Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Bio je prvi hrvatski svećenik koji je nakon Drugog svjetskog rata stigao u Australiju

Godine 1983. teško je stradao u prometnoj nesreći nakon koje se teško oporavljao, pa je do smrti 1985. živio u Adelaideu
29. listopada 2019. u 11:17 0 komentara 870 prikaza
Foto: Ruka Gospodnja bijaše nad njima

Vlč. Ivan Mihalić (Mihalic) rođen je 13. rujna 1913. u Novom Selu kod Čakovca, župa Vratišinec. Za svećenika je zaređen 1938. godine u Senju. Najprije je bio kapelan u Bjelovaru. 

Hrvatska škola Bartol Kašić Ako se nešto na tom području uskoro ne učini, počet će polagano izumiranje australskih Hrvata

Godine 1945. imenovan je za upravitelja rodne mu župe Vratišinec. Tu je ubrzo uhićen, a zatim osuđen na robiju. U zatvoru je proveo pet godina (1945. – 1950.). Nakon izlaska iz zatvora 23. svibnja 1950. ponovno preuzima župu Vratišinec, a već 5. kolovoza iste godine razriješen je dužnosti župnika, jer se nakon robije osjećao nesigurnim i progonjenim, pa se sklanjao po raznim župama. 

Kada komunisti i razni poslušnici komunističkog sustava nisu uspjeli sami pokrenuti razvoj i svoje ideje ugraditi u napredak sredine u kojoj su živjeli, okomili su se na svećenike i inteligenciju.

Vlč. Mihalić je od 8. siječnja 1951. do 8. listopada 1952. bio župnik u Čanavici, odakle je uspio pobjeći u iseljeništvo. Nakon izlaska iz zatvora i preživljenih peripetija, morao se konačno skloniti u inozemstvo te je 1953. preko Kanade došao u Australiju. Bio je prvi hrvatski svećenik koji je nakon Drugog svjetskog rata stigao u Australiju. 

Hrvati u Australiji Djeca su hrvatskih roditelja, govore međusobno samo engleski. Čija će kasnije biti, Bog zna!

U Adelaideu ga je primio tadašnji nadbiskup hrvatskog podrijetla Mate Beović te ga je inkardinirao u svoju nadbiskupiju. Nastanio se u franjevačkom samostanu u Sydneyu, gdje je pastorizirao hrvatske iseljenike, a odatle je povremeno obilazio Hrvate u Wollongongu, Milduri, Bonegilli, Wodongi, Melbourneu, Adelaideu, Berriju i Broken Hillu te Canberri i Queanbeyanu, dakle u onim mjestima gdje u to vrijeme još nije bilo stalnih hrvatskih svećenika.

Mihalić od 1955. do 1957. vodi dušobrižništvo za Hrvate u Melbourneu, a onda ga nadbiskup Beović poziva u Adelaide gdje ga je službeno postavio prvim imenovanim hrvatskim dušobrižnikom u Australiji koji je isključivo bio u službi naših iseljenika.

Svećenici u Melbourneu

U Adelaideu djeluje do 1971., a zatim odlazi u Sjedinjene Američke Države, pa onda u Kanadu, gdje je u Londonu pokraj Toronta organizirao hrvatsko dušobrižništvo. Iz Kanade se 1979. vraća kao umirovljenik u Australiju te u Melbourneu pomaže vlč. Kasiću. 
Godine 1983. teško je stradao u prometnoj nesreći nakon koje se teško oporavljao, pa je do smrti 1985. živio u Adelaideu.

fra Josip Bebić Životni put svećenika koji je 42 godine proveo u Njemačkoj: Jedan Hrvat vrijedi kao cijelo hrvatstvo

Tako je završio život vrijedni hrvatski svećenik koji je svom rodnom Međimurju i hrvatskoj domovini bio odan. Zbog državnog sustava koji ga je progonio u domovini nije mogao obavljati svećeničku službu. Svoj predani rad ugradio je u pomoć Katoličkoj crkvi i Hrvatima izvan domovine.
 

"Ruka Gospodnja bijaše nad njima" o 50 godina pastoralne skrbi među Hrvatima Melbournea, 2014.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.