Naslovnica Vijesti

Obiteljski korijeni kao cjeloživotno ishodišno nadahnuće

Marijana Dworski, kći kipara Adama Dworskog, u povodu retrospektivne izložbe održane u zagrebačkome muzeju "Mimara" opisala je u obiteljskoj vili u Rijeci svoje dojmove
06. prosinca 2018. u 10:34 0 komentara 75 prikaza
Foto: Dean Miculinić

"Dok ovo pišem u našoj villi u Rijeci (Pećine) izgrađenoj 1909. u secesijskom stilu, želim ponovno naglasiti da je ova izvanredna mogućnost izlaganja u zagrebačkome muzeju 'Mimara' mojoj cijeloj obitelji ponudila priliku da u njegovoj domovini prijateljima i javnosti predstavimo cjelokupan život i djelo skromnog, ali iskreno nadarenog čovjeka kojeg smo voljeli.

Otto Wagner U Beču otvorena izložba o hrvatskoj arhitekturi

Ova je izložba bez sumnje bila 'istraživačko putovanje' kako i koliko je hrvatska kultura i osobno naslijeđe mog oca bilo izvorište i inspiracija njemu kao umjetniku.

Najveće zahvale svakako upućujem Ljerki Galic iz Hrvatske matice iseljenika, kao autorici projekta i njezinu zaraznom entuzijazmu kao vještoj organizatorici te istinski dirljivoj toplini i značajnoj velikodušnosti Lade Ratković Bukovčan, ravnateljici muzeja 'Mimara'.

Tako smo moja dva brata i ja mogli javnosti predstaviti ne samo očev opus, nego njegovo hrvatsko naslijeđe: počevši od austro-ugarskih Fužina u Gorskome kotaru (gdje je rođen), preko Rijeke (Sušaka) gdje je odrastao i stasao, do odlaska u Wales (Velika Britanija) i na posljetku francuske pokrajine Haute Savoie, Provanse i Burgundije (gdje je umro) pa onda natrag u Hrvatsko primorje.

Hrvatska matica iseljenika Pogledajte zanimljivu izložbu posvećenu dijaspori

Za mene najradosniji 'Leitmotif' je slika ribe. Simbol koji se još od grčko-rimskog razdoblja provlači u ovome obalnom području, riba predstavlja ne samo hranu i obilje općenito, nego posebice život ovdje u Rijeci."


Marijana Dworski

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.