Inicijativa

Novi studij demografije i hrvatskog iseljeništva na Hrvatskim studijima

Jarun
Marko Prpić/Pixsell
04.07.2019.
u 22:22

Integralna kombinacija studija demografije i hrvatskog iseljeništva bit će posebno važna u iseljeničkim društvenim, promotivnim, diplomatskim i sličnim djelatnostima izvan Hrvatske

U moru vijesti o iseljavanju i dalekosežnim posljedicama tog procesa na hrvatsku državu i društvo te onih o predloženim načinima kako spomenute posljedice u što većoj mjeri sanirati, zaustaviti negativne trendove i preokrenuti ih, itekako je dobrodošla i vijest o konkretnoj inicijativi na tome polju koja uskoro kreće s provedbom.

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu pokreću novi studij demografije i hrvatskog iseljeništva. On se studira kao dvodisciplinarni studij, u kombinaciji s filozofijom i kulturom, latinskim jezikom, komunikologijom, kroatologijom, poviješću ili sociologijom. Tijekom pet godina studenti će imati priliku razvijati znanja i sposobnosti vezane uz stanovničku i iseljeničku problematiku, temeljem kojih će pridonositi razvoju svekolike hrvatske populacije. Ukupno razumijevanje stanovništva kao najvažnijeg čimbenika svakog društva i prostora omogućit će zapošljavanje u sustavima nacionalne, regionalne i lokalne uprave, hrvatskim predstavništvima u inozemstvu, znanstveno-istraživačkim ustanovama, sigurnosnim sustavima i slično.

Studij demografije i hrvatskog iseljeništva znanstvena je novina po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku.

Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvog studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država.

Iseljenički valovi u cijelom 20. stoljeću i početkom 21. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike te njezino akademsko znanstveno i nastavno spoznavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskog opstanka.

Integralna kombinacija studija demografije i hrvatskog iseljeništva bit će posebno važna u iseljeničkim društvenim, promotivnim, diplomatskim i sličnim djelatnostima izvan Hrvatske.

Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima koji dolaze iz samog vrha hrvatskih znanstvenih institucija.

Poznavanje demografske i iseljeničke problematike s nacionalnim predmetima, ali i srodnim znanstvenim područjima, omogućit će potrebnu širinu za sudjelovanje u poslovima društvenih, političkih, znanstvenih, diplomatskih, konzularnih i odgojno-obrazovnih djelatnosti u zemlji i hrvatskim predstavničkim tijelima diljem svijeta.

Studijski program obuhvaća ukupno 69 kolegija, 50 obveznih i 19 izbornih (od kojih se mora izabrati sedam) i diplomski rad.

Zainteresirani se mogu prijaviti na ovoj poveznici...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije