Njemačka

Dobro ste došli u Hrvatske katoličke zajednice Schwäbisch Gmünd i Schorndorf

Foto: Adolf Polegubić
1/14
16.02.2018.
u 09:01

Hrvatska katolička zajednica "Blaženi Alojzije Stepinac" Schorndorf odvojena je 2003. od Hrvatske katoličke misije Waiblingen (dekanat Waiblingen) i nije prije pripadala Schwäbisch Gmündu

Hrvatske katoličke zajednice Schwäbisch Gmünd i Schorndorf nalaze se u pastoralnom području Baden-Württemberg I., a djeluju u sklopu Biskupije Rottenburg-Stuttgart. 

Hrvatska katolička misija Schwäbisch Gmünd osnovana je 1. studenoga 1973. godine, a obuhvaćala je cijele dekanate Schwäbisch Gmünd, Schwäbisch Hall i dio dekanata Waiblingen – Welzheim i Rudersberg, s mjestima Schwäbisch Gmünd, Lindach, Mutlangen, Welzheim, Lorch, Böblingen, Heubach...

Godine 2005. de iure (ali ne i de facto) prestaje postojati Schwäbisch Gmünd i dekretom Biskupskog ordinarijata Biskupije Rottenburg-Stuttgart od 11. srpnja iste godine osniva se Hrvatska katolička zajednica sv. Nikole Tavelića Schwäbisch Gmünd. 

U zajednici je 420 vjernika. Dolazi do naglog statističkog smanjenja dosadašnjih hrvatskih vjernika koji su pripadali misiji. Nova zajednica službeno ima svoje vjernike samo na području njemačke Dušobrižničke jedinice (Seelsorgeeinheit – tzv. Kerngebiet), dok svi ostali pripadaju njemačkim mjesnim župama, odnosno Dušobrižničkim jedinicama (Seelsorgeinheitima – tzv. Einzugsgebiet). 

Istodobno je otpao i cijeli dekanat Schwäbisch Hall, u kojem živi više od 600 hrvatskih vjernika. Nakon ukidanja misije, svećenik odlazi u Schwäbisch Hall jednom mjesečno svake prve nedjelje u mjesecu, a prema potrebi u svim izvanrednim slučajevima, i služi misu u župnoj crkvi sv. Marka. 

"Hrvatski vjernici u Schwäbisch Hallu u velikom broju dolaze na misu i prava je šteta što i mjesto nije uzeto u obzir za vrijeme osnivanja katoličkih zajednica drugoga materinskog jezika u ovoj biskupiji", istaknuo je voditelj zajednica dr. don Vjekoslav Šaravanja. 

Hrvatska katolička zajednica "Blaženi Alojzije Stepinac" Schorndorf odvojena je 2003. od Hrvatske katoličke misije Waiblingen (dekanat Waiblingen) i nije prije pripadala Schwäbisch Gmündu. Službeno je osnovana dekretom 11. srpnja 2005., a broji 460 vjernika. Prvi voditelj bio je svećenik Barske nadbiskupije vlč. Marko Bakočević koji je dotad radio kao voditelj Hrvatske katoličke misije Aalen. 

Vlč. Bakočević vodio je misiju do 1979., a nakon njega došli su svećenici Mostarsko-duvanjske biskupije: vlč. Marijan Bevanda (1979. – 1988.), vlč. Ilija Petković (1988. – 1996.), vlč. Anto Đerek (1996. – 2003.), dok misiju od 2003., a zajednice Schwäbisch Gmünd i Schorndorf od 2005. vodi dr. don Vjekoslav Šaravanja.

Mise se slave u župnoj crkvi sv. Franje Asiškoga u Schwäbisch Gmündu, u župnom centru sv. Franje Asiškog u Schorndorfu i u župnoj crkvi sv. Marka u Schwäbisch Hallu.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije