Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Predsjednica nagradu Fulbright posvetila "svojoj obitelji i svojoj zemlji"

Grabar-Kitarović naglasila je važnost hrabrosti koja generira promjene, važnost povjerenja, govorila je o Inicijativi triju mora, te istaknula jačanje uloge žena
27. listopada 2019. u 18:46 0 komentara 31 prikaza
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u subotu u Washingtonu nagradu Fulbright za životno djelo, istaknuvši kako to priznanje koje za nju predstavlja "privilegiju i zadovoljstvo" posvećuje svojoj obitelji i svojoj zemlji.

ACAP Predsjednica s hrvatskom dijasporom u Clevelandu: Želimo da pridonesete jačanju hrvatsko-američke suradnje

"Ponosna sam večeras posvetiti ovu nagradu svojoj obitelji i svojoj zemlji", rekla je Grabar-Kitarović koja je bila stipendistica Fulbrighta od 2002. do 2003. na postdiplomskom programu za međunarodne odnose i sigurnosnu politiku na Sveučilištu George Washington u američkoj prijestolnici.

"Ne mogu vam opisati koliko mi večerašnji događaj znači", naglasila je hrvatska predsjednica, istaknuvši da je bila djevojka rođena s "krive strane Željezne zavjese" koja je sanjala druga mjesta na kojima su ljudi imali slobodu izbora, gdje se slobodno moglo govoriti i izražavati svoja uvjerenja, a da se zbog toga ne bude progonjen.

Istaknula je kako je "ponosna što je bila stipendistica Fulbrighta, te odlučna nastaviti promovirati vrijednosti i principe tog programa", dodajući kako ju je boravak na stipendiji naučio da ne robuje predrasudama, te da bude otvorenog duha za nove ideje i nove kulture.

Hrvatski gradonačelnik Chicaga Ponosan na korijene Velika životna priča o Hrvatu koji je postao gradonačelnik Chicaga, u čijoj je kući spavao američki predsjednik

"Ova nagrada nadahnjuje me ne samo da pogledam unatrag već da razmišljam o sadašnjosti, a posebno o budućnosti. Ono što danas trebamo više nego ikad je pravo vodstvo i vizija", napomenula je, predstavljajući svoj vlastiti koncept utemeljen na iskustvu s Fulbrightom, ali i na radu, kako je rekla, na različitim mjestima u svijetu, "od svoje zemlje do ratnih zona".  

Među ostalim, naglasila je važnost hrabrosti koja generira promjene, važnost povjerenja, govorila o Inicijativi triju mora, te istaknula jačanje uloge žena.

"Žene su i dalje nejednake. Iako smo puno postigle, diskriminacija i zlostavljanje žena i djevojka i nijekanje njihovih prava je i dalje vrlo prošireno. To se odnosi na sve žene, nevezano uz to odakle dolaze, koliko su stare ili koju dužnost obavljaju. Ali nemojte gledati na žene samo kao žrtve.. one su izvor snage i promjena", dodala je Grabar-Kitarović.

Konferencija Predsjednica: U hrvatskom iseljeništvu krije se gospodarski, znanstveni, kulturni i demografski potencijal

Istaknula je da je uz dužnost predsjednice Hrvatske, "svoje voljene zemlje i svoje domovine", ponosna i na svoju dužnost čelnice Vijeća žena svjetskih vođa.

"Toliko je toga pred nama, ali samo ako ćemo imati povjerenja u sebe i biti ambiciozni", priznala je.

Fulbright nagrada za životno djelo dodjeljuje se od 2000. bivšim stipendistima spomenute zaklade čije karijere "pružaju nadahnuće, služe kao uzor i ilustriraju moć, utjecaj i vrijednosti" Fulbright programa razmjene studenata.

Sveta zemlja Predsjednica franjevcima u Jeruzalemu uručila Povelju Republike Hrvatske

Uz hrvatsku predsjednicu nagradu su ove godine dobili novinarka Melissa Block i arhitekt James Polshek.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.