Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Predsjednica: U hrvatskom iseljeništvu krije se gospodarski, znanstveni, kulturni i demografski potencijal

U petak su veleposlanici i generalni konzuli sudjelovali na panel-raspravama o predsjedanju Vijećem Europske unije, odnosima s državama jugoistočne Europe, prioritetima i izazovima gospodarske diplomacije te suradnji s Hrvatima izvan Republike Hrvatske
23. kolovoza 2019. u 12:00 1 komentara 138 prikaza
Foto: predsjednica.hr

Godišnja konferencija veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske održana je 22. i 23. kolovoza u Zagrebu. Na skupu u hotelu Sheraton koji su otvorili predstavnici državnog vrha, veleposlanicima, generalnim konzulima i vojnim izaslanicima Republike Hrvatske predstavljene su smjernice i prioriteti vanjske politike.

Sveta zemlja Predsjednica franjevcima u Jeruzalemu uručila Povelju Republike Hrvatske

O odrednicama hrvatske vanjske i europske politike u četvrtak su govorili: predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Uslijedile su rasprave na kojima su sudjelovali i čelnici drugih ministarstava koja se bave međunarodnim pitanjima, o današnjem geopolitičkom i sigurnosnom okviru, ključnim gospodarskim procesima te javnoj i kulturnoj diplomaciji.

"Drago mi je da smo u odnosu na prošlu godinu proširili našu diplomatsku mrežu, otvorili predstavništva u Azerbajdžanu, Kazahstanu, Južnoj Koreji, a namjeravamo otvoriti i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima", rekao je premijer Plenković i podsjetio da je proračun Ministarstva vanjskih i europskih poslova povećan za 20 posto u mandatu ove Vlade.

Hamilton Hrvati u Kanadi oduševljeni predsjednicom: Ovo je neopisivo, ne mogu to objasniti

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović osvrnuvši se na vlastito iskustvo, istaknula je kako je najveće profesionalno i osobno zadovoljstvo iskusnoj diplomatkinji i diplomatu znati kako ste za svoju, hrvatsku državu nešto postigli, pridonijeli ostvarivanju nekog njezina cilja ili za nju uspješno pokrenuli i završili neki projekt.

Predsjednica je naglasila kako se hrvatskom iseljeništvu krije gospodarski, znanstveni, kulturni i demografski potencijal "koji tek trebamo u punoj veličini prepoznati i vrednovati te u konačnici i uvezati s domovinom na obostranu korist". 

"Moramo kapitalizirati svoju prepoznatljivost i konačno postaviti Hrvatsku kao prepoznatljivog čimbenika europske i svjetske politike, prepoznatljive države i naroda", zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović, zahvalivši hrvatskim veleposlanicima i generalnim konzulima za sve ono što su tijekom proteklih godina uspješno činili za Hrvatsku.

Stvaranje uvjeta za povratak Predsjednica s hrvatskom dijasporom u Švicarskoj: Ponosna sam na sve vas

U petak su veleposlanici i generalni konzuli sudjelovali na panel-raspravama o predsjedanju Vijećem Europske unije, odnosima s državama jugoistočne Europe, prioritetima i izazovima gospodarske diplomacije te suradnji s Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

  • Avatar Josip M
    Josip M:

    Da to je naglasila predsjednica,alo ne i svi nadzočni za raspravnom stolom.Tek kada svi isto potvrde da je hrvatsko iseljeništvo,demogravska,gospodarska i socijalna alternativa.Tek onda će to biti kvalitetna za sve jednako dobra odluka Ponavljam..Predsjednica je naglasila kako se hrvatskom iseljeništvu ... prikaži još! krije gospodarski, znanstveni, kulturni i demografski potencijal "koji tek trebamo u punoj veličini prepoznati i vrednovati te u konačnici i uvezati s domovinom na obostranu korist". Pročitajte više na: https://m-mojahrvatska.vecernji.hr/vijesti/predsjednica-u-hrvatskom-iseljenistvu-krije-se-gospodarski-znanstveni-kulturni-i-demografski-potencijal-1340411 - m-mojahrvatska.vecernji.hr