Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Matica pokrenula virtualni muzej hrvatskoga iseljeništva

Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva zamišljen je kao stalno otvorena digitalna platforma za prikupljanje baštine hrvatskog iseljeništva i hrvatskih manjinskih zajednica, a bit će obnavljana na tjednoj osnovi, piše Matica Hrvatska.
12. veljače 2021. u 10:58 0 komentara 114 prikaza
Foto: Hrvatska matica iseljenika

Na dan kada je prije 70 godina Matica osnovana, 12. veljače 1951., pokrenut je Virtualni muzej hrvatskoga iseljeništva – projekt kojim će predstaviti dio digitalizirane baštine prikupljene tijekom sedam desetljeća djelovanja. Virtualni muzej dostupan  je na poveznici https://iseljenickimuzej.blog.

KULTURNA BAŠTINA Rekordni broj polaznika Zimske škole hrvatskoga folklora

Predstavljanje je upriličeno u zgradi Matice pred kamerama HRT-ove emisije Dobro jutro, Hrvatska, a predstavljači su bili zamjenik ravnatelja dr.sc. Ivan Tepeš i koordinator Virtualnog muzeja mr.sc. Marin Knezović.

Dio Virtualnog muzeja čine digitalizirani brojevi “Matice”, mjesečnika HMI koji su izlazili između 1951. i 1961. i njenog Iseljeničkog kalendara izašli između 1955. i 1960. te brojevi “Iseljeničkog muzeja”, priloga posvećenog iseljeničkoj baštini koji je izlazio kao dio časopisa “Novi iseljenik” između 1936. i 1940. U dijelu “postava” je i više od 500 izabranih digitaliziranih fotografija – vezanih uz iseljenike, njihove organizacije i djelovanje – nastalih krajem 19. st. i polovicom 90-ih godina 20. st.

Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva zamišljen je kao stalno otvorena digitalna platforma za prikupljanje baštine hrvatskog iseljeništva i hrvatskih manjinskih zajednica, a bit će obnavljana na tjednoj osnovi, piše Hrvatska matica iseljenika

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.