PASTORALNA PODRUČJA

Hrvatski jezik važan u zajednici, posebna pozornost posvećena hodočašćima

Hrvatske katoličke zajednice
Foto: Adolf Polegubić
1/13
22.12.2017.
u 08:00

U zajednicama se održava vjeronauk, zatim pripreme za primanje svetih sakramenata, biblijske večeri, slavljenje euharistije, molitve i pobožnosti...

Hrvatske katoličke zajednice Bietigheim-Bissingen, Illingen i Vaihingen a.d. Enz nalaze se u pastoralnom području Baden-Württemberg I., a djeluju u sklopu Biskupije Rottenburg-Stuttgart.

Hrvatske katoličke zajednice sv. Franje Asiškog u Bietigheim-Bissingenu, sv. Ante Padovanskog u Vaihingen-Enzu i sv. Ilije Proroka u Illingenu nastale su 2005. godine na području dijela bivše Hrvatske katoličke misije Ludwigsburg, novim pastoralnim ustrojem u biskupiji Rottenburg-Stuttgart.

U HKM-u Ludwigsburg, osnovanom 1969. godine, bilo je žarište vjerskog, kulturnog i nacionalnog života. U međuvremenu je došlo do promjena u strukturama, ali i u životu naših ljudi. U hrvatskim katoličkim zajednicama Bietigheim-Bissingen, Illingen i Vaihingen a.d. Enz djelovali su voditelji zajednica fra Anđelko Validžić (2005.-2008.), fra Jozo Župić (2008.-2010.), fra Frano Čugura (2010.-2014.), a od 2014. zajednice vodi fra Josip Bebić.

Svi su članovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Donedavno je ondje djelovala i pastoralna suradnica Ana Madunić (1979.-2015.). U Bietigheim-Bissingenu tajnički poslovi povjereni su Anđeli Jurčević, u Illingenu Nicole Bauer, a u Vaihingenu Danijeli Perčić. Marko Mešin oprostio se 2015. nakon dugogodišnje službe tajnika u misiji (zajednici).

Misna slavlja slave se u crkvama sv. Lovre u Bietigheimu, sv. Bonifacija u Kleinglattbachu i sv. Josipa u Illingenu. Hrvatske katoličke zajednice Bietigheim-Bissingen, Vaihingen i Illingen imaju svoja pastoralna vijeća. U zajednicama se održava vjeronauk, zatim pripreme za primanje svetih sakramenata, biblijske večeri, slavljenje euharistije, molitve i pobožnosti, iskazuje se ljubav prema bližnjima, bolesnima, siromasima, osobito prema potrebnima u domovini.

Zajedništvo među hrvatskom braćom i sestrama i zajedništvo s mjesnom Crkvom ili s misijama drugih materinskih jezika igra važnu ulogu u tim trima zajednicama. Tijekom godine na poseban način slave se veliki crkveni blagdani i posebni datumi istaknuti u pojedinoj liturgijskoj godini, kao i događaji vezani uz povijesne datume u domovini. Izdvajaju se i slavlja svetkovina i spomen-dana različitih svetaca, osobito onih čija imena nose ove tri zajednice, sv. Franje, sv. Ante i sv. Ilije Proroka.

U ovim zajednicama, kao i drugdje, posebna se pozornost posvećuje hodočašćima, najčešće onima u marijanska svetišta diljem svijeta, ali i drugdje, te se organiziraju različita svjetovna slavlja i druženja za sve uzraste, kao i tematski izleti. Mise se slave s njemačkim vjernicima na Tijelovo i u drugim prigodama na razini dušobrižničkih jedinica.

Uz molitvenu skupinu, u Bietigheimu djeluje i mješoviti zbor te zbor djece i mladih. Vjeronauk se održava petkom i subotom u Bietigheimu, a nakon vjeronauka je susret ministranata. Jedanput na mjesec, nakon mise, organizira se i susret s vjernicima u Bietigheimu, Illingenu i Vaihingenu naizmjence. Nekoliko čvrsto postavljenih smjernica – svjedočenje vjere i ljubav prema domovini Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, euharistija, služenje, poštovanje i zajedništvo – čine te tri hrvatske katoličke zajednice još jednom čvrstom Božjom obrambenom bazom na ovome svijetu, istaknuo je voditelj zajednica fra Josip Bebić. Zajednice imaju svoju internetsku stranicu koja se redovito ažurira: http://hkz-bi-bi.de.

Iz knjige: Adolf Polegubić, „Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj“, Hrvatski dušobrižnički ured - Niz „Diaspora croatica“ knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije