Naslovnica Vijesti

Nijemci sada traže medicinsko osoblje u Italiji

Za rad u Sveučilišnoj klinici u Göttingenu prijavilo se 737 medicinskih sestara i tehničara. Većina ih je završila i četverogodišnji studij
06. veljače 2019. u 09:44 0 komentara 69 prikaza
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Cijeli jedan dan 36 žena i muškaraca, medicinskog osoblja iz raznih dijelova Italije, imalo je na raspolaganju za upoznavanje Sveučilišne klinike u Göttingenu. Nakon toga prošetali su i gradom, piše Deutsche Welle.

Zrakoplov Zašto država nema službene podatke? Bosnu i Hercegovinu najviše napuštaju programeri, inženjeri i liječnici

"To nije mnogo vremena, ali mogli su si stvoriti dojam o našoj klinici i gradu", rekao je Holger Gottschling, zamjenik direktora za bolničku njegu. A Helle Dokken, direktorica za bolničku njegu, izražava nadu da će na kraju "20 ili više njih iz skupine željeti raditi kod nas u Sveučilišnoj klinici u Göttingenu".

Ova klinika ciljano traži medicinsko osoblje u zemljama poput Italije ili čak na Filipinima. U veljači će provesti akciju u filipinskom gradu Manili. Klinika u potrazi za radnom snagom surađuje s agencijama za posredovanje u pojedinim državama koje traže kadrove za potrebe klinike. Te agencije obavljaju i prve razgovore s potencijalnim kandidatkinjama i kandidatima.

Dragica Udiljak Hrvatica u Münchenu Buduća liječnica otkriva zašto su medicinske sestre iz Hrvatske cijenjene u njemačkim bolnicama

Njemački jezik kao uvjet

U Italiji se za rad na Sveučilišnoj klinici u Göttingenu prijavilo 737 medicinskih sestara i tehničara. Većina ih je završila i četverogodišnji studij. 

"Taj odaziv nas je jako iznenadio i dojmio. Oni žele raditi u svom zanimanju i spremni su za to doći i u Njemačku", istaknula je Helle Dokken.

Kao jedan od razloga za veliki odaziv ona navodi loše šanse na talijanskom tržištu rada. Tamo se školuje više medicinskih sestara nego što ima nepopunjenih radnih mjesta. Holger Gottschling od gostiju iz Italije doznao je da sestrinstvo u jugoistočnoj Europi već dugo postoji kao studij, ali on kaže da se taj studij sadržajno ne razlikuje od izobrazbe medicinskih sestara i tehničara u Njemačkoj.

Milan Kujundžić Nedjeljom u dva Kujundžić: Ne možemo spriječiti egzodus liječnika

Jedan od uvjeta za dobivanje radnog mjesta u Göttingenu jest svjedodžba o znanju njemačkog jezika. Ako ispune uvjete, kandidati iz Italije mogu već ove godine početi raditi u Njemačkoj – najprije kao njegovatelji, a nakon državnog priznavanja diploma i kao medicinske sestre i tehničari. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.