Ponosan na korijene

Velika životna priča o Hrvatu koji je postao gradonačelnik Chicaga, u čijoj je kući spavao američki predsjednik

Hrvatski gradonačelnik Chicaga
Foto: Hrvatska župa sv. Jeronima
1/7
20.09.2019.
u 13:46

Moja Hrvatska svakog petka ponovno objavljuje svoje najuspješnije priče koje su mijenjale mišljenja Hrvata o hrvatskoj dijaspori

Hrvati su ispisali odlične stranice povijesti Chicaga. Jedan od onih čije se ime izgovara s ponosom je Michael Bilandić.

Središnjica državnog suda nalazi se u samom srcu grada. Zgrada od 20 katova smještena nasuprot dviju vijećnica izgrađena je 1924. godine i smatra se vrlo značajnim mjestom za državu Illinois. Naime, u njoj djeluje Vrhovni sud i njegova glavna knjižnica, Prizivni sud, sudske vijećnice... Uz prisutnost svih političkih uglednika (guvernera, predsjednika Vrhovnog suda, državnog tajnika, predsjednika Državne skupštine) te obitelji i prijatelja preminulog Michaela Bilandića, zgrada je 14. ožujka 2003. dobila ime po čovjeku hrvatskih korijena.

U obitelji Bilandić slavilo se 13. veljače 1923. godine. Otac Mate bio je iz malog sinjskog mjesta Krušvara, a majka Milka s otoka Brača. Michael u Chicagu upisuje Katoličku osnovnu školu pri hrvatskoj župi sv. Jeronima koju završava 1938. Kao jedan od najboljih učenika iza sebe ostavlja De La Salle gimnaziju i odlazi na kalifornijski Saint Mary's koledž. Pravo studira na poznatom čikaškom Sveučilištu DePaul, gdje i doktorira. Najbolji student s izvanrednim umom već tada je ostavio neizbrisiv dojam.

U Drugom svjetskom ratu pridružuje se američkim marincima. Godine 1969. ulazi u politiku i biva izabran za vijećnika najmoćnijeg dijela grada, Bridgeporta, gdje su živjeli Hrvati i Talijani. Bio je na čelu najjačeg gradskog odbora za financije. Nakon deset godina rada u vijeću postaje gradonačelnik Chicaga i piše povijest kao prvi Hrvat na tako visokoj poziciji u Sjedinjenim Američkim Državama. Čak je predsjednik Jimmy Carter spavao u njegovoj obiteljskoj kući.

Godine 1977. zauzeo se za pokretanje maratona koji je uz Boston, New York, London, Berlin i Tokio postao jedan od šest najvećih na svijetu. Autor je ChicagoFesta te mnogih drugih projekata zbog kojih se grad nametnuo kao poželjno svjetsko odredište, a godišnje ga posjeti više od 50 milijuna turista.

Nakon rada u privatnom odvjetništvu, vraća se javnoj službi i postaje čelnik Glavnog prizivnog suda (1984. – 1990.), vrhovni sudac (1990. – 2000.) te predsjednik Vrhovnog suda države Illinois (1994. – 1997.). Svi gradski uglednici uvijek su naglašavali tri bitne Bilandićeve vrijednosti: profesionalizam, ljudsku plemenitost i ponos na svoje korijene.

U svečanoj deklaraciji koju su donijeli Državna skupština i Senat govori se o njegovu životnom putu, privrženosti hrvatskoj župi i školi sv. Jeronima, obiteljskoj tradiciji te ponosu na hrvatsko podrijetlo.

Svi naraštaji prolazeći kroz središte Chicaga mogu zastati pred zgradom s imenom čovjeka koji je hrvatsku zajednicu učinio ponosnom. Michael Bilandić ostat će zapamćen kao ponizan i samozatajan čovjek.

Dan prije njegove smrti, 14. siječnja 2003. dugo smo razgovarali o hrvatskim temama i našim dečkima iz domovine koji su igrali košarku za čikaške fakultete. Mike, kako su ga mnogi zvali, te večeri je iznenada preminuo. Prema njegovoj želji, na pogrebu je bila samo uža rodbina, bez medija i politike. U znak sjećanja na ovog velikana pravne znanosti mjesec dana nakon smrti održana je komemoracija.

Dobro je znati da su Hrvati obilježili mnoge zajednice i obogatili tolike gradove naše useljeničke zemlje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije