Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Kralj laminata od Hrvatske planira napraviti Švedsku

Danas je u svijetu više od 1600 patenata njegove tvrtke od kojih je njih više od 1000 napravio sam. Drugim riječima, gotovo svi noviteti koji se danas proizvode u drvnoj industriji, posebice industriji podnih obloga, djelo je osobno Darka Pervana
18. srpnja 2017. u 09:26 5 komentara 29356 prikaza
Darko Pervan
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nikola Tesla izmislio je izmjeničnu struju i donio svijetu još niz izuma. Ruđer Bošković bio je prethodnik atomske teorije, dok je Lavoslav Ružička dobitnik Nobelove nagrade za kemiju. Bez Fausta Vrančića ne bi bilo padobrana. Nepregledan je niz poznatih Hrvata koji su izumima zadivili i zadužili svijet.

Tehno drvo Darko Pervan Vjerno iseljeništvo – Hrvat iz Švedske ulaže u domovinu

Njima treba dodati i Darka Pervana (71) koji važi za najvećeg izumitelja u svijetu drvne industrije. Upravo je Pervan izumio vodoravni mehanički spoj, "click sistem" za povezivanje laminata, parketa, LVT-a i ostalih podnih obloga. Može se reći da je Steve Jobs drvne industrije te jedan od najbogatijih Hrvata.

"Darko Pervan je jedan običan čovjek koji se zapravo ni po čemu posebno ne izdvaja od običnih ljudi. Neki događaji su usmjerili moj život, a sve ostalo je rezultat puno rada i truda", kaže nam Pervan s kojim smo razgovarali u Vukovaru.

Pervan je rođeni Zagrepčanin koji za sebe kaže da je zapravo pravi Dalmatinac. Naime, otac mu je bio iz Splita, a majka iz Dubrovnika. Često posjećuje Hrvatsku. Po nekoliko mjeseci godišnje provede u Dubrovniku. Njegov život usmjerila je odluka oca Darka kada je on imao svega osam godina da se presele u Švedsku.

Otac je ondje trenirao njihovu olimpijsku plivačku reprezentaciju. Kasnije će se pokazati kako je to bila jedna od ključnih odluka. Ipak, otac Darka Pervana tada nije planirao preseliti se zauvijek. Međutim, razbolio se pa je cijela obitelj otišla "na sjever".

"Švedska je tada bila jedan drugi svijet koji je jako puno pružao. Zbog njihovih zakona ja sam kao osmogodišnjak morao u školu i tako smo tamo ostali. Sve se dogodilo slučajno. Nismo niti sanjali da će to značiti i ostanak za cijeli život", priznaje Pervan prisjećajući se svojih švedskih početaka.

Pogoni u Hrvatskoj i Švedskoj

Završio je strojarski fakultet te magistrirao ekonomiju. Kao mladić, radio je svakakve poslove prije nego li se zaposlio u jednoj velikoj švedskoj kemijskoj tvrtki. Njegovo znanje i stručnost vrlo su brzo došli do izražaja pa je postao i jedan od visoko rangiranih direktora.

"Ta tvrtka je, između ostaloga, proizvodila i laminate, ali ne za podove, nego za namještaj. Krajem 70-ih godina pojavile su se razne alternative tome proizvodu, tako da sam, razmišljajući što dalje raditi kako bismo osigurali opstanak tvrtke, predložio da proizvodimo laminat, ali za podove. U ožujku 1977. proizveli su prvu dasku laminata za podove, a vrlo brzo izgradili i prvu tvornicu za proizvodnju laminata", tvrdi naš sugovornik.

U toj tvrtki ostao je još nekoliko godina i vodio niz uspješnih i profitabilnih projekata. No, nakon nekog vremena donio je odluku da radi za sebe i svoju obitelj.

"Tako sam zapravo krenuo u posao", ističe Pervan.

Njegova tvrtka Valinge innovation AB rasla je iz godine u godinu, a kako se u budućnosti vidio u drvnoj industriji, imao je niz ideja koje je počeo patentirati.

Danas je u svijetu više od 1600 patenata njegove tvrtke od kojih je njih više od 1000 napravio sam. Drugim riječima, gotovo svi noviteti koji se danas proizvode u drvnoj industriji, posebice industriji podnih obloga, djelo je osobno Darka Pervana.

Tako je 1994., razmišljajući kako napraviti laminat otporan na vlagu, napravio zapravo i svoj najpoznatiji proizvod – click spoj laminat.

Samo licenca na taj proizvod, koji se danas proizvodi širom svijeta, njegovu poduzeću donijela je oko 800 milijuna eura neto.

"Da, to je vjerojatno najuspješniji moj proizvod do sada", skromno kaže Pervan. Usporedno je rasla i njegova tvrtka, ali i Viken R&D centar u Švedskoj gdje 150 inženjera svakodnevno radi na stvaranju novih proizvoda. Ovaj centar, koji se prostire na oko 25 tisuća četvornih metara, najveći je takav znanstveni centar na svijetu kada je u pitanju drvna industrija.

Desetak godina od izuma click laminata Pervan je krenuo i s ulaganjima u Hrvatsku. Počeo je kupovati nekretnine, vile i ljetnikovce na dubrovačkom području. Prije godinu dana krenuo je i s ulaganjima u hrvatsku drvnu industriju, tako da je u domovinu već uložio oko sto milijuna eura. Prvo je kupio ogulinsku tvrtku Tehno drvo koju je promijenila ime u Bjelin. Njoj je pripojio i pogon u Bjelovaru, a sada planira i daljnje širenje proizvodnje. Želi i u Vukovaru otvoriti jedan proizvodni pogon.

"Napravili smo neke nove proizvode, prije svega Wooduru i Naduru koji će, sigurni smo, sljedećih godina preuzeti primat u svijetu. Želimo to proizvoditi upravo u Hrvatskoj, a cilj nam je postati najveći proizvođač podnih obloga na svijetu. Hrvatska je tu jedan od ključnih dijelova i ona bi pokrivala tržište srednje i istočne Europe", pojašnjava naš sugovornik.

Prema tim planovima, uz pogone u Hrvatskoj i onaj u Švedskoj, gradili bi i pogon u Sjevernoj Americi. U Hrvatsku do 2021. planira uložiti dodatnih 100 milijuna eura.

Konkurencija keramici

"U Vukovaru bismo kupili oko 35 hektara zemljišta. Hrvatske tvornice podnih obloga imale bi kapacitet oko 30 milijuna kvadrata godišnje, a samo u Vukovaru zaposlili bismo oko 250 radnika te u prvoj fazi uložili 25 milijuna eura. U izravnoj proizvodnji zaposlili bismo 1500 radnika. Plan je da godišnje na svjetskoj razini proizvodimo 100 milijuna kvadrata podnih obloga, od čega bi se u Hrvatskoj proizvodila trećina. Već sada imamo proizvodnju od tri milijuna kvadrata. Ključni proizvodi u svemu tome bi bili Woodura i Nadura", pojašnjava Pervan.

Woodura je zapravo nova vrsta podne obloge koja je vodootporna, vodonepropusna i otporna na bilo kakva habanja ili oštećenja. Pri tome bi u različitim varijantama bila konkurentnija i povoljnija od usporedivih laminata i parketa. U isto vrijeme Nadura bi konkurirala keramičkim pločicama. Njezina osnovna prednost je što je mnogo čvršća od pločica, a i povoljnija. 

Međutim, da bi u tome uspjeli, preduvjet je da osiguraju dovoljne količine slavonskoga hrasta. Pervanova tvrtka trenutačno ima koncesiju na 38 tisuća kubika hrasta, a da bi mogli krenuti u sve te projekte, treba im dodatnih 50 tisuća kubika.

"Hrasta u Hrvatskoj ima dovoljno, ali bi trebalo prilikom kupnje uvesti tržišne cijene jer tada će biti isključena mogućnost tržišnih špekulacija", ističe Pervan koji je u međuvremenu izmislio još jedan novitet koji će dovesti do revolucije u proizvodnji namještaja.

Radi se o klik namještaju, koji će se sklapati bez uporabe ljepila i vijaka, a mogućnost rastavljanja i sastavljanja je više od tisuću puta bez gubitka svojstava čvrstoće koja je izuzetna i neusporediva s današnjim namještajem.

"Hrvatska bi mogla postati središte svjetske drvne industrije. Više ne bi izvozila samo trupce, kao do sada, nego finalne proizvode. Samo u izravnoj proizvodnji osigurali bismo oko 2500 novih radnih mjesta, s tim što bi se kroz ostale djelatnosti dobilo ukupno oko 5000 novih radnih mjesta", napominje Pervan dodajući kako će zacrtani plan i ulaganja svakako realizirati. Samo je trenutačno pitanje hoće li dio cijele te priče biti i Hrvatska ili ne.

Ako dobiju pozitivan odgovor iz Vlade Republike Hrvatske, već do 2019. prva tvornica u Ogulinu s najnovijom svjetskom tehnologijom za proizvodnju Woodura podnih obloga krenula bi s radom.

"Ako odgovor bude pozitivan, mi već danas možemo krenuti s realizacijom planova. Ljudi kada govore o Švedskoj spominju Volvo, Ericsson, Scaniju, Tetrapak i IKEA-u, a švedska nafta zapravo su njezine šume. Hrvatska ima sličnu priliku i na njoj je da to iskoristi na najbolji način", zaključuje naš sugovornik.

Dijana Zadravec Intervju 'U Švedskoj bih imala najmanje pet puta veću plaću nego u Hrvatskoj i bolje uvjete rada, ali...' Iseljavanje Tamna strana iseljavanja Odvjetnik u Švedskoj konobari, geodeti u Austriji rade u Caritasu Stipo Šošić Nisam sreo sretne emigrante Hrvatski svećenik u Švedskoj otkrio jedan od najvećih paradoksa iseljeništva
  • Testera:

    Jel to onaj komičar Pervan ili ovaj stvarno misli ozbiljno rušit drveće po Hrvatskoj?

  • lojtra1:

    Rezati hrastove trupce i od toga praviti laminat i ivericu je baš domišljato i jasno nam pokazuje zašto je hrvatska drvoprerađivačka industrija tu gdje. A i kvalitetnih šuma je sve manje.

  • pan-am:

    Za početak bi i Rumunjska bila ok ,e a šta je s onim nastupom Miše Kovača a Marsu ???