Okrugli stol

O razlikama i sličnostima iseljeničkih valova

Marin Knezović
13.12.2019.
u 07:51

Jurić je upozorio na brojne sličnosti u tretiranju iseljavanja medija i vlasti u socijalističkoj Jugoslaviji i onih u današnjoj Hrvatskoj

U prostorima Hrvatske matice iseljenika, u organizaciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Zaklade Konrad Adenauer, održao se 11. prosinca okrugli stol pod nazivom „Komparacija iseljeničkih valova Hrvata u Njemačku, „gastarbajterskog“ i „EU iseljeničkog vala“ (1950. – 2020.)“

Na početku su skup pozdravili rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i direktor Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju Holger Haibach.

Okrugli stol je započeo izlaganjima dr. sc. Tade Jurića s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Karoline Novinščak Kölker s Sveučilišta u Regensburgu. Karolina Novinščak Kölker je u svom izlaganju pod nazivom „München kao utočište, mjesto rada, rodni grad?“ dala prikaz doseljavanja Hrvata u München od kraja Drugog svjetskog rata do danas s posebnim osvrtom na načine organiziranja hrvatskih doseljenika. Tado Jurić je u izlaganju naslovljenom „Gastarbajteri – usporedba onda i sada“ usporedio iseljavanje Hrvata u Njemačku krajem 60-ih godina 20. st. i danas. Jurić je upozorio na brojne sličnosti u tretiranju iseljavanja medija i vlasti u socijalističkoj Jugoslaviji i onih u današnjoj Hrvatskoj. Upozorio je i na posebna obilježja suvremenog iseljavanja koje ova čine pogubnijim po hrvatsko društvo nego što je to bio slučaj 60-ih godina 20. st.

Po završetku izlaganja održana je panel diskusija u kojoj su, uz Tadu Jurića i Karolinu Novinščak Kölker, sudjelovali i dr. sc. Stjepan Šterc s Hrvatskih studija, dr. sc. Caroline Hornstein Tomić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, dr. sc. Jasna Čapo iz Instituta za etnologiju i folkloristiku i dr. sc. Josip Jurčević s Hrvatskih studija. Po završetku okruglog stola prisutni su mogli razgledati izložbu Tade Jurića „Gastarbajteri“.

 

Marin Knezović

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije