Naslovnica Vijesti

Evo za čime žude Hrvati u Buenos Airesu

Koncert je organiziran s idejom da se pjevanjem glagoljaških napjeva ljudima približi i osvijesti višestoljetna prisutnost Kristova otajstva u našemu narodu
21. travnja 2017. u 09:28 1 komentara 1327 prikaza
Korizmeni koncert
Foto: Stella Hubmayer
Pogledajte galeriju 1/6

U veliku je subotu zajednica Hrvata iz Buenos Airesa prvi put uživala u korizmenom koncertu. 

Nastupile su dvije grupe koje postoje dulje od 15 godina – ženska vokalna skupina "Valovi" i klapa "BA", a uz njih i klapa "Vapor" te mladi iz društva. 

>> Na argentinskoj televiziji predstavila hrvatsku kuhinju

Sudionici su izveli skladbe koje se pjevaju i danas u Hrvatskoj, osobito na Veliki petak.

Slavlje je održano u crkvi sv. Margarite u Buenos Airesu, čiji je župnik veliki prijatelj Hrvata.

Koncert je počeo gregorijanskim pjevanjem, u mraku, samo s upaljenim svijećama. 

Direktor i organizator događaja Nino Kordich htio je pokazati raznolikost hrvatskih tradicionalnih pjesama koje se izvode tijekom uskrsnih blagdana.

"Djelatnost s područja kulture, koju zajednica Hrvata njeguje godinama, sada je dobila još jedan novi, dublji smisao", rekao je Kordich.

Bio je to neponovljiv trenutak, i za pjevače i za sve prisutne.

Svetište Luján Naši ljudi u Argentini pjevali Zdravo Djevo, nosili narodne nošnje i zastave... Dragica Vukelić Sokolovi u mojoj duši Hrvatica iz Čilea napisala knjigu o životu svog oca: Bio je to najstrašniji rastanak

Nizale su se pjesme "Barjaci kreću kraljevi", "Krist postade poslušan", "Otče naš", "Stala majka", "Zdravo tilo Božje sveto", "Pomiluj mene Bože"...

Koncert je organiziran s idejom da se pjevanjem glagoljaških napjeva ljudima približi i osvijesti višestoljetna prisutnost Kristova otajstva u našemu narodu. Pa bio taj narod i u dalekoj Argentini. 

Ove pjesme postoje toliko stoljeća zato što su izraz vjere i suživljenja u Kristovim patnjama. 

"Zaista je nemoguće opisati taj osjećaj povezanosti s domovinom dok se pjevaju naši korizmeni napjevi u Argentini. Hrvati izvan domovine žude za tim i zato je predivno osjetiti i doživjeti sve te osjećaje koji se rađaju u ovim trenucima. Bog nas je blagoslovio ovakvim darom pučkog, glagoljaškog pjevanja, a na nama je da ga i dalje čuvamo, odnosno živimo, bili mi i u dalekoj Argentini", zaključio je naš sugovornik.

>> Pobjegao iz domovine starim drvenim brodom pa se zakleo: Ako preživim, jednog ću dana...