Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Ovako hrvatski studenti promoviraju svoju zemlju

Hrvatsku je zastupalo troje studenata: Valentina Furdek, Marta Mikša i Vanja Perčulija
25. svibnja 2016. u 10:09 0 komentara 176 prikaza
Festival kultura
Foto: Franka Gulin
Pogledajte galeriju 1/11

Pekinško Sveučilište za jezike i kulturu u svibnju svake godine organizira Festival kultura na kojem se predstavljaju zemlje polaznika.

Takva praksa uobičajena je za većinu sveučilišta u kineskoj prijestolnici, no s obzirom na to da BLCU pohađa najveći broj studenata iz inozemstva, njegovo izdanje smatra se uvjerljivo najvećim.

Tako se u sklopu 13. manifestacije predstavilo preko 90 zemalja iz cijelog svijeta, a Hrvatsku je zastupalo troje studenata: Valentina Furdek i Marta Mikša koje već tri godine studiraju na spomenutom sveučilištu te Vanja Perčulija s pekinškog Sveučilišta za znanost i tehnologiju.

Studenti su dijelili lavandu, licitarska srca, letke i fotografije hrvatskih turističkih bisera.

Festival kultura  | Autor : Franka Gulin Foto: Franka Gulin

"Organizirali smo i nagradnu igru. Posjetitelji su odgovarali na razna pitanja, primjerice gdje se nalazi Hrvatska i koji se jezik tamo priča", istaknula je Valentina Furdek.

"U slučaju točnog odgovora, nagradili bismo ih čokoladicom iz domovine", nadovezala se Marta Mikša.

Nagradna igra nije bila jedina u čemu su posjetitelji, mahom Kinezi, sudjelovali. Naime, prije ulaza svi su dobili "Festivalsku putovnicu". Tako su na svakom štandu trebali dobiti pečat zemlje u koju "dolaze".

No, pitanja nije nedostajalo ni kod posjetitelja.

Festival kultura  | Autor : Franka Gulin Foto: Franka Gulin

"Dosta ih je zanimala Hrvatska. Mnogi od njih prvo su pitali gdje se ona nalazi. Tad bi im objasnili i pokazali fotografije. Uslijedilo je opće divljenje moru, prirodi, gradovima", otkrila je Furdek.

"Na to su se odmah nadovezivala pitanja o cijeni zrakoplovnih karti, jesmo li dio Europske unije, Schengena i kakva je viza potrebna", dodala je Mikša.

Roditelji naše dvije sugovornice pomogli su u prikupljanju što više promotivnog materijala o domovini, a pomoglo je i hrvatsko veleposlanstvo u Pekingu.

Potrebno je naglasiti da su njih dvije također organizirale rad sličnog štanda koji je prije nekoliko tjedana bio postavljen u sklopu Dana svjetske kulture. Mikša je posjetiteljima crtala kockice i šahovnice, dok im je Furdek plela pletenice.

"Ne biste vjerovali koliki je bio red za te pletenice", zaključila je kroz osmijeh.

Zahvaljujući našim studentima, hrvatski štandovi na obje manifestacije privukli su veliki broj posjetitelja.

>> Kinezi žele ulagati u hrvatski turizam
>> Slikovita suradnja na drugom kraju svijeta
>> Povijesna inicijativa šangajskih Hrvata

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.