Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Liječnica usporedila njemački i crnogorski zdravstveni sustav

Jedan je od glavnih motiva crnogorskih liječnika da odu u inozemstvo mnogo bolja plaća i standard. Posljednji podaci koje je objavio Sindikat doktora medicine Crne Gore pokazuju da su prošle godine tamo liječnici zarađivali prosječno 550 eura
06. kolovoza 2019. u 10:42 0 komentara 710 prikaza
Foto: Privatni album

Mala zemlja, malo liječnika, a puno bolovanja – to je slika Crne Gore. A i ti liječnici odlaze iz domovine jer niske plaće samo su jedan problem. Razgovarali smo s Mirelom Rondić, sada liječnicom u Wertheimu, piše Deutsche Welle.

Aldiana Šoljić Uspjeh liječnice iz susjedstva: Iz opkoljenog Sarajeva do otvorenog Bostona

Iako se posljednjih godina više ulaže u zdravstvo, problem nedostatka liječnika u crnogorskom zdravstvenom sustavu i dalje je velika zagonetka za nadležne. Uz sve to, kad se u javnosti govori o odlasku stručnjaka iz zemlje, gotovo uvijek se ističu liječnici.

Mirela Rondić jedna je od njih: ona je svoju profesiju prije sedam godina nastavila u Njemačkoj. Kaže nam kako zna da je već u tom razdoblju više liječnika napustilo Crnu Goru.

"Poslije završenog Medicinskog fakulteta u Podgorici, obavila sam pripravnički staž, a zatim se zaposlila u Institutu za javno zdravlje Crne Gore. Učenje stranih jezika mi je uvijek bilo zanimljivo i na studiju sam sudjelovala u programima razmjene studenata. Godine 2012. doznala sam za stipendiju u njemačkoj bolnici u gradu gdje žive moji rođaci. Stipendiju sam ubrzo dobila i te godine otišla iz Crne Gore", kaže Mirela.

Stipendija je obuhvaćala i tečaj njemačkog jezika od šest mjeseci i praksu u bolnici. Zadaća joj je bila upoznati način rada u Njemačkoj i naučiti jezik potreban za razinu B2 kakav joj je bio potreban za radnu dozvolu. Poslije joj je i bolnica ponudila radni ugovor, tako da problema u dobivanju radne dozvole nije bilo. Prošlog ožujka završila je specijalizaciju u Stuttgartu.

"Od tada sam specijalist interne medicine u Wertheimu, gradiću u pokrajini Baden-Württemberg, gdje sam i odradila svoj specijalistički staž. Od siječnja ove godine, osim posla specijalista u bolnici, postala sam medicinski direktor u ustanovi organizacijski sličnoj crnogorskim domovima zdravlja. Trenutačno pokrivam ta dva radna mjesta, naravno tako da dijelim svoje radno vrijeme od 40 sati tjedno", objašnjava Rondić.

Dragica Udiljak Hrvatica u Münchenu Buduća liječnica otkriva zašto su medicinske sestre iz Hrvatske cijenjene u njemačkim bolnicama

Plaće – ali i mogućnost specijalizacije

Jedan je od glavnih motiva crnogorskih liječnika da odu u inozemstvo mnogo bolja plaća i standard. Posljednji podaci koje je objavio Sindikat doktora medicine Crne Gore pokazuju da su prošle godine liječnici zarađivali prosječno 550 eura – tek nešto više od prosječne plaće u Crnoj Gori, specijalisti od 650 do 700 eura, a vrhunski stručnjaci oko 850. Ovi podaci su službeni jer su dobiveni od Agencije za sprečavanje korupcije.

Ipak, u Sindikatu ukazuju na problem jer direktori zdravstvenih ustanova mnogo više zarađuju od liječnika: "Prosječni prihod direktora u 2018. godini bio je 1685 eura, dok jedan broj direktora temeljem rada kao liječnici, kirurzi i epidemiolozi primaju i po tri tisuće eura mjesečno. To treba zabrinuti sve nas u zdravstvenom sistemu, jer su liječnici nositelji posla", kažu nam u Sindikatu.

Rondić ipak smatra kako ima i drugih motiva za odlazak: "Mislim da su mogućnosti zapošljavanja, želja za usavršavanjem i specijalizacija odmah poslije studija glavni razlozi zašto liječnici žele raditi Njemačkoj. Naravno, ne smije se zaboraviti ni ekonomska strana".

Milan Kujundžić Nedjeljom u dva Kujundžić: Ne možemo spriječiti egzodus liječnika

Svaki deseti liječnik odlazi

Crnu Goru, prema podacima Sindikata liječnika medicine, u posljednjih pet godina napustilo je oko 150 liječnika. To na prvu pogled ne izgleda mnogo, ali je golemi broj s obzirom na to da u cijeloj Crnoj Gori ima oko 1650 liječnika, dakle gotovo svaki deseti odlazi. Ministar zdravlja Kenan Hrapović još je prošle godine priznao kako Crnoj Gori nedostaje čak 200 liječnika pa će se pokušati s 40 specijalizacija godišnje u sljedećih pet godina popuniti taj nedostatak.

Rondić smatra kako država treba poslušati što govore liječnici jer oni najbolje znaju zašto su nezadovoljni i što treba poboljšati. Odluke o odlasku često su osobne odluke, ali se vrijedi boriti za bolji položaj liječnika: "Crna Gora obrazuje taj kadar, ulaže u njega i treba se potruditi da ga i zadrži. Naravno da se odlasci liječnika ne mogu spriječiti ako negdje drugdje vide bolju priliku za posao, usavršavanje i veće prihode. Taj problem nema samo Crna Gora nego i ostale europske zemlje".

Nije baš toliko bolje u zdravstvu

Izvan Njemačke misli se kako je tu zdravstvo na najvišoj razini i premda se teško može usporediti zdravstvo Crne Gore i Njemačke, Rondić tvrdi da zapravo nema većih razlika u uslugama koje se daju pacijentima. Ali naravno da Njemačka ulaže mnogo više novca u zdravstvo: "Na termin kod specijaliste ili vrhunskog specijaliste i u Njemačkoj morate malo čekati. S druge strane, novac koji se izdvaja za njemački zdravstveni sustav je naravno veći nego u Crnoj Gori, razmjerno ekonomskoj snazi države. U Njemačkoj uvijek imamo nova istraživanja u terapiji različitih bolesti, pišu se vodiči i smjernice i kontinuirano se educira, što je temelj funkcioniranja cijelog sustava i koji je na istoj razini u čitavoj državi".

Njemačka je uvela nove zakone koji će od sljedeće godine još više olakšati dolazak stručnjaka iz zemalja izvan EU. To će imati posljedica i u Crnoj Gori: "Sasvim je moguće da će još kolega otići iz Crne Gore".

Vjekoslav Jeleč Vjekoslav Jeleč VIDEO: "Samo s mog odjela otišlo je osmero liječnika!"

Na naše pitanje, što misli da je najviše dobila odlaskom u Njemačku, kaže nam uz osmijeh: "Svoje znanje. Usavršila sam se i napredovala na poslu u Njemačkoj. Ali sam, naravno, imala dobre temelje koje sam donijela iz Crne Gore."

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.