KONCERT i OBLJETNICA ZA PAMĆENJE

Ovacije Bečana Hrvatskoj, mladim hrvatskim i austrijskim glazbenicima i sjajnom dirigentu Veselu

Beč
Foto: Snježana Herek
1/8
25.11.2022.
u 13:48

Organizator koncerta, koji je održan pod geslom “Zajedno u glazbi: Hrvatska-Austrija” bilo je hrvatsko Veleposlanstvo u Austriji na čelu s veleposlanikom Danielom Glunčićem, koje je bilo velika potpora mladim glazbenicima.

Ovacije, dugotrajan pljesak i povici “bravo”, te oduševljenje Bečana, Hrvata i brojnih njihovih austrijskih prijatelja u četvrtak navečer u Mozartovoj dvorani diljem svijeta poznatog Konzerthausa u Beču, najbolja su potvrda veličanstvenog svečanog koncerta u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Austrije.

Organizator koncerta, koji je održan pod geslom “Zajedno u glazbi: Hrvatska-Austrija” bilo je hrvatsko Veleposlanstvo u Austriji na čelu s veleposlanikom Danielom Glunčićem, koje je bilo velika potpora mladim glazbenicima. Odgovorna producentica za više nego uspješnu bečku svečanost bila je Katarina Dorkin-Križ iz Veleposlanstva RH u Beču. Sve goste i uzvanike, njih više od 500, uvodno je pozdravio hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić. Ukazavši na najvažnije trenutke za Hrvatsku u proteklih 30 godina. Glunčić je naglasio veliki značaj mladih naraštaja za našu budućnost. “Vi ste most budućnosti”, poručio je mladim glazbenicima hrvatski veleposlanik. Zahvalio je Austriji i svima koji su Hrvatskoj pomagali kada joj je bilo najteže, doprinijevši tako njenoj samostalnosti. Posebno je istaknuo velikog austrijskog prijatelja Hrvatske i Europejca dr. Aloisa Mocka, koji nažalost više nije među nama, a čija je udovica dr. Edith Mock bila nazočna svečanosti. “Čovjek-glazba-Europa”, glavna je ideja vodilja ove svečanosti, istakao je Glunčić poručivši svima nazočnima kako smo “svi mi zajedno članovi velike europske obitelji” i stoga se moramo “solidarno pomagati”.

Glunčić, koji je na svečanost doputovao direktno iz Hrvatske gdje je bio dio hrvatskog izaslanstva koje je predvodio premijer Andrej Plenković, domaćin dvodnevnog radnog posjeta austrijskog kancelara Karla Nehammera Hrvatskoj, izvijestio je nazočni skup i o dobrim vijestima, odnosno podršci Austrije Hrvatskoj za ulazak u Schengen i razgovorima o hrvatsko-austrijskom partnerstvu. U energetskom povezivanju i mogućnosti ulaganja u energetsku infrastrukturu i povećanje kapaciteta za ukapljeni plin na Krku te širenje mreže plinovoda.

U sklopu svečanosti veleposlanik Glunčić je kao predsjednik Njemačko-hrvatskog društva u Bonnu predao zastupnici Hrvatskog sabora Zdravki Bušić predao Povelju da je nagrađena Nagradom “Franjo Basić” za njen “izuzetan angažman za međunarodno priznanje Republike Hrvatske, te integraciju Hrvatske u Europsku uniju i jačanje civilnih društvenih struktura”. Zastupnica Bušić, dirnuta do suza navedenim Priznanjem, srdačno je zahvalila Glunčiću i Njemačko-hrvatskom Društvu na dodijeljenoj joj nagradi, istaknuvši kako je ponosna da je upravo ona dobitnica nagrade “Franjo Basić”. Nakon toga je započelo velebno bečko glazbeno slavlje Hrvatske, a glavni protagonisti ovog koncerta za pamćenje bili mladi hrvatski glazbenici s bečkom adresom iz Simfonijskog orkestra bečke udruge “Zvuk mladih” (Ton der Jugend”) i komornog ansambla međunarodnih mladih solista WISE iz Beča, koji su za ovu središnju svečanost udružili svoje glazbene snage i izveli raznovrstan i izuzetno atraktivan program.

I to pod dojmljivim vodstvom briljantnog mladog hrvatskog glazbenika i dirigenta, Zagrepčanina, Andreja Vesela (30), čiji je svaki izlazak na pozornicu publika popratila frenetičnim aplauzom. Stoga nije bila sinoć na odmet pomisao više njih u Mozartovoj dvorani bečkog “hrama glazbe” kako je možda rođena još jedna mlada hrvatska dirigentska zvijezda. I to s dvostrukom diplomom: zagrebačkom za glasovir, i s bečkom za dirigiranje. Treba upamtiti to ime! A glazbenih zvijezda je na ovoj impozantnoj svečanosti nije nedostajalo. Među njima i onih solističkih kao što su mlada hrvatska mezzosopranistica Josipa Bainac Hausknecht, koja gdje god se pojavi plijeni pozornost publike glasom i stasom, sjajan mladi pijanist visokih glazbenih dometa Petar Klasan i uigrani glazbeni “dvojac” - sestre Nikolić, uvijek spreman za nove glazbene izazove. Bečanima i bečkim Hrvatima dobro znana Andrea Nikolić, hrvatska violinistica i poznata umjetnička voditeljica ansambla WISE i festivala CroArt u Beču i njena sestra Ivana, izuzetno talentirana mlada oboistica.

Za izuzetno zahtjevan program i atraktivno muziciranje visokog umjetničkog dometa mladi su glazbenici, uz ovacije publike dobili i pregršt pohvala i od ljudi iz glazbene struke. U publici su uz brojne sadašnje i bivše političke dužnosnike i predstavnike kulturnog i gospodarskog života Hrvatske i Austrije bili i predstavnici stranih diplomatskih zborova akreditiranih u Austriji, te drugi domaći i strani uzvanici. Na programu su bila djela Blagoja Berse, Dore Pejačević, Margarete Ferek-Petrić, Arsena Dedića, Anđelka Klobučara, Maxa Steinera, Roberta Stolza i Ericha Wolfganga Korngolda. Svečanu obljetnicu uveličao je i pijanist Petar Klasan koji je impozantno, po prvi put u Austriji, uz orkestralnu pratnju mladih glazbenika, virtuoznim prebiranjem po tipkama glasovira izveo “Koncertantne fantazije” Dore Pejačević.

Svoj glazbeni doprinos svečanosti dala je i jedna od trenutno najznačajnijih suvremenih hrvatskih skladateljica Margarete Ferek-Petrić, koja je posebno za ovu prigodu skladala skladbu “Fanfare (or not) koju su premijerno, ali vrlo atraktivno i moderno, izvele violinistica Andrea Nikolić i oboistica Ivana Nikolić, uz pratnju orkestra. Za dopadljive i visokoprofesionalne izvedbe izuzetno zahtjevnog programa publika je mlade hrvatske i austrijske glazbenike višestruko pozivala na “bis”, a oni su joj se na kraju odužili s dva glazbena dodatka u izvedbi mezzosopranistice Josipe Bainac Hausknecht i orkestra: skladbom “Noćas” iz kultnog filma filma “Tko pjeva zlo ne misli” Kreše Golika i skladbom “Neka cijeli ovaj svijet” iz mjuzikla “Jalta, Jalta” Alfija Kabilja. I što na kraju reći i napisati osim da je Hrvatska, zajedno u glazbi s Austrijom svečano i veličanstveno u Beču proslavila svoje dvije obljetnice. I to, uz mlade glazbenike, čime je dala svoj doprinos i obilježavanju “Godine mladih” Europske unije. Čestitke svima koji su doprinijeli sjajnoj promociji Hrvatske u Austriji, posebice Veleposlanstvu RH u Austriji, kao organizatoru.

Pokrovitelj bečkog koncerta i svečanog obilježavanja obljetnica bio je predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije