U dubrovačkom ogranku Hrvatske matice iseljenika jučer je predstavljen Projekt "4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta", koji povezuje i predstavlja četiri tradicionalna otočna jela iz isto toliko iseljeničkih mjesta – Blata na Korčuli, Starog Grada na Hvaru, Visa i Dola na Braču, javlja HRT.
Iz Blata je predstavljeno tradicionalno jelo – blatska lumblija, iz Starog Grada – starogrojski paprenjak, iz Visa – viška pogača, a iz Dola na Braču – torta hrapoćuša.
Ravnateljica ustanove u kulturi "Blatski fižuli" Ivana Sardelić izjavila je kako je ideja bila povezati četiri izrazito iseljenička otoka i njihova četiri manja mjesta preko četiri recepta u jednu iseljeničku priču.
"Iseljavanja su u prošlosti bila teška i izrazito nepovoljna, a naši ljudi napuštali su domovinu s uspomenama, mirisima i okusima. Htjeli smo sve povezati u jednu priču. Odabrali smo baš ta jela jer su izrazito dugotrajna pa su u njima i na drugom kraju svijeta iseljenici nosili miris, okus i uspomenu", rekla je Sardelić.
Istaknula je i kako su izvorni recepti s godinama u novim zemljama diljem svijeta ili zaboravljeni ili preinačeni pa je projekt "4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta" odlična prilika za ponovno povezivanje iseljeništva s hrvatskom domovinom kako bi se promovirao izvorni recept.
Direktorica Turističke zajednice općine Blata Maja Šeparović podsjetila je kako je blatska lumblija, starinski kolač nastao u Blatu koji se priprema već gotovo 200 godina, povezan s gastronomijom i iseljeništvom.
"Riječ je o kolaču okruglog oblika od dizanog tijesta, s mnoštvom sastojaka, od kojih je ključan varenik ili ukuhani mošt. Uz nastanak tog kolača veže se ljubavna legenda o mladom Francuzu i mladoj Blajki, koji su se silom prilika morali rastati, ali je njihova ljubav bila jača", otkrila je Šeparović.
Dodala je kako blatska lumblija nije samo kolač, nego i priča o životu na otoku te o svemu lijepome što se kroz godinu skuplja kao sastojak za taj kolač.