Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Ministar Grlić Radman: Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Hrvatskoj su dragulji

Sjednicu je otvorio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuvši kako su u kontekstu Europe i pitanja zaštite nacionalnih manjina Hrvatska i Mađarska uzor
13. prosinca 2019. u 04:03 0 komentara 50 prikaza
Foto: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova jučer je održana 15. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za nacionalne manjine između Hrvatske i Mađarske. Članovi odbora raspravljaju o obostranoj zaštiti nacionalnih manjina u dvjema državama te aktualnim pitanjima njihovog položaja, kao i o provedbi preporuka s prošle sjednice.

Budimpešta Hrvati u Mađarskoj organizirali 5. dan smokve

Sjednicu je otvorio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuvši kako su u kontekstu Europe i pitanja zaštite nacionalnih manjina Hrvatska i Mađarska uzor. “U posljednje tri godine napravljeno je jako puno po pitanju poboljšanja materijalnog, financijskog, obrazovnog i kulturnog položaja u dvije zemlje, puno više nego u zadnjih deset godina. Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Hrvatskoj su dragulji, oni imaju dvije domovine, a naša zajednička domovina je Europska unija. Zaista trebamo biti ponosni na odnose koje imamo i angažirati se još više u prekograničnoj suradnji”, poručio je ministar zahvalivši državnom tajniku Milasu na velikom angažmanu u proteklom razdoblju i redovnom održavanju sjednica.

Predsjednik mađarskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora za manjine, povjerenik ministra vanjskih poslova i trgovine zadužen za razvoj mađarske politike susjedstva Ferenc Kalmar složio se kako su Hrvati i Mađari narodi s jednom kulturom, a dva jezika. „Suradnja na sjednicama i sastancima vrlo je kooperativna. Ozbiljno pristupamo poslu i naišli smo na vrlo ozbiljne partnere i tako uspjeli smo riješiti sporna pitanja“, istaknuo je, dodavši kako je optimističan i u pogledu današnje sjednice te postizanja dogovora oko otvorenih pitanja.

Pečuh Održan 19. dan Hrvata u Mađarskoj. Kako žive naši ljudi u toj zemlji?

„Rad i djelovanje ovog Međuvladinog mješovitog odbora pokazuje kako se puno može postići kad se pokaže dobra volja i međusobno uvažavanje, jasna politika, kad se radi aktivno, vrijedno i usmjereno. Postignuća je bilo puno, no spomenut ću samo nekoliko najvažnijih projekata - od Hrvatskog kazališta i Hrvatskog doma u Pečuhu, školske sportske dvorane OŠ u Lugu i Medijskog centra Mađara u Hrvatskoj u Bilju, do u rujnu otvorenog Hrvatskog obrazovnog centra Mate Meršića Miloradića u Sambotelu i u studenome Učeničkog doma u Kulturno-prosvjetnom centru Mađara u Osijeku koji su otvorili predsjednici dviju Vlada, Plenković i Orban. To jasno pokazuje kolika je važnost nacionalnih manjina u ukupnom društveno-političkom životu dviju država. Hrvatska nacionalna manjina u Mađarskoj i mađarska nacionalna manjina u Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava sukladno najvišim europskim standardima i primjer su uspješne suradnje u europskim okvirima“, naglasio je državni tajnik Zvonko Milas. Odličnom je ocijenio suradnju u području kulture i obrazovanja, dodavši kako prostora za suradnju uvijek ima i u tom i u drugim područjima poput razvijanja prometne infrastrukture.

Zagreb Evo o čemu se raspravljalo na sjednici Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina

Predsjedavajući su iskazali uvjerenje da će 15. sjednica rezultirati dobrim preporukama važnim za obje nacionalne manjine, prije svega dobro izbalansiranim i realnim, kako bi se doneseni zaključci i u stvarnosti mogli realizirati, što neće samo promovirati manjinska prava i život manjina u obje države, već i doprinijeti razvoju dobrosusjedskih odnosa dviju država.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.