Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Nezaboravna večer klapa iz iseljeništva na Festivalu u Omišu. Publika našoj dijaspori pripremila iznenađenje

Da bi publici približio i jednu drugu vrstu a capella pjevanja, direktor Mijo Stanić pozvao je američki Studio 4 – Barbershop quartet, koji njeguje tradicionalni način pjevanja utemeljen još na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, pod utjecajem afro-američke glazbe
14. srpnja 2019. u 13:23 0 komentara 94 prikaza
Foto: Branka Bezić Filipović
Pogledajte galeriju 1/3

Večer klapa na ovogodišnjem festivalu na Trgu sv. Mihovila u Omišu otvorila je u petak klapa Samoana iz Aucklanda na Novom Zelandu, koja uvijek predstavlja atrakciju. Osnovana u okviru Hrvatskog doma, premda članovi nisu hrvatskog podrijetla, a hrvatski jezik uče "u hodu", klapa njeguje a capella tradiciju s pacifičkim prizvukom. Svaki njihov nastup u Hrvatskoj pobudi zanimanje publike, koju su ovaj put počastili i Oliverovom pjesmom Moj lipi anđele, u znak sjećanja na popularnog pjevača.

Pridružila im se i Anđela Zelić Nije meni nikad dosta... Pogledajte kako su Hrvati iz Luksemburga pjevali s Klapom Brodarica

Slijedio je zatim nastup mješovite klape Kartolina iz Windsora koja djeluje u okviru Hrvatske katoličke misije sveti Franjo Asiški. Klapu koja je utemeljena 2013. godine vodi Višnja Tijardović, članica s diplomom Glazbene akademije u Splitu. Većina od sedam članova klape rođena je u Hrvatskoj i došla je u Kanadu iz raznih krajeva. 

U Windsoru su organizirali prvi klapski koncert 2015. godine, koji je već postao tradicionalan. Klapa je početkom srpnja nastupila na Danu Kanade u organizaciji Veleposlanstva Kanade u Zagrebu. S namjerom da se hrvatska klapska tradicija prenese na mlađe naraštaje, Višnja Tijardović već četiri godine uvježbava dječju klapu Fritulice, koja iza sebe ima već niz zapaženih nastupa, a predstavljala je svojevrsnu atrakciju na Omiškom festivalu. Klapa ima repertoar na francuskom, engleskom i hrvatskom jeziku.

Da bi publici približio i jednu drugu vrstu a capella pjevanja, direktor Mijo Stanić pozvao je američki Studio 4 – Barbershop quartet, koji njeguje tradicionalni način pjevanja utemeljen još na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, pod utjecajem afro-američke glazbe. Ovo je bio njihov prvi nastup u Hrvatskoj, ali i u Europi.

Furešti Nezaboravna večer hrvatske klape u Buenos Airesu

Večer je nastavljena nastupom muške klape Croatia München koja djeluje još od 1989. godine. Osim klapske pjesme na njihovom se repertoaru nalaze sakralne i domoljubne pjesme, a održali su niz nastupa po Njemačkoj.

Iz Argentine nam je stigla ženska klapa Valovi koja s Omiškim festivalom ima potpisan ugovor o suradnji. Klapa je osnovana 2002. godine u Buenos Airesu. Članice su kćeri prvog naraštaja emigranata i sve govore hrvatski jezik, a do sada su objavile dva CD-a. Prije dvije godine s muškom klapom BA organizirale su prvi susret klapa u Argentini. 

Zatim je uslijedio nastup klape Astoria iz New Yorka koja je već od ranije poznata omiškoj publici. Većina članova klape je iz Dalmacije, a nedavnim nastupom u Medison Square Gardenu, kada su pred NBA utakmicu između Idiana Pacers i New York Knickers pjevali američku himnu na dalmatinski način, postali su atrakcija na YouTubeu.

Novi Zeland I Klapa Samoana oprostila se od Olivera!

Mijo Stanić je iskoristio ovu priliku da njihovom članu Timislavu Smodlaki uruči prigodni poklon, jer je jedini od izvođača nastupio i na prvom festivalu klapa u Omišu, sada već daleke 1967. godine. Večer je završila kada su se na pozornicu popeli svi izvođači i s publikom zapjevali Da te mogu pismom zvati. Iz publike je stigao i poklon: Soparnik za poljičku nevistu koji je uručen Višnji Tijardović

Nastup na Omiškom festivalu bio je dio mini-turneje koja je započela u Bolu na Braču, Šibeniku, Omišu, da bi završila na Kruniku u Kučinama kraj Solina. Podsjetimo, svakoj klapi nastup na Omiškom festivalu predstavlja vrhunac karijere, pa tako i klapama iz iseljeništva. Festival je utemeljen 1967. godine i zaslužan je za očuvanje i razvoj klapske pjesme te hrvatskog glazbeno-tradicijskog blaga koje je, u prosincu 2012. uvrštenjem na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, priznato kao svjetsko kulturno dobro.

Kartolina, Fritule i Maestral Četvrti koncert klapa u Windsoru

Nastupe klapa iz iseljeništva Omiški festival organizirao je već dvaput i to 2006. i 2008. godine u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika. Mijo Stanić, ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš, smatra ovakve susrete važnima za očuvanje hrvatske baštine među iseljenicima, kao i za prenošenje tradicije na mlađe naraštaje. Ovakve manifestacije sada se već događaju i u suprotnom smjeru, pa klape u iseljeništvu organiziraju događaje na kojima sudjeluju hrvatske klape, kao i klape iz raznih zemalja gdje žive Hrvati. 


Branka Bezić Filipović

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.