Nepoznavanje metodologije

Pogrešni podaci o egzodusu u Njemačku i povratku u Hrvatsku

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
30.04.2019.
u 10:08

Jurić ističe da se porast povratnika u Hrvatsku događa jer sada u mirovinu ulaze tzv. stari gastarbajteri iz vremena od 1968. do 1972. Njihov broj će sljedećih godina još više rasti

Službene statistike o broju iseljenika i povratnika u Hrvatsku koje se iznose ovih dana ne poklapaju se sa stvarnim podatcima. To tvrdi doc. dr. sc. Tado Jurić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Brojke koje se plasiraju u javnost, čini se, daleko su od stvarnih podataka, a Jurić ističe da bi to moglo biti namjerno pogrešno interpretirano ili je jednostavno nepoznavanje metodologije očitavanja statistike.

Jurić navodi kako nije točno da je broj useljenih Hrvata u Njemačku bio oko 35 tisuća proteklih godina, nego više od 50 tisuća (vidi tablicu). Prema njegovim podacima, nije točno da se u 2018. u Njemačku uselilo 27 tisuća Hrvata, odnosno da je trend u silaznoj putanji.

"Naprotiv, podaci iz Njemačke kojima mi raspolažemo pokazuju da je trend iseljavanja iz Hrvatske porastao za tri posto (za prvih šest mjeseci 2018. za koje jedino i postoje egzaktni podaci)", dodaje Jurić, koji otkriva da bi problem kod čitanja tablica mogao biti u tome što njemačka statistika uvijek prikazuje migracijski saldo. Dakle, uvijek se odbija dio iseljenih od dijela doseljenih pa se dobivaju navedene pogrešne brojke.

Jurić ističe da se porast povratnika u Hrvatsku događa jer sada u mirovinu ulaze tzv. stari gastarbajteri iz vremena od 1968. do 1972. Njihov broj će sljedećih godina još više rasti.

"Napominjem da se ne radi o povratku novih iseljenika, nego o umirovljeničkoj migraciji. Političari pak manipuliraju ovim brojevima i prikazuju ih kao da se događa promjena trendova", naglašava naš sugovornik.

Sigurno postoji i dio onih koji se vraćaju zbog nerealnih očekivanja od Njemačke i pogrešne procjene vrijednosti samih sebe na tržištu rada. Ali taj broj ne prelazi pet posto ukupnog broja iseljenih.

Do promjene trendova ne može doći, smatra Jurić, jer se nije dogodilo ništa značajno što bi našim iseljenicima dalo nadu u ovo društvo. 

"Ljudima se više ne može manipulirati kao prije. Hrvati su glasovali nogama, a biračka mjesta bila su autobusni peroni", zaključuje naš sugovornik.

Foto: Screenshot

Foto: Screenshot

Komentara 2

GR
gragakarlovac
12:50 30.04.2019.

Tocno tako. Ide duplo vise van lijepe njihove nego sto imaju snagu priznati. I bit ce jos gore

Avatar whack.tack
whack.tack
12:06 30.04.2019.

to znaci da plenki-sung ima pravo i da je ovo predivna zemlja iz koje nitko ne odlazi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije