Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Moliška Hrvatica izradila božićne jaslice. Evo gdje i kada ih možete vidjeti

Njezina kreativnost pokazala se pri izradi nakita, kožnih radova i malih predmeta za interijere, ručno izrađenih i oslikanih
11. prosinca 2018. u 10:45 0 komentara 103 prikaza
Foto: samobor.hr

U Galeriji Prica u Samoboru do 4. siječnja 2019. može se razgledati prigodna izložba "Božićne jaslice". Autorica Paola Palumbo rodom je iz Italije. Moliška Hrvatica rođena je u San Feliceu del Molise, javlja Samobor.hr.

Otto Wagner U Beču otvorena izložba o hrvatskoj arhitekturi

Od rane mladosti bavi se umjetnošću, a također je i jedna od osnivačica kulturne udruge "Gentes". Izradom jaslica počela se baviti kako bi odala svojevrsnu počast svojem rodnom gradu. Izlaže ih posljednjih 11 godina diljem Europe.

Njezina kreativnost pokazala se pri izradi nakita, kožnih radova i malih predmeta za interijere, ručno izrađenih i oslikanih. Slijedi razdoblje slikarstva u kojem je prepoznatljiva specifična uporaba boja koje njezina djela čine prepoznatljivima.

Prijelaz na izradu jaslica prirodno se nametnuo. Sve je počelo iz posebne ljubavi prema rodnom mjestu koje svojim arhitektonskim oblikom i položajem pruža savršenu ideju za realizaciju jaslica. Ona voli definirati svoje jaslice kao "mala umjetnička djela koja gleda kroz prozor." Kroz prozor Paola gleda San Felice, malo mjesto moliških Hrvata. U tome mjestu voli sve – običaje, tradiciju i jezik (staroslavenski ili kako ga definiraju stanovnici San Felicea: "naš jezik").

Izložba Kramarić „OUTDOOR WALLS“ Izložbeni postav Lene Kramarić očarao Bečane

Paola Palumbo među osnivačima je kulturne udruge "Gentes" koja promovira kulturu i ples argentinskog tanga. Malinkonija tih pjesama ne ostavlja je ravnodušnom, pa je tako postala tango-DJ. Muzicira u različitim milongama po Italiji. Glazba prati Paolu Palumbo u svim njezinim umjetničkim putovanjima, svaki njezin rad izražava emocije koje izazivaju pjesme. Izložba je nastala iz želje da se stvori trenutak socijalne agregacije kako bi se stvorilo jedinstvo između njoj dviju bliskih zemalja kroz umjetnički pristup.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.