Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Plenković: Brinemo o statusu i položaju Hrvata u Crnoj Gori i Sloveniji

Predsjednik Vlade poručio je kako očekuje nastavak aktivnosti koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu i očuvanje hrvatskog identiteta u toj zemlji
06. listopada 2019. u 17:09 1 komentara 50 prikaza
Foto: Vlada Republike Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je Adrijana Vuksanovića, zastupnika u Skupštini Crne Gore i predsjednika Hrvatske građanske inicijative, Zvonimira Dekovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća i potpredsjednika Hrvatske građanske inicijative te Iliju Janovića, potpredsjednika Hrvatske građanske inicijative.

Zagreb Premijer Plenković dao potporu projektima koji povezuju Hrvatsku i dijasporu

Razgovorima u Banskim dvorima prisustvovali su i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvatske izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Vinko Sabljo.

Razgovarali su o statusu i položaju Hrvata u Crnoj Gori, što je predmet kontinuiranog dijaloga između mješovitih povjerenstava na razini hrvatskog i crnogorskog ministarstva vanjskih poslova, kao i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te crnogorskog Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Predsjednik Vlade poručio je kako očekuje nastavak aktivnosti koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu i očuvanje hrvatskog identiteta u toj zemlji.

Zastava Rezultati natječaja Odobrena sredstva za programe i projekte hrvatske nacionalne manjine

Dok u Crnoj Gori Hrvati imaju priznat status nacionalne manjine, u Sloveniji to nije slučaj, odnosno njihov je položaj tamo u potpunosti neodređen. Stoga je izražena potreba daljnjih aktivnosti kako bi se status Hrvata u Sloveniji odredio. S ovim je ciljem u veljači 2018. godine osnovano Povjerenstvo za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji koje će pridonijeti očuvanju i razvijanju hrvatskog identiteta te određivanju statusa Hrvata i priznanju hrvatske nacionalne manjine u Sloveniji.

Plenković je naglasio kontinuiranu potporu Vlade projektima, položaju i zaštiti prava i identiteta Hrvata izvan Hrvatske. Njoj doprinosi značajno povećan iznos sredstava namijenjenih pomoći aktivnostima udruga i zajednica hrvatske nacionalne manjine u mandatu ove Vlade, s ciljem osnaživanja hrvatske zajednice u ostvarivanju manjinskih prava te njihovom etničkom, vjerskom, kulturnom i jezičnom identitetu.

Andrej Plenković Vukovar Plenković: Moramo poraditi na tehnološkim rješenjima da na izbore izađe što više iseljenika

"Sastanak na vrhu čelnika država članica Europske unije i država jugoistočne Europe koji će se održati u svibnju sljedeće godine u Zagrebu bit će prigoda da se nešto učini u rješavanju otvorenih pitanja između država u našem susjedstvu", istaknuo je Plenković, poručivši kako očekuje nastavak aktivnosti koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu u očuvanju hrvatskog identiteta u Crnoj Gori.

  • Tirano:

    A ne brinu ga Vojvođanski Hrvati? Baš čudno!