Naslovnica Vijesti

Ovo su iseljenici koji će zastupati interese hrvatske zajednice iz Argentine

U Buenos Airesu izabrano je, u demokratskom procesu, dvoje predstavnika. Trideset udruga iz cijele Argentine glasovalo je preko e-maila ili osobno
14. svibnja 2017. u 20:29 1 komentara 1718 prikaza
Iva Vidić i Mirko Hasenay
Foto: Stella Hubmayer
Pogledajte galeriju 1/3

Vlada Republike Hrvatske osnovala je Savjet za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao svoje savjetodavno tijelo koje će pružati pomoć pri provedbi politike, aktivnosti i programa našim ljudima izvan domovine.

Zbor Jadran Došli smo vam kolendati Hrvati u Buenos Airesu već dugo nisu imali ovakvu radost i raspoloženje

Članovi Savjeta imenuju se na mandat od četiri godine, a predlažu ih hrvatske zajednice iz država u kojima žive.

Predstavnici dolaze iz redova najvažnijih i najbrojnijih udruga, organizacija, institucija ili drugih oblika organiziranja. Izabiru ih među osobama koje su uvažene u sredinama u kojima žive, angažirane na očuvanju hrvatskog identiteta i unapređenju odnosa sa svojom domovinom. 

U Buenos Airesu izabrano je, u demokratskom procesu, dvoje predstavnika. Trideset udruga iz cijele Argentine glasovalo je preko e-maila ili osobno. 
 
Vjera Bulat Petrošić, aktualna članica Savjeta, i Dubravka Frković, predstavnica Hrvatskog svjetskog kongresa, nadzirale su glasovanje. 

Izabrani su Iva Vidić i Mirko Hasenay. Oboje cijeli život rade u hrvatskoj zajednici.

"Uistinu sam ponosna. Sada ću imati priliku i dužnost iznijeti neke od naših zahtjeva, potreba, želja ili zahvala Uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske", rekla je Iva Vidić.

"Cilj moga djelovanja u ulozi savjetnika bit će povezivanje iseljeništva i domovine u formuli dvostrukog dobitnika. Hrvatska će dobiti na bogatstvu zahvaljujući raznolikosti dijaspore, a iseljeništvo će postati bogatije bliskim kontaktom s domovinom. Ključ uspjeha u ovome poslu svakako će biti umrežavanje. Postignemo li to, i rezultati će se vrlo brzo vidjeti", naglasio je Mirko Hasenay.

Ovaj prijedlog prvo će razmotriti Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i zatim ga proslijediti na usvajanje Vladi.

Korizmeni koncert Koncert Evo za čime žude Hrvati u Buenos Airesu Adriana Rusendić Dobar tek Kako je Titov režim 'kriv' za procvat hrvatske kuhinje u Buenos Airesu Nino Kordić Nino Kordić Hrvat u Buenos Airesu: Nije baš jednostavno razmišljati o zimskim praznicima kada se nalazite na 35 Celzijevih stupnjeva