Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Memoari o životu Hrvata Zapadne Australije od 1976. do 2016.

Kroz autorov pripovjedački izričaj zapažaju se nijanse, raspon i talent dostojne i značajne karijere gospodarstvenika i političara, koji je svojim radom spojio sve tijekove nekadašnjeg i suvremenog hrvatsko-australskog života
01. prosinca 2019. u 19:55 0 komentara 576 prikaza
Foto: PR

Hrvatska matica iseljenika poziva sve zainteresirane na svečano predstavljanje knjige pod naslovom „Vapaj iz daljine, Hrvati (Zapadne) Australije, 1976 - 2016” autora gospodarstvenika i političara Stjepana Asića koje će se održati u srijedu 4. prosinca 2019. s početkom u 13 sati u Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

vlč. Ivan Mihalić Bio je prvi hrvatski svećenik koji je nakon Drugog svjetskog rata stigao u Australiju

Memoari Vapaj iz daljine autora Stjepana Asića s višedesetljetnom australskom adresom kroz paletu osobnih doživljaja istodobno daju i pregled o životu Hrvata iz Zapadne Australije u razdoblju od 1976. do 2016. Sam naslov već daje naslutiti autorov motiv pisanja knjige. Izazovi migrantskog života tijekom četiri najvažnija životna desetljeća u tuđini, uz jezične i ine barijere, mogu se sažeti u znakovitu naslovnu sintagmu Vapaj iz daljine, koja odražava složenost integracijskih procesa izmještenih pečalbara razne provenijencije. Autor kroz čitavu lepezu aktivnosti iznosi svoju autobiografsku priču, kritički opisujući pojedinosti vlastitog životnog puta na vremenskoj okomici od gotovo pola stoljeća, osvrćući se na važnost podrijetla, na (samo)potvrđivanje kroz rad, značaj domicilnog društva i migrantskih mreža kao i ostalih društvenih veza za opstanak - malog čovjeka, ali velikih ljudi - daleko od zavičaja.

Seminari i radionice Za hrvatsku budućnost u Australiji ne treba brinuti

Kroz autorov pripovjedački izričaj zapažaju se nijanse, raspon i talent dostojne i značajne karijere gospodarstvenika i političara, koji je svojim radom spojio sve tijekove nekadašnjeg i suvremenog hrvatsko-australskog života. Kao inicijator, osnivač, član upravnih odbora i pokretač mnogih aktivnosti i udruga važnih za očuvanje hrvatskog identiteta u Zapadnoj Australiji, autor se susreće i surađuje s nekoliko generacija australskih Hrvata gdje je svima u srcu zapisana domovina Hrvatska. Kako i dolikuje kreativnom procesu uspomena i kronici događaja, autor je priču globalnog značaja obogatio osobnim slikama, oglasima i isječcima iz novina, naslovnicama službenih hrvatskih glasila, slikama s javnih nastupa, brošurama te ostalom arhivskom građom.

Nisu sve iseljeničke priče sretne Hrvat u Australiji živio je ispod mosta. I skupljao je novac za obitelj u domovini

Uz zamjenika ravnatelja Hrvatske matice iseljenika dr. sc. Ivana Tepeša; Knjigu će predstaviti recenzentica dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić, znanstvena savjetnica sa zagrebačkog Instituta za migracije i narodnosti; te u ime nakladnika Despot Infinitus d.o.o. glavni urednik Zvonimir Despot kao i autor Stjepan Asić.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.