JEDINSTVENO GOSTOVANJE

Zagrebački teatar “Poco Loco” oduševio bečke mališane

Zagrebački teatar “Poco Loco” u Beču
Foto: Snježana Herek
1/4
02.05.2022.
u 22:40

“Priča mi se priča” jedinstven je projekt u trenutačnoj kazališnoj ponudi za najmlađe, a osmišljen je kao pripovijedanje bajki”, rekla je za Večernji list Maja Katić, jedna od nekoliko osnivačica ovog Teatra neobičnog imena, iz Zagreba.

Koncertno čitanje bajki uz pratnju ilustracija s grafoskopa i glazbe uživo, specijalnost je zagrebačkog Teatra “Poco Loco - Priča mi se priča”, koji je gostovao protekli vikend u Hrvatskom centru u Beču. Bilo je to premijerno gostovanje ovog profesionalnog kazališnog tima u austrijskom glavnom gradu. Na programu za bečke mališane hrvatskog podrijetla bila je priča “Majmun i krokodil”, ispričana prema tradicionalnoj indijskoj priči.

“Priča mi se priča” jedinstven je projekt u trenutačnoj kazališnoj ponudi za najmlađe, a osmišljen je kao pripovijedanje bajki”, rekla je za Večernji list Maja Katić, jedna od nekoliko osnivačica ovog Teatra neobičnog imena, iz Zagreba.

Foto: Snježana Herek

“Ovo je kazalište osnovala jedna Argentinka i zato imamo neobično španjolsko ime Poco Loco”, pojasnila je Katić. Istaknula je kako je bečko gostovanje drugo inozemno gostovanje ovog kazališta. Vezano uz predstavljeni projekt Katić je rekla:

“Projekt je jedinstven, jer osnivačica je iz Argentine, glumačka ekipa je iz Zagreba, a došla je u Austriju ispričati indijsku priču. Dakle spojili smo četiri priče, četiri naroda i četiri podneblja u jednu priču”. Ovo kazalište, kako smo čuli radi već sedam godina na ovaj  poseban način i na svom repertoaru ima 30-tak priča iz raznih zemalja.

Foto: Snježana Herek

Organizatori sjajno organizirane i dobro posjećene scensko-glazbene bečke priredbe za djecu bila je Udruga za poticanje kreativnog razvoja “Obzor” iz Beča, na čijem je čelu agilna profesorica hrvatskog jezika i književnosti iz Zagreba, inače i predsjednika bečke podružnice Matice hrvatske, mr. Adrijana Markon Jurčić.

“Udruga Obzor cijele godine ne samo da nudi kreativne jezične radionice za djecu nego organizira i gostovanja umjetnika iz Hrvatske, prije svega kazališne predstave, kako bi djecu potaknuli da slušaju priče na hrvatskom jeziku, govore hrvatski i čitaju hrvatske knjige namijenjene njihovoj dobi. Pritom nam je glavni cilj, osigurati kvalitetne kulturne sadržaje, kako bi djeca od svega toga imali koristi, vezano uz razvoj njihove jezične kompetencije”, rekla nam je Markon Jurčić.

Foto: Snježana Herek

Goste iz Zagreba i publiku uvodno je pozdravila Jelena Tyran, profesorica hrvatskog jezika i etnologinja iz Hrvatskog centra u Beču.
Onim što je viđeno u Beču nisu bili oduševljeni samo mališani, koji su  od sreće i veselja skakali, pljeskali i na svoj dječji način imitirali glumce na pozornici, nego i njihovi roditelji, koji su kako glumcima tako i organizatorima uputili pregršt pohvala. I raspitivali se, kada će biti sljedeća predstava?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije