GRADIŠĆE ODLIKOVALO ZASLUŽNE

Petru Tyranu 'Srebreno časno odličje' za posebne zasluge za pokrajinu Gradišće i gradišćanske Hrvate

Petar Tyran
Foto: Medijski servis pokrajine Gradišće
1/3
21.07.2021.
u 13:48

Tyran je odlikovan „Srebrenim časnim odličjem Gradišća“ za njegovo posebno zalaganje za gradišćanske Hrvate, jednu od šest autohtonih narodnih manjina u Austriji.

Predsjednik austrijske savezne pokrajine Gradišće Hans Peter Doskozil, uručio je u ponedjeljak 19. srpnja u Kulturnom i kongresnom Centru u Željeznom (Eisenstadt) zaslužnim Gradišćancima odlikovanje za njihov izuzetni doprinos razvoju Gradišća. Među njima je bio i gradišćanski Hrvat Petar Tyran, hrvatski književnik, publicist, društveni djelatnik i aktivist, rodom iz Novog Sela u Gradišću, koji je i glavni urednik tjednika „Hrvatske novine“, te kurator Hrvatskog centra u Beču.

Tyran je odlikovan „Srebrenim časnim odličjem Gradišća“ za njegovo posebno zalaganje za gradišćanske Hrvate, jednu od šest autohtonih narodnih manjina u Austriji. To da je upravo Petar Tyran dobio ovo odličje, nikoga ne čudi. Naprotiv mnoge je izuzetno razveselilo, jer je doista došlo u prave ruke. U ruke neumornog tražitelja novih informacija, saznanja, istine, pravde i prava, koji krstari Bečom, Gradišćem i susjednim hrvatskim selima u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, gdje također žive gradišćanski Hrvati, kako bi se za njih čulo, gdje su, odakle su i što sve rade kako bi uspjeli opstati u višejezičnom prostoru s većinskim stanovništvom. A gradišćanskim Hrvatima to polazi za rukom već 500 godina.

Mnogi od njih, i mladi i stariji, zdušno se bore za opstanak ove manjine, promovirajući gdje god to mogu, svoj hrvatski materinski jezik, kulturu i običaje. Jedan od njih je i Novoselac Petar Tyran koji je dobro poznat mnogima ne samo u Austriji nego i u Hrvatskoj, Italiji, kod moliških Hrvata, kao i u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i drugim europskim i prekooceanskim zemljama. Stoga, uz gore već izneseno, svakako se treba napisati još nekoliko biografskih podataka o ovom agilnom, uvijek nasmiješenom i za pomoć spremnom gradišćanskom Hrvatu, koji je inicirao i pokrenuo brojne humanitarne akcije, ne samo u Austriji nego i za Hrvate u Hrvatskoj, kao primjerice lani za nastradale u teškom potresu u Zagrebu, te potom i za nastradale u Petrinji, Glini, Sisku i okolici. Najvažnije iz životopisa Petra Tyrana je da je rođen 1955. godine u Novom Selu na sjeveru Gradišća, gdje je i odrastao.

U Beču je studirao anglistiku, filozofiju i slavistiku. Od 1983. do 1987. bio je predsjednik Hrvatskog akademskog kluba u Beču, a prethodno i potpredsjednik. Do 1982. godine uređivao je kulturni časopis Hrvata u Gradišću „Pokus“, a od 1983. godine je urednik tjednika „Hrvatske novine“. Sudionik je i „Večeri poezije u Brižićevim dvorima“ u Preku na otoku Ugljanu, gdje s obitelji već godinama ljetuje. Urednik je Antologije suvremenog pjesništva Hrvata iz Gradišća „Ptići i slavuji“ (1983.). Suradnik je i Pokrajinskog studija austrijskog radija i televizije ORF u Gradišću. Član je Društva hrvatskih književnika u Zagrebu, te hrvatskog i austrijskog P.E.N. Centra. Višestruko je i nagrađivan, 2013. godine Nagradom Hrvatske matice iseljenika, a 2017. godine „Večernjakovom domovnicom“ kao jedna od tri najpopularnije osobe te godine u hrvatskom iseljeništvu.

Pokrajinski čelnik Gradišća Doskozil je na svečanosti u Željeznom uručio, između ostalih, visoka odličja i primarijusu dr. Martinu Fabšiću rodom iz Nove Gore, koji je odlikovan „Velikim srebrnim časnim odličjem“ Gradišća za njegove zasluge na području medicine, te Manfredu Riegleru iz Vulkaprodrštofa, voditelju Društva za pokrajinsku obranu i sigurnosnu politiku Gradišća, koji je dobio „Zlatno časno odličje Republike Austrije“. Velikoborištofac Štefan Karall odlikovan je „Zlatnom medaljom Republike Austrije“ za postignuća na području poljoprivrede. „Gradišće ove godine slavi 100. obljetnicu pripojenja Austriji i danas se može predstaviti kao moderna, uspješna i dinamična savezna pokrajina. To je u prvom redu zajedničko djelo svih Gradišćanski i Gradišćanaca, koji su omogućili te uspjehe“, istakao je prvi čovjek pokrajine Gradišće Hans Peter Doskozil, zahvalivši se prethodno svim odlikovanima na „izvanrednim zaslugama“ za pokrajinu Gradišće. I što na kraju reći nego da se i mi pridružujemo čestitkama i od srca iskreno čestitamo Petru Tyranu i svim ostalim visoko odlikovanim gradišćanskim Hrvatima i Austrijancima u Gradišću na dodijeljenim im odličjima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije