Južni Ontario

Ovaj događaj već gotovo 70 godina okuplja Hrvate doseljene u Kanadu

Foto: IKA
1/3
22.07.2019.
u 10:39

Nakon mise hodočasnici su se zadržali u osobnoj pobožnosti u crkvi ili su se obiteljski družili na okrijepi oko crkve

Vjernici iz hrvatskih župa Južnog Ontarija u Kanadi sudjelovali su u nedjelju na tradicionalnom hodočašću u nacionalno svetište kanadskih mučenika, u Midland. Na hodočašću, koje već skoro 70 godina okuplja Hrvate doseljene u Kanadu, okupilo se oko tisuću hodočasnika iz župa Kraljice Hrvata – Toronto, Svetog Križa – Hamilton, Hrvatskih mučenika – Mississauga, Presvetog Trojstva – Oakville te Hrvatskog franjevačkog središta u Norvalu.

Hodočasnici predvođeni svećenicima započeli su hodočasnički dan sakramentom pomirenja u sjeni razgranatih stabala na prostoru crkve na otvorenom, a potom su sudjelovali u pobožnosti križnoga puta.

Svečano misno slavlje predvodio je i propovijedao papinski nuncij u Litvi nadbiskup Petar Rajič u zajedništvu s okupljenim svećenicima.

Nadbiskup Rajič potaknuo je vjernike na svjedočanstvo vjere te je kao primjer naveo svećenike i redovnike, misionare isusovce koji su u 17. stoljeću iz Francuske došli naviještati evanđelje Isusa Krista domorocima Kanade i Amerike. Nadbiskup je hodočasnike podsjetio da se "nalazimo u njihovu svetištu u Midlandu na godišnjem hodočašću koje mi, Hrvati katolici Južnog Ontarija, već nekoliko desetljeća vjerno činimo. Veliko svjedočanstvo vjere i ljubavi prema Bogu i ljudima privlači nas i danas... Divimo se ovim prvim kanadskim mučenicima i svim našim hrvatskim svjedocima vjere te svim mučenicima Crkve diljem svijeta koji su nesebično dali najveći dar, vlastiti život za Boga, za Crkvu i narode kojem su pripadali i služili. No danas možda više nego ikada Kristu i njegovoj Crkvi trebaju vjernici koji su spremni živjeti i svjedočiti za njega. Ti vjernici nisu samo svećenici i redovnice koji će uvijek biti potrebni u Crkvi, nego i svjetovnjaci koji svojim riječima i dobrim primjerom mogu doprijeti do mnogih i više nego posvećene osobe".

Primjećujući kako živimo u vremenu raznovrsnih progona vjere i vjernika, koji su istinski sljedbenici Isusa Krista, nadbiskup Rajič se upitao "koliko će ih se odazvati na Isusov poziv, jer nikada nije lako biti Kristov učenik i sljedbenik... Unatoč njihovim dobrim namjerama, učenici često nailaze na protivljenje svijeta. Ovo pak nije razlog da izgube nadu i da posustanu nego osnaženi vjerom u Kristovu ljubav i potaknuti njegovim riječima, mogu i dalje poći naprijed onima koji su spremni njega primiti".

Nakon mise hodočasnici su se zadržali u osobnoj pobožnosti u crkvi ili su se obiteljski družili na okrijepi oko crkve. Ovogodišnje hodočašće organizirala je župa Hrvatskih mučenika iz Mississauge sa svojim dosadašnjim župnikom vlč. Tomislavom Kasićem i vlč. Božidarom Tenšekom koji će župničku službu preuzeti početkom kolovoza. Na misi su pjevali pjevači iz svih hodočasničkih župa. Za okrjepu su se pobrinule gospođe iz društva Hrvatska žena iz Mississauge, a u organizaciji hodočasničkog programa pomagali su župljani župe Hrvatskih mučenika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije