Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Kujundžić: Ne možemo spriječiti egzodus liječnika

Prema riječima ministra zdravstva, zemlje poput Austrije, Njemačke, Danske i Švedske, liječnicima mogu ponuditi daleko bolje uvjete
10. srpnja 2017. u 09:16 11 komentara 2064 prikaza
Milan Kujundžić
Foto: Screenshot

Gostujući jučer u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2", ministar zdravstva Milan Kujundžić, među brojnim pitanjima voditelja Aleksandra Stankovića, odgovarao je i na ono o egzodusu liječnika...

Vjekoslav Jeleč Vjekoslav Jeleč VIDEO: "Samo s mog odjela otišlo je osmero liječnika!"

Kako zadržati liječnike u Hrvatskoj? Njih 500 je otišlo u posljednje četiri godine "trbuhom za kruhom". Ljudi jednostavno idu za većim plaćama i boljim uvjetima života. Taj trend se nastavlja i dalje, i teško da će biti smanjen. Kako ga spriječiti?

Mi ga ne možemo spriječiti niti je to smisao demokratskih zemalja. Moramo pronaći model kako ih stimulirati da ostanu. Liječnika nedostaje u Austriji, Njemačkoj, Danskoj i Švedskoj. Te zemlje će nuditi novac i uvijek će uzimati kadrove Česima, Poljacima i nama. Česi su to riješili prije nekoliko godina kada su liječnicima dvostruko povećali plaće. Tako se smanjio odljev. 

Je li to moguće u Hrvatskoj?

Mislim da nije. Ne treba raditi takve stvari, ali ono što ćemo napraviti već sa sljedećim zakonom, bit će nagrađivanje prema radu.

Pizza U Kanadi dolari ne rastu na drveću Nisu uspjeli u iseljeništvu: Liječnik iz Zagreba radio kao dostavljač pizze! Le Havre Ante Biankini Priča o liječniku, političaru i kriminalnom sociologu Rim Dubrovnik, 1668. – Rim, 1707. Doznajte koji je hrvatski iseljenik bio osobni liječnik dvojice papa
  • Malenkost:

    Bravo! bar priznaje da ce HR biti polako ali sigurno unistena. Njegova odgovornost"nulla" kao i svih prije njega. Nema nikakvog programa ali ni znanja. Nije bilo Lustracije i "Ciscenja" te ostade sve kao iz YU. Gotovo je, priznaje indirektno i sam Gosp. K.

  • tratincica68:

    možete.dajte im ministarske place pa nece nitko napustit zemlju.i zasluzuju doktori svi to.

  • Deleted user:

    kujundjic ce potrositi mandat u objasnjavanju..kako bi bilo da je baba musko..a iz aviona se vidi da nu sve ide priko one stvari..koja debilana..od drzave.