Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Doznajte koji je hrvatski iseljenik bio osobni liječnik dvojice papa

Otkrio je anatomsku razliku mišića, a pridonio je i poznavanju fiziološke funkcije zuba
14. prosinca 2016. u 08:30 0 komentara 964 prikaza
Rim
Foto: Shutterstock

Bio je najmlađi profesor anatomije i teorijske medicine na sveučilištu La Sapienza, a zahvaljujući svome znanstvenom umijeću te pedagoškim i retoričkim sposobnostima postao je brzo slavan ne samo u Italiji, već i diljem Europe. 

Gjuro Armeno Baglivi prvi je teorijski predvidio specifičnu kemoterapiju, otkrio je anatomsku razliku mišića, a pridonio je i poznavanju fiziološke funkcije zuba. Rodonačelnik je teorije liječenja vodom. 

Bio je osobni liječnik dvojice papa – Inocenta XII. i Klementa XI. 

Ivan Ratkay Veliki Tabor, Hrvatsko zagorje, 1647. - Meksiko, 1683. Hrvatski iseljenik navodno je otrovan u Meksiku zbog alkohola Kalifornija Varaždin, 1703. – Kalifornija, 1759. Hrvatski iseljenik prvi je dokazao da Kalifornija nije otok

Godine 1704. u Lyonu je tiskano prvo izdanje njegovih sabranih djela pod naslovom Opera omnia medico-practica et anatomica, a do 1842. diljem Europe su objavljena u desecima izdanja te prevedena na engleski, francuski, njemački i talijanski jezik. 

Za života je postao član britanskog Royal Society (1698.), njemačke Academie Caesareo-Leopoldina Naturae Curiosorum (1699.) i talijanske Accademia dei Fisiocratici (1700.). 

Umro je u 39. godini života i pokopan je u rimskoj crkvi Svetog Marcela. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.