OČUVANJE HRVATSKOG JEZIKA I KULTURE

Posebna Večernjakova domovnica i 'Kolu Slavuj' iz Beča za 50. obljetnicu rada

Foto: Petar Tyran
1/2
30.04.2022.
u 09:24

Ovaj Ansambl, osnovan 1. siječnja 1971. godine, na čijem je čelu već čitavi niz godina Gabriela Novak-Karall, prošle je godine slavio 50. godišnjicu utemeljenja i djelovanja

U sklopu uručenja ovogodišnjim dobitnicima 16. Večernjakove domovnice, ugledne hrvatske izvandomovinske nagrade čiji je inicijator i organizator Večernjakov urednik Stipe Puđa iz Frankfurta, u petak 3. lipnja u Kongresnom centru Kurhaus u Bad Homburgu u Njemačkoj, posebna Večernjakova domovnica biti će dodijeljena i Folklornom ansamblu “Kolo Slavuj” iz Beča za 50. obljetnicu njegovog uspješnog djelovanja. 

Ovaj Ansambl, osnovan 1. siječnja 1971. godine, na čijem je čelu već čitavi niz godina Gabriela Novak-Karall, prošle je godine slavio 50. godišnjicu utemeljenja i djelovanja.

Ono što je manje (pre)poznato, ali ne i manje važno jest činjenica da Koloslavujci već više od pola stoljeća folklorom, tradicijskim pjesmama i drevnim nošnjama, ne samo njeguju, nego i promoviraju hrvatski jezik, kulturu i običaje. I to ne samo u Austriji, nego i u austrijskom susjedstvu, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Italiji i šire. Preciznije rečeno diljem Europe i svijeta, svugdje gdje god nastupaju kod Hrvata i hrvatskih zajednica u iseljeništvu. Gradišćanskim Hrvatima kao narodnoj manjini, što je također manje poznato i prepoznato pošlo je za rukom sačuvati svoj materinski, hrvatski jezik u višejezičnom austrijskom prostoru i susjedstvu, već gotovo pet stoljeća.

FA “Kolo Slavuj” je višestruko nagrađivan, između ostalog i “Metronom”, Kulturnom nagradom Hrvatskog centra u Beču 2012. godine. Kololavujci su dobro poznati i u Hrvatskoj gdje su nastupali više puta na Međunarodnim smotrama folklora u Zagrebu, Velikoj, na “Vinkovačkim jesenima” itd. Iza njih su brojne uspješne turneje po europskim i prekomorskim zemljama. Ono što je posebnost ovog nadregionalnog Folklornog ansambla je da ima velike zasluge za očuvanje hrvatske tradicije i daljnje razvijanje folklora u međunarodnim okvirima. Također su poznati po promociji drevnih i ostalih hrvatskih narodnih nošnji, čime su pokazali da i tradicija može biti moderna i privlačna i današnjim generacijama.

Od početka djelovanja ansambl istražuje, dokumentira i predstavlja narodno blago gradišćanskih Hrvata nastupima na pozornici. To djelovanje je usko povezano s istraživačkim i etnokoreološkim djelovanjem dr. Ivana Ivančana koji je sastavio šest koreografija-četiri su vezane uz pojedine regije, a dvije uz svatovske običaje Hrvata srednjega Gradišća. Uz to ansambl ima na svom repertoaru i nekoliko koreografija iz Hrvatske.

Ono što je Kolu Slavuj također izuzetno dobro uspjelo je tradicionalne elemente glazbe, pjesama, plesova, nošnji i običaja oblikovati suvremenom interpretacijom, te tako oživiti i prilagoditi današnjem vremenu. Pritom su autentičnost kao i estetika prikaza za Ansambl bili i ostali važni čimbenici.

Dakle, više nego dovoljno razloga za dodjelu prestižne Večernjakove domovnice, koja će sigurno biti dodatna motivacija mladim naraštajima gradišćanskih Hvata da sačuvaju ono što su im ostavili njihovi stari u nasljeđe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije