Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Na zanimljiv način povezali četiri iseljenička otoka

Uz nastanak jednog kolača veže se ljubavna legenda o mladom Francuzu i mladoj Blajki koji su se silom prilika morali rastati, ali njihova je ljubav bila jača
18. listopada 2018. u 09:46 0 komentara 183 prikaza
Foto: Screenshot

U dubrovačkom ogranku Hrvatske matice iseljenika jučer je predstavljen Projekt "4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta", koji povezuje i predstavlja četiri tradicionalna otočna jela iz isto toliko iseljeničkih mjesta – Blata na Korčuli, Starog Grada na Hvaru, Visa i Dola na Braču, javlja HRT.

Četiri kampa Na otoku Pagu uči se hrvatski jezik

Iz Blata je predstavljeno tradicionalno jelo – blatska lumblija, iz Starog Grada – starogrojski paprenjak, iz Visa – viška pogača, a iz Dola na Braču – torta hrapoćuša.

Ravnateljica ustanove u kulturi "Blatski fižuli" Ivana Sardelić izjavila je kako je ideja bila povezati četiri izrazito iseljenička otoka i njihova četiri manja mjesta preko četiri recepta u jednu iseljeničku priču.

Alma Franulović-Plančić Trajna veza s domovinom Ružmarin s Korčule miriše u Seattleu

"Iseljavanja su u prošlosti bila teška i izrazito nepovoljna, a naši ljudi napuštali su domovinu s uspomenama, mirisima i okusima. Htjeli smo sve povezati u jednu priču. Odabrali smo baš ta jela jer su izrazito dugotrajna pa su u njima i na drugom kraju svijeta iseljenici nosili miris, okus i uspomenu", rekla je Sardelić.

Istaknula je i kako su izvorni recepti s godinama u novim zemljama diljem svijeta ili zaboravljeni ili preinačeni pa je projekt "4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta" odlična prilika za ponovno povezivanje iseljeništva s hrvatskom domovinom kako bi se promovirao izvorni recept.

Jakov Peručić Jakov Peručić Kako je korčulanski klesar u Čileu otkrio fotografiju

Direktorica Turističke zajednice općine Blata Maja Šeparović podsjetila je kako je blatska lumblija, starinski kolač nastao u Blatu koji se priprema već gotovo 200 godina, povezan s gastronomijom i iseljeništvom.

"Riječ je o kolaču okruglog oblika od dizanog tijesta, s mnoštvom sastojaka, od kojih je ključan varenik ili ukuhani mošt. Uz nastanak tog kolača veže se ljubavna legenda o mladom Francuzu i mladoj Blajki, koji su se silom prilika morali rastati, ali je njihova ljubav bila jača", otkrila je Šeparović.

Antofagasta Vremeplov U domovini nakon 60 godina: 'U Čile ću ponijeti brački kamen'

Dodala je kako blatska lumblija nije samo kolač, nego i priča o životu na otoku te o svemu lijepome što se kroz godinu skuplja kao sastojak za taj kolač.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.