izvješća o aktivnostima

Održana godišnja konferencija Ontarijske federacije odsjeka Hrvatske bratske zajednice

Ontarijo
Franjo Bertović
11.05.2022.
u 17:16

Zadaća Federacije je da ptiče zajedničarske aktivnosti diljem Ontarija i osvježuje korijene hrvatske kulturne baštine, čuva naše nacionalno kulturno bogatstvo te ga prenosi ga na nove naraštaje i kanadske prijatelje. Federacija priređuje mnoga okupljanja i slavlja na kojima nastupaju

Prošlog vikenda održana je 49. Godišnja konferencija Ontarijske federacije odsjeka Hrvatske bratske zajednice. Na konferenciji je prisustvovalo 19 delegata i odbornika, koji su zastupali odsjeke: 515 Toronto, 525 Mississauga, 530 St. Thomas, 617 Welland, 644 Hamilton, 961 West Toronto, 954 Hamilton i 975 ESL Toronto te oko 2500 članova.

Odbor Federacije podnio je izvješća o aktivnostima u minule dvije godine o financijskom poslovanju i aktivnosti. Posebno je istaknut koronavirus, koji je narušio mnoge prijašnje planove i onemogućio višebrojna sastajanja članova i odbornika. Međutim, dogovoreno je da se postepeno treba vratiti okupljanjima i planovima rada na odsječnoj i federacijskoj razini.

Prihvaćen je prijedlog da se otkaže proslava Dana Zajedničara koja se obično održava u srpnju. Bilo bi preuranjeno održati ovu proslavu koja je ustvari najveće slavlje ove organizacije, na koje dolaze mnogi, ne samo iz kanadske provincije Ontario već i susjednih Američkih država – Michigan, New York, Pennsylvania i Ohio, zaključeno je na konferenciji.

Međutim, svi su složili da se održi banket u mjesecu rujnu i dodjeli visoko fraternalističko priznanje „Čovjeka godine“ Miji (Mike) Lukičeku. On je doista izuzetan čovjek i jedan od odbornika koji je utemeljio Federaciju daleke 1973. godine, u Holiday Inn hotelu, u Hamiltonu. Od tada je Lukiček požrtvovno i odano radio na promociji zajedničarstva, hrvatske kulturne baštine, tradicijskih običaja i tolerancije. A, to su mnogi prepoznali i odlučili da mu se dodjeli ova časna nagrada.

Sa svojih 12 godina, Lukiček je doputovao u Kanadu i pridružio se svojoj tetki i tetku u Nanaimo, u British Columbiji. Danas i nezamislivo, kao je to dijete putovalo brodom preko Atlantskog oceana, pa od kanadske morske luke Halifax s vlakom do Pacifičkog oceana. Po dolasku odmah su ga učlanili u Hrvatsku bratsku zajednicu te je postao vrijedan član odsjeka 268 „Sv. Nikola“. Uvijek ističe kako su njegova prva odsječna privređivanja bila, skupljanje praznih pivskih flaša na slavljima u parkovima. Ali Mijo je od tada obavljao mnoge odborničke dužnosti a i danas nastupa u dva kulturno-umjetnička društva kao folklorist. Nepresušne je energije i dobrotvor.

Zadaća Federacije je da ptiče zajedničarske aktivnosti diljem Ontarija i osvježuje korijene hrvatske kulturne baštine, čuva naše nacionalno kulturno bogatstvo te ga prenosi ga na nove naraštaje i kanadske prijatelje. Federacija priređuje mnoga okupljanja i slavlja na kojima nastupaju tamburaški i folklorni ansambli a, u čijim programima uživaju djeca i odrasli. Čelne osobe Ontarijske federacije odsjeka HBZ-a su: Antun Belan predsjednik, Stjepan Vrkljan potpredsjednik, Stjepan Stipančić drugi potpredsjednik, Mary Sajatovich tajnica, Sharon Milaković blagajnica i Angela Mus perovođa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije