Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvatska katolička misija Moers na hodočašću u Banneuxu

U Banneuxu su Hrvati sagradili i Hrvatsku kapelicu Kraljici Hrvata. Marija se ukazala 1933. godine u malom belgijskom selu Banneux koje je tada imalo oko 300 stanovnika
19. rujna 2018. u 09:41 0 komentara 70 prikaza
Foto: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu
Pogledajte galeriju 1/5

Hrvatska katolička misija Moers hodočastila je 15. rujna 2018. u marijansko svetište Majci, Djevici siromaha u Banneux.

9. rujna 2018. Dođite na 38. godišnje hrvatsko hodočašće u Washington

Na samom početku programa organizator fra Pavo Filipović pozdravio je sve prisutne i izrazio zadovoljstvo što se svake godine vjernici Hrvati iz Belgije, Nizozemske, Luksemburga i Njemačke okupljaju u ovom svetištu. 

Meditativno-molitveni program započeo je u 10.30 sati, a predvodio ga je župnik fra Josip Filipović uz animaciju i pjevanje zbora mladih koji vodi pastoralni suradnik Darko Lovrinović. 

Nakon meditativno-molitvenog programa započelo je sveto misno slavlje koje je predvodio fra Filip Karađa, župnik župe sv. Ivana Krstitelja iz Podmilačja. U koncelebraciji je bilo još desetak svećenika koji su prethodno pomogli ispovijedati hodočasnike. 

Hrvatske katoličke zajednice PASTORALNA PODRUČJA Hrvatski jezik važan u zajednici, posebna pozornost posvećena hodočašćima

Po završetku svetog misnog slavlja uslijedio je blagoslov bolesnika i nabožnih predmeta te je druženje nastavljeno uz zajednički objed pod šatorom ispred svetišta. Nakon ručka započeo je križni put od hrvatske kapele "Regina Croatorum" koji su predvodili svećenici sa sjeverozapada Njemačke. 

Tradicija hrvatskog hodočašća u Banneux traje još od 1975. godine kada je p. Drago Rogina preuzeo Hrvatsku katoličku misiju u Liegeu, a od 2009. Djevici siromaha Hrvati hodočaste treće subote u rujnu i ondje ih se okupi oko tisuću. 

Santovo Mađarska Vjerski susret i hodočašće bačkih Hrvata na santovačkoj Vodici

U Banneuxu su Hrvati sagradili i Hrvatsku kapelicu Kraljici Hrvata. Marija se ukazala 1933. godine u malom belgijskom selu Banneux koje je tada imalo oko 300 stanovnika. Prvi put se 15. siječnja ukazala maloj Marietti Beco, potom joj se kao Djevica siromašnih ukazala još sedam puta. Molite puno – bila je posljednja Marijina preporuka.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.