ZAJEDNO U GLAZBI: HRVATSKA - AUSTRIJA

Svečanim koncertom u Bečkom Konzerthausu Hrvatska će s Austrijancima proslaviti 30. obljetnicu svog međunarodnog priznanja

Neva Zganec/PIXSELL
18.11.2022.
u 12:19

Misao vodilja prilikom osmišljavanja programa ovoga koncerta dirigentu Andreju Veselu i njegovim suradnicima bila je želja da se   prikaže isprepletenost i prožetost životnih puteva hrvatskih i austrijskih skladatelja

U povodu obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Republikom Austrijom, u četvrtak, 24. studenog 2022. godine, u Mozartovoj dvorani (Mozartsaal) diljem svijeta poznatog Bečkog Konzerthausa, održat će se svečani koncert, izvijestilo je medije hrvatsko Veleposlanstvo u Beču. 

Isti izvor u nastavku ističe:

“U duhu poveznica, koje su moto cijelog svečanog događaja, za ovu su prigodu udružili snage mladi hrvatski glazbenici s bečkom adresom, te kooperacijom svojih ansambala i temeljem dosadašnjih iskustava   osmislili   raznovrstan   i   atraktivan   program. 
Prepuštanjem pozornice orkestru mladih glazbenika željelo se ujedno obilježiti i Europsku godinu mladih. 

Misao   vodilja   prilikom   osmišljavanja   programa   ovoga   koncerta   dirigentu   Andreju   Veselu   i njegovim   suradnicima   bila   je   želja   da   se   prikaže   isprepletenost   i  prožetost   životnih puteva hrvatskih i austrijskih skladatelja i njihovih glazbenih djela čije su brojne veze proistekle iz duha vremena fin-de-sièclea – posebice u umjetnostima koje su se tada tek rađale – filmu i filmskoj glazbi. Tako je Blagoje Bersa, jedan od najvažnijih predstavnika hrvatske glazbene moderne, studirao i živio u Beču u kojem je skladao i neka od svojih najuspjelijih djela, među ostalim i prva scenska i filmska   glazbena ostvarenja.

I Bersin nešto mlađi suvremenik Erich Wolfgang Korngold je bio značajan   kompozitor   razdoblja   bečke   moderne,   a   potom   i   prvi   veliki   filmski   skladatelj   u Hollywoodu. 

Dora Pejačević za života je često boravila u Beču, a dva stavka njene Simfonije bila su praizvedena u  Zlatnoj   dvorani  bečkog Musikvereina.  Hrvatski pijanist Petar Klasan ovom će prilikom po prvi put u  Austriji izvesti Dorinu Phantasie concertante. Dori u čast, te za svečanu obljetnicu, naručeno je i novo djelo jedne od naših trenutno najznačajnijih skladateljica – Margarete Ferek-Petrić,  Fanfare (or not), koje će kao solistice, uz orkestar, praizvesti violinistica  Andrea Nikolić i oboistica Ivana Nikolić.

Nastavno na temu filmske glazbe, u drugome dijelu koncerta publika će moći uživati u filmskom glazbenom klasiku– orkestralnoj suiti Casablanca austrijskog skladatelja Maxa Steinera. Poznat po svojim operetama,  Robert Stolz je skladao i filmsku glazbu, a ova dva  se žanra  najbolje isprepliću u ariji - Du sollst der Kaiser meiner Seele sein- koju će izvesti mezzosopranistica Josipa Bainac Hausknecht.

Nastavno na "filmsku" temu, jedino je prikladno uključiti i neka od hrvatskih remek-djela, ona Arsena Dedića i Anđelka  Klobučara  kao i dvije  od najpopularnijih melodija  poput onih Eduarda Gloza  i Alfi Kabilja  kako  bismo zaokružili ovu slavljeničku cjelinu”.

Koncert   organizira   Veleposlanstvo   Republike   Hrvatske   u   Beču,   u suradnji   sa   simfonijskim orkestrom “Ton der Jugend” i

 Ansamblom ”WISE” iz Beča. Pokrovitelj svečanog bečkog koncerta  je predsjednik Hrvatskoga  sabora Gordan Jandroković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije