Dubrovnik, 1668. – Rim, 1707.

Doznajte koji je hrvatski iseljenik bio osobni liječnik dvojice papa

Rim
Foto: Shutterstock
14.12.2016.
u 08:30

Otkrio je anatomsku razliku mišića, a pridonio je i poznavanju fiziološke funkcije zuba

Bio je najmlađi profesor anatomije i teorijske medicine na sveučilištu La Sapienza, a zahvaljujući svome znanstvenom umijeću te pedagoškim i retoričkim sposobnostima postao je brzo slavan ne samo u Italiji, već i diljem Europe. 

Gjuro Armeno Baglivi prvi je teorijski predvidio specifičnu kemoterapiju, otkrio je anatomsku razliku mišića, a pridonio je i poznavanju fiziološke funkcije zuba. Rodonačelnik je teorije liječenja vodom. 

Bio je osobni liječnik dvojice papa – Inocenta XII. i Klementa XI. 

Godine 1704. u Lyonu je tiskano prvo izdanje njegovih sabranih djela pod naslovom Opera omnia medico-practica et anatomica, a do 1842. diljem Europe su objavljena u desecima izdanja te prevedena na engleski, francuski, njemački i talijanski jezik. 

Za života je postao član britanskog Royal Society (1698.), njemačke Academie Caesareo-Leopoldina Naturae Curiosorum (1699.) i talijanske Accademia dei Fisiocratici (1700.). 

Umro je u 39. godini života i pokopan je u rimskoj crkvi Svetog Marcela. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije