Projekt

Peticija za Muzej hrvatskog iseljeništva u Rijeci

Rijeka
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
04.09.2019.
u 13:57

Putem CitizenGoa moguće je dati potpis koji zbog zaštite podataka nakon vašeg potpisa više nije vidljiv nikome

Neformalni hrvatski pokret iseljenika iz Stuttgarta "Zauvijek vjerni Domovini" pokrenuo je peticiju za veliki nacionalni projekt pod radnim nazivom "Muzej hrvatskog iseljeništva u Rijeci". Putem CitizenGoa moguće je dati potpis koji zbog zaštite podataka nakon vašeg potpisa više nije vidljiv nikome.

Tekst peticije u nastavku prenosimo u cijelosti:

"Mi, Hrvati sa svih pet kontinenata, kao i naše obitelji i rođaci u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, odlučili smo pomoći Domovini Hrvatskoj  jednim iznimno vrijednim kulturno-znanstvenim, turističkim i gospodarskim projektom pod radnim nazivom Hrvatski iseljenički muzej koji planiramo ostvariti u najvećoj hrvatskoj luci – u Rijeci. Od vas tražimo da ovu dva desetljeća staru inicijativu (pogledajte: http://www.klub-susacana.hr/revija/clanak.asp?Num=66-67&C=4, https://www.bib.irb.hr/897764 kao i https://mojahrvatska.vecernji.hr/price/zasto-hrvatska-jos-uvijek-nema-iseljenicki-muzej-1073436), uz našu svesrdnu potporu, pretočimo u djelo kao spomenik zajedničkoj borbi za slobodnu, neovisnu i suverenu državu Hrvatsku i mjesto izražavanja, čuvanja i kolektivnog sjećanja na naraštaje Hrvata koji su morali odlaziti u svijet gdje svojim znanjem, talentom i marljivošću desetljećima pridonose razvoju i svekolikoj baštini čovječanstva.

Stoga vas pozivamo da prihvatite projekt Hrvatski iseljenički muzej u Rijeci – koji bezrezervno ističemo kao projekt osobitog nacionalnog značaja, kao temelj za čvršće i učinkovitije povezivanje Hrvata izvan Hrvatske s domovinom Hrvatskom, da sastavite posebno radno tijelo kojemu ćemo naš projekt predstaviti, da u to tijelo imenujete po načelu pariteta predstavnike Hrvata izvan Republike Hrvatske i da zajedno razradimo plan aktivnosti, konstrukciju financijskih izvora, prikupljanje građe i ostalih potrebnih poslova i zadataka.

Hrvatski iseljenički muzej u Rijeci temelji se na inicijativi i elaboratu koji je Tuga Tarle 2002. godine predstavila javnosti i gradonačelniku Grada Rijeke Vojku Obersnelu te tadašnjem ministru kulture Boži Biškupiću od kojih je dobila pismenu podršku. Rijeka nije slučajan odabir s obzirom na geostrateški položaj grada, kulturno nasljeđe, bogato prirodno zaleđe i blizinu otoka, simbolično značenje granice i luke, povijesno iskustvo selilaca i očuvan, a neiskorišten prostor austrougarske baštine (lučka skladišta). Kao takva Rijeka je idealan prostor za susretište Hrvata izvan Hrvatske, domovinskih Hrvata njihove rodbine i stranaca – simboličan zajednički hrvatski dom!

Mi nižepotpisani spremni smo, sukladno svojim mogućnostima, pomagati u ostvarenju Hrvatskog iseljeničkog muzeja u Rijeci, a od vas očekujemo da preuzmete punu odgovornost za realizaciju ovog projekta od općenacionalnog značaja."

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Josip M
Josip M
17:03 09.09.2019.

873 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 1.000 potpisa

Avatar Josip M
Josip M
16:05 04.09.2019.

Hvala gospođi Tugi Tarle, za sve opću brigu o hrvatskom indetitetu, naravno i redakciji u Večernjem listu,za objavi ovog članka.

Avatar Josip M
Josip M
08:32 07.09.2019.

Inače za dobrobit" Domovine i Iseljeništva",očekuje se u kratko vrijeme,jedan miliun podpisa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije