Orašje

Čak 57 milijuna eura za jačanje socijalnih programa, zdravstva, turizma...

Orašje
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
1/2
15.02.2018.
u 09:17

Savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske naglasila je kako prostor za prekograničnu suradnju postoji i da su potencijali jako veliki

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Agencije za regionalni razvoj i Vlade Županije Posavske, u Orašju je organizirana radionica "Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020."  

Na radionici je sudjelovalo 50 predstavnika tijela državne uprave, jedinica lokalne i područne samouprave, tvrtki u njihovu vlasništvu, agencija iz Županije Posavske, Brčko Distrikta i Tuzlanske županije. 

Tijekom jednodnevne radionice predstavljen je program, rezultati prvog poziva i najava drugog poziva, te je objašnjeno što se točno može financirati. Predstavljena su i iskustva korisnika u pripremi, pisanju projektnog prijedloga (na što treba obratiti pozornost, pronalaženje partnera i suradnja, postupak optimizacije proračuna, ugovaranje). 

Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske priznala je kako prostor za prekograničnu suradnju postoji i da su potencijali jako veliki. 

"Cilj našeg posjeta je konkretan i operativan. Nastojimo okupiti i educirati ljude koji imaju ideje, kako bi stekli vještine i znanja u što boljoj pripremi za prijave na projekte EU, jer je riječ o velikim iznosima. Novi poziv za program prekogranične suradnje IPA kreće uskoro – početkom proljeća, pa smo pojačali i intenzivirali radionice", naglasila je Ćorić, podsjetivši i na projekte koje Vlada Republike Hrvatske financijski podupire u Bosni i Hercegovini, a kojima se jačaju obrazovni, zdravstveni, znanstveni i infrastrukturni kapaciteti Hrvata u BiH. 

Uime Vlade Županije Posavske predsjednik Marijan Klaić zahvalio je organizatoru skupa, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na svemu što čini za Hrvate u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, posebice na angažmanu oko pripreme i organizacije ovih radionica.

"Suradnja nas i na ovaj način zbližava, a ako smo zajedno, onda smo jači i u segmentu apliciranja prema projektima iz EU fondova. Projektima možemo podići standard našeg stanovništva, dati mogućnost ljudima za posao kako bi se zadržali na prostoru Županije Posavske, odnosno u Bosni i Hercegovini", istaknuo je premijer Klaić.

Kristina Bilić, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije izrazila je zadovoljstvo dolaskom u Orašje. 

"Ovo je prilika za poboljšanje naše prekogranične suradnje, da jedinicama lokalne i regionalne samouprave damo podršku i pomognemo kako bi jačali svoje kapacitete. Iskreno se nadam da ćemo, što se tiče ove financijske perspektive, uspjeti implementirati 57 milijuna eura koji su nam na raspolaganju, i time pridonijeti jačanju socijale, zdravstva, turizma, zaštite okoliša i energetike", napomenula je pomoćnica ministra Bilić.

Stela Arneri, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske, najavila je kako se početkom travnja 2018. očekuje novi javni poziv iz ovoga projekta, za koji su predviđena 22 milijuna eura. Prijaviti se mogu sve javne ustanove, udruge civilnog društva i nevladine organizacije, osim trgovačkih društava i privatnih tvrtki.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije