Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Suprotstavio se uvođenju mađarskoga jezika u Hrvatsku

Vlašiću je Hrvatska samouprava grada Dombovara otkrila spomen-ploču godine 2011., a potom i poprsje 2016., upozorivši tako širu javnost na svog slavnoga sugrađanina
30. svibnja 2017. u 11:56 0 komentara 2256 prikaza
Franjo Vlašić
Foto: Branka Pavić Blažetin
Pogledajte galeriju 1/2

Franjo Vlašić bio je ban Kraljevine, Hrvatske, Slavonije i Dalmacije od 1832. do 1840. godine. Rođen je 1766. u gradiću Dombovaru, koji se danas nalazi u sastavu Toljanske županije u Mađarskoj.

Santovački Hrvati Santovački Hrvati Spomenik maloj hrvatskoj zajednici koja polako nestaje

U vrijeme kada je rođen, to je bio kraj koji su u znatnoj mjeri naseljavali Hrvati, do danas potpuno asimilirani. 

Naime, na samom početku 18. stoljeća velika populacija naših ljudi iz okolice Ogulina došla je na ove prostore, kako u gradić Dombovar tako i u susjedna naselja Bikal i Mágocs.

Vlašiću je Hrvatska samouprava grada Dombovara otkrila spomen-ploču godine 2011., a potom i poprsje 2016., upozorivši tako širu javnost na svog slavnoga sugrađanina. Katolička župa i danas čuva njegov krsni list.

Franjo Vlašić bio je zagovornik narodnoga jezika te je podržao molbu Iliraca za izdavanje novina, a suprotstavio se i odluci Požunskog sabora o uvođenju mađarskoga jezika u Hrvatsku, posredujući kod cara i kralja Ferdinanda I. Austrijskog.

Neosporne zasluge za njegovanje spomena na ovog slavnog velikana pripadaju Hrvatskoj samoupravi Dombovara na čelu s Gáborom Vargom Stadlerom.

Nošnje Pogledajte kako su lijepi Hrvati u Mađarskoj obukli nošnje stare više od stotinu godina Pavo Gadanji Sviraj, Pavo Upoznajte posljednji izdanak svijeta koji nestaje Mohački ophod bušara Mohački ophod bušara Hrvati u Mađarskoj: Nestao je stari način života
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.