

Posebno cijeni veliki napor što su učinili i čine iseljenici u Švicarskoj, jednako kao i Hrvati diljem svijeta kako bi sačuvali nacionalni identitet i povezanost s domovinom
09. srpnja 2019. u 10:13 0 komentara 61 prikaza
Foto: predsjednica.hr
Pogledajte galeriju 1/4

Tijekom službenog posjeta Švicarskoj Konfederaciji, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je, u prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske, povelje Republike Hrvatske hrvatskim katoličkim misijama, kulturnim i sportskim društvima, udruzi roditelja hrvatske dopunske škole i humanitarnim udrugama te glasilima koja među Hrvatima u Švicarskoj Konfederaciji promiču hrvatski jezik, kulturu, zajedništvo i nacionalni identitet, javlja predsjednica.hr.

Dodijeljene Povelje Predsjednica u New Yorku: Srce nam posebno zatitra kada čujemo dragu hrvatsku riječ

Istaknuvši u obraćanju kako su joj susreti s iseljenicima prioritet prilikom svih državničkih posjeta, predsjednica Grabar-Kitarović navela je kako se problematikom iseljenika bavi tijekom cijelog svog mandata hrvatske predsjednice jer iznimno potrebnim smatra očuvanje zajedništva temeljenog na čvrstoj povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske. 

Dodala je kako je danas, kada je hrvatski narod suočen s demografskom krizom koja prijeti svim segmentima društvene i državne stabilnosti, iznimno važno snažnije povezivanje hrvatske države s Hrvatima izvan Hrvatske i njihovo uključivanje u sadržaje domovinskog života, kao i zagovaranje mjera koje će to omogućiti. 

"Naše brojno iseljeništvo neizostavan je dio rješenja te krize", rekla je predsjednica, podsjetivši kako je u svom "Prijedlogu mjera populacijske politike" posebno istaknula mjere koje se odnose na iseljeništvo. 

Ottawa Predsjednica s našom dijasporom u Kanadi: 'Svaki dolazak ovamo za mene je posebna prigoda'

"Te mjere stvaraju konkretne uvjete za uključivanje iseljeništva u gospodarski, politički, kulturni i svaki drugi segment života hrvatskog društva i države, uključujući stvaranje uvjeta za povratak odnosno useljenje u Hrvatsku", istaknula je Grabar-Kitarović.

Nadalje, navela je kako je prošle godine Vladi Republike Hrvatske uputila i konkretne mjere koje hrvatskim iseljenicima olakšavaju stjecanje državljanstva, što je i prihvaćeno. U tom sklopu, vezano za mlade, predložila je povećanje kvota za upis na sveučilišta u Republici Hrvatskoj i proširenje mogućnosti stipendiranja, razvijanje programa razmjene srednjoškolskih učenika iz hrvatskog iseljeništva, online učenje hrvatskog jezika i dobivanje tzv. work&travel radne dozvole u Hrvatskoj za vrijeme ljetnih odnosno školskih praznika.

Dan otvorenih vrata Predsjednica o hrvatskom jeziku u dijaspori: Jaka je želja naših iseljenika za očuvanjem kulture

"Kao hrvatska predsjednica, iznimno sam ponosna kada moji kolege državnici ističu Hrvate kao narod koji se integrirao u njihovo društvo svojim znanjem, stručnošću, odgovornošću, svojim predanim odnosom prema radu, obitelji i društvu u kojem žive. Ponosna sam na sve vas jer ste upravo na temelju tih vrijednosti stekli ugled, pokrenuli poslove, osnovali obitelji i postali ugledni članovi društva kao, uostalom, i mnogi naši Hrvati diljem svijeta", napomenula je predsjednica, zaključivši kako posebno cijeni veliki napor što su učinili i čine iseljenici u Švicarskoj, jednako kao i Hrvati diljem svijeta kako bi sačuvali nacionalni identitet i povezanost s domovinom.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.