ISTRAŽIVANJE POVIJESTI

Objavljen poziv na znanstveni skup o gastarbajterima u listopadu ove godine

Stjepan Šterc
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
07.05.2020.
u 13:28

Organizator skupa je Fakultet hrvatskih studija, Studij demografije i hrvatskog iseljeništva i Hrvatsko katoličko sveučilište.

Fakultet hrvatskih studija, Studij demografije i hrvatskog iseljeništva i Hrvatsko katoličko sveučilište organiziraju međunarodno znanstveno-stručnu konferenciju pod nazivom „Gastarbajterska iseljenička poema - od stvarnosti do romantizma“ koja će se održati u listopadu ove godine. 

Poziv prenosimo u cjelosti. 

"Zadovoljstvo nam je izvijestiti Vas o tijeku organizacije međunarodne znanstveno-stručne konferencije pod nazivom „Gastarbajterska iseljenička poema - od stvarnosti do romantizma“.

Organizator skupa je Fakultet hrvatskih studija, Studij demografije i hrvatskog iseljeništva i Hrvatsko katoličko sveučilište. Hrvatski su iseljenički valovi i stradavanja tijekom cijelog 20. i u dva desetljeća 21. stoljeća u znanstvenom smislu u odnosu na druga zbivanja tijekom navedenog razdoblja bili uglavnom gotovo zaboravljana tema.

Nikad nije održan niti jedan znanstveni skup o iseljeničkim posebnostima tzv. „gastarbajterske ere“, šezdesetih godina prošlog stoljeća, niti su stručno-znanstveno rasvijetljene uzročno-posljedične uvjetovanosti siline iseljavanja iz tog vremena na hrvatski gospodarski, prostorni, društveni, demografski i ukupni razvoj. Tragovi su neospornog egzodusa vidljivi u cijelom razdoblju koje je slijedilo, a njegovim se obilježavanjem i političko-statističkom kategorizacijom pod privremeno iseljavanje, uz podvođenje pod ekonomsku emigraciju, prikrivalo stvarne razloge otvaranja granica tadašnje zajedničke države, a naročito se nastojalo prikriti njegovu političku uvjetovanost. Prošla su vremena prešućivanih demografskih tema pa su nam iskustva, zakonitosti, uvjetovanosti i spoznaje iz hrvatske gastarbajterske priče naročito bitna u razumijevanja recentnog egzodusa izHrvatske.

Stoga pozivamo sve zainteresirane znanstvenike i stručnjake (povjesničare, sociologe, politologe, ekonomiste, filozofe, antropologe itd.) u Republici Hrvatskoj, hrvatskoj dijaspori, kao i znanstvenike i stručnjake iz hrvatskog susjedstva da se prijave na skup koji će se održati 19. i 20. listopada 2020. u Zagrebu. Konferencija ima međunarodni znanstveni odbor i međunarodne suorganizatore.

Predviđeni paneli su: 1.) Političke i ekonomske uvjetovanosti iseljavanja; 2.) Demografski potencijali i gubici; 3.) Društvena i politička marginalizacija gastarbajtera; 4.) Politička emigracija (Hrvatski tisak u egzilu …); 5.) Gastarbajterski romantizam (san o povratku); 6.) Hrvatska umjetnost u egzilu (Hrvatski pisci, pjesnici, književnici u egzilu …); 7.) Identitetsko bogatstvo hrvatske dijaspore ( i uloga Hrvatskih katoličkih misija i hrvatskih udruga); 8.) Uloga gastarbajtera u obrani i oslobađanju Hrvatske

Ovim putem pozivamo i sve umjetnike na suradnju i doprinos temi, a također će biti organizirana izložba o Gasterbajterima u sklopu konferencije. Rok za predaju sažetaka je 15. srpanj 2020. godine. Sažetak rada ne smije sadržavati više od 500 znakova. Može biti napisan na hrvatskom/slovenskom/srpskom/bosanskom jeziku i isti na engleskom jeziku", navode u pozivu koji potpisuju Stjepan Šterc i Tado Jurić

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije