Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Objavljen zbornik radova o povijesnim i suvremenim procesima Hrvata u Vojvodini

Recenzenti su Mateo Žanić i Rebeka Žabčić Mesarić, a urednici Mario Bara, Filip Galović i Lucija Mihaljević
15. veljače 2021. u 11:25 0 komentara 67 prikaza
Foto: Hrvatska matica iseljenika

Hrvatsko katoličko sveučilište objavilo je zbornik radova Etnokulturni identitet Hrvata u Vojvodini: povijesni i suvremeni procesi u prosincu 2020., objavljeno je na internetskim stranicama Sveučilišta.

Sastav "Dubrovački kavaljeri", opunomoćeni ministar Lončar (u pozadini desno) i dr. Marijan Brajinović (naprijed, desno) koji se je oprostio u ime Hrvata od pokojnika OPRAŠTANJE I ZAHVALA Misa zadušnica u Hrvatskoj crkvi u Beču za pokojnog dr. Josipa Seršića

Ovaj zbornik, opsega 400 stranica, nastao je kao rezultat rada autora, sudionika istoimenog znanstveno-stručnog skupa Etnokulturni identitet Hrvata u Vojvodini: povijesni i suvremeni procesi (Zagreb, 9. listopada 2019. – Subotica 11. listopada 2019.) i autora koji su svoje tekstove poslali naknadno na molbu uredništva zbog njihova prepoznatog znanstvenog rada i bavljenja temama koje su obuhvaćene naslovom Zbornika. U organizaciji dijela skupa koji se održavao u Subotici i studijskoga putovanja u Vojvodini sudjelovali su Srijemska i Subotička biskupija te Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.

Recenzenti su Mateo Žanić i Rebeka Žabčić Mesarić, a urednici Mario Bara, Filip Galović i Lucija Mihaljević.

ZNAČAJAN PROJEKT Matica pokrenula virtualni muzej hrvatskoga iseljeništva

„Zbornik radova ima višestruku znanstvenu vrijednost. Upravo kroz lepezu devetnaest radova Zbornika na jednom mjestu obuhvaćeni su i zaokruženi migracijski čimbenici koji su djelovali uzročno i posljedično na vojvođanskom prostoru, analizirane su demografske značajke vojvođanskih Hrvata, okviri zaštite hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, političke i vojne elite, crkveno-kulturna povijest, utjecaj političkog, društvenog i gospodarskog konteksta na transformacije identiteta (lokalnog, etničkog, nacionalnog), identitetska mimikrija, nastajanje višestrukih i hibridnih identiteta, komunikacije i interakcije sa zajednicama u okruženju te odnos prema matičnoj domovini, Republici Hrvatskoj, istaknula je u svojoj recenziji dr. sc. Rebeka Žabčić Mesarić.

U Zborniku je objavljeno 19 radova koji tematiziraju neki aspekt društvenog života Hrvata u Vojvodini – bilo u povijesti bilo u sadašnjosti iz vizura nekoliko društvenih i humanističkih znanosti – povijesti, jezikoslovlja, sociologije migracija, etnologije, kulturologije i politologije.

70. obljetnica Objavljen Hrvatski iseljenički zbornik 2021.

Potpisuju ih u akademskim krugovima već poznata i priznata imena iz Hrvatske - Ivan Armanda, Mario Bara, Lucija Mihaljević, Emina Berbić Kolar, Vladimir Čavrak, Filip Galović, Ljiljana Kolenić, Robert Skenderović, Dražen Živić, i Vojvodine - Slaven Bačić, Katarina Čeliković, Stevan Mačković, Tomislav Žigmanov, te nekoliko mlađih autora - Ivana Andrić Penava, Darko Baštovanović, Milan Bošnjak, Silvija Ćurak, Mislav Matišić, Dražen Skenderović, Luka Šešo.

S osobitim ponosom ističemo kako su gotovo svi zastupljeni autori u Zborniku bili suradnici Zavoda u proteklih 10 godina rada.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.