Gorko-slatko

Na zanimljiv način povezali četiri iseljenička otoka

Screenshot
18.10.2018.
u 09:46

Uz nastanak jednog kolača veže se ljubavna legenda o mladom Francuzu i mladoj Blajki koji su se silom prilika morali rastati, ali njihova je ljubav bila jača

U dubrovačkom ogranku Hrvatske matice iseljenika jučer je predstavljen Projekt "4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta", koji povezuje i predstavlja četiri tradicionalna otočna jela iz isto toliko iseljeničkih mjesta – Blata na Korčuli, Starog Grada na Hvaru, Visa i Dola na Braču, javlja HRT.

Iz Blata je predstavljeno tradicionalno jelo – blatska lumblija, iz Starog Grada – starogrojski paprenjak, iz Visa – viška pogača, a iz Dola na Braču – torta hrapoćuša.

Ravnateljica ustanove u kulturi "Blatski fižuli" Ivana Sardelić izjavila je kako je ideja bila povezati četiri izrazito iseljenička otoka i njihova četiri manja mjesta preko četiri recepta u jednu iseljeničku priču.

"Iseljavanja su u prošlosti bila teška i izrazito nepovoljna, a naši ljudi napuštali su domovinu s uspomenama, mirisima i okusima. Htjeli smo sve povezati u jednu priču. Odabrali smo baš ta jela jer su izrazito dugotrajna pa su u njima i na drugom kraju svijeta iseljenici nosili miris, okus i uspomenu", rekla je Sardelić.

Istaknula je i kako su izvorni recepti s godinama u novim zemljama diljem svijeta ili zaboravljeni ili preinačeni pa je projekt "4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta" odlična prilika za ponovno povezivanje iseljeništva s hrvatskom domovinom kako bi se promovirao izvorni recept.

Direktorica Turističke zajednice općine Blata Maja Šeparović podsjetila je kako je blatska lumblija, starinski kolač nastao u Blatu koji se priprema već gotovo 200 godina, povezan s gastronomijom i iseljeništvom.

"Riječ je o kolaču okruglog oblika od dizanog tijesta, s mnoštvom sastojaka, od kojih je ključan varenik ili ukuhani mošt. Uz nastanak tog kolača veže se ljubavna legenda o mladom Francuzu i mladoj Blajki, koji su se silom prilika morali rastati, ali je njihova ljubav bila jača", otkrila je Šeparović.

Dodala je kako blatska lumblija nije samo kolač, nego i priča o životu na otoku te o svemu lijepome što se kroz godinu skuplja kao sastojak za taj kolač.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije