Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Peticija za Muzej hrvatskog iseljeništva u Rijeci

Putem CitizenGoa moguće je dati potpis koji zbog zaštite podataka nakon vašeg potpisa više nije vidljiv nikome
04. rujna 2019. u 13:57 3 komentara 211 prikaza
Rijeka
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Neformalni hrvatski pokret iseljenika iz Stuttgarta "Zauvijek vjerni Domovini" pokrenuo je peticiju za veliki nacionalni projekt pod radnim nazivom "Muzej hrvatskog iseljeništva u Rijeci". Putem CitizenGoa moguće je dati potpis koji zbog zaštite podataka nakon vašeg potpisa više nije vidljiv nikome.

Slike umjetnika iz hrvatske dijaspore u stalnom postavu galerije u Splitu SVEČANO OTVORENJE Slike umjetnika iz hrvatske dijaspore u stalnom postavu galerije u Splitu

Tekst peticije u nastavku prenosimo u cijelosti:

"Mi, Hrvati sa svih pet kontinenata, kao i naše obitelji i rođaci u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, odlučili smo pomoći Domovini Hrvatskoj  jednim iznimno vrijednim kulturno-znanstvenim, turističkim i gospodarskim projektom pod radnim nazivom Hrvatski iseljenički muzej koji planiramo ostvariti u najvećoj hrvatskoj luci – u Rijeci. Od vas tražimo da ovu dva desetljeća staru inicijativu (pogledajte: http://www.klub-susacana.hr/revija/clanak.asp?Num=66-67&C=4, https://www.bib.irb.hr/897764 kao i https://mojahrvatska.vecernji.hr/price/zasto-hrvatska-jos-uvijek-nema-iseljenicki-muzej-1073436), uz našu svesrdnu potporu, pretočimo u djelo kao spomenik zajedničkoj borbi za slobodnu, neovisnu i suverenu državu Hrvatsku i mjesto izražavanja, čuvanja i kolektivnog sjećanja na naraštaje Hrvata koji su morali odlaziti u svijet gdje svojim znanjem, talentom i marljivošću desetljećima pridonose razvoju i svekolikoj baštini čovječanstva.

Stoga vas pozivamo da prihvatite projekt Hrvatski iseljenički muzej u Rijeci – koji bezrezervno ističemo kao projekt osobitog nacionalnog značaja, kao temelj za čvršće i učinkovitije povezivanje Hrvata izvan Hrvatske s domovinom Hrvatskom, da sastavite posebno radno tijelo kojemu ćemo naš projekt predstaviti, da u to tijelo imenujete po načelu pariteta predstavnike Hrvata izvan Republike Hrvatske i da zajedno razradimo plan aktivnosti, konstrukciju financijskih izvora, prikupljanje građe i ostalih potrebnih poslova i zadataka.

Turnir u Norvalu 'Crven Bijeli Plavi Jadran' iz Chicaga pobjednik, Zaprešić Boysi zagrijali publiku

Hrvatski iseljenički muzej u Rijeci temelji se na inicijativi i elaboratu koji je Tuga Tarle 2002. godine predstavila javnosti i gradonačelniku Grada Rijeke Vojku Obersnelu te tadašnjem ministru kulture Boži Biškupiću od kojih je dobila pismenu podršku. Rijeka nije slučajan odabir s obzirom na geostrateški položaj grada, kulturno nasljeđe, bogato prirodno zaleđe i blizinu otoka, simbolično značenje granice i luke, povijesno iskustvo selilaca i očuvan, a neiskorišten prostor austrougarske baštine (lučka skladišta). Kao takva Rijeka je idealan prostor za susretište Hrvata izvan Hrvatske, domovinskih Hrvata njihove rodbine i stranaca – simboličan zajednički hrvatski dom!

Mi nižepotpisani spremni smo, sukladno svojim mogućnostima, pomagati u ostvarenju Hrvatskog iseljeničkog muzeja u Rijeci, a od vas očekujemo da preuzmete punu odgovornost za realizaciju ovog projekta od općenacionalnog značaja."

 • Avatar Josip M
  Josip M:

  873 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 1.000 potpisa

 • Avatar Josip M
  Josip M:

  Hvala gospođi Tugi Tarle, za sve opću brigu o hrvatskom indetitetu, naravno i redakciji u Večernjem listu,za objavi ovog članka.

 • Avatar Josip M
  Josip M:

  Inače za dobrobit" Domovine i Iseljeništva",očekuje se u kratko vrijeme,jedan miliun podpisa.