Leipzig

Hrvatska tradicija ide dalje! Pas tornjak konačno priznat na svjetskoj razini

Uzgajivačnica Dalmatinski vrisak
Foto: Robert Filipović
1/4
08.11.2017.
u 14:50

Postoji sedam autohtonih hrvatskih psećih pasmina koje su odraz naše tradicije i podneblja

Jučer je na generalnoj skupštini Svjetske kinološke federacije (FCI) u Leipzigu, bosansko-hercegovačko-hrvatski pastirski pas tornjak punopravno priznat kao pasmina.

Brojni naraštaji kinologa prije više od 45 godina krenuli su u borbu za očuvanje ove prekrasne pasmine velikog srca, jakog temperamenta i neponovljiva duha, potičući njihov kontrolirani uzgoj.

Postojanje psa tornjaka zabilježeno je još u 11. stoljeću, a svrha mu je bila zaštita stada od pljačkaša, ali i krupnih predatora, kao što su vuk i medvjed. Ime mu je poteklo od riječi tor, ograđenog prostora za ovce. Stabilnog je raspoloženja, ljubazan, odvažan, poslušan, inteligentan, pun dostojanstva i samopouzdanja. Oštar je u čuvanju imovine koja mu je povjerena, ne da se podmititi i nepovjerljiv je prema strancima. Privržen je svojem gospodaru i u njegovoj prisutnosti vrlo miran. Srdačan je prema osobama koje žive u njegovoj neposrednoj blizini.  
 
Na Svjetskoj izložbi pasa koja se održava ovih dana u Leipzigu, a  na kojoj je prijavljeno više od 30 tisuća pasa, tornjaci će se izlagati u nedjelju, 12. studenoga. S obzirom na to da je izložba od naših krajeva udaljena tisuću kilometara, prijavljeni broj tornjaka (34) je respektabilan. Jedna ženka i jedan mužjak među njima bit će zauvijek upisani u našu kinološku povijest kao prvi psi koji su osvojili međunarodnu kandidaturu u ljepoti.
 
"Ovo je dan koji će biti zapisan u povijesti naše pasmine. Ponosan sam što sam dio tornjaka, a tornjak dio mene", rekao je Robert Filipović, vlasnik uzgajivačnice tornjaka Dalmatinski vrisak. 

"Oni u nama potiču želju da budemo poput djece i da shvatimo kako nikad ne mora prestati čuđenje nad životom. Da možemo zaplesati kroz prštave valove i usuditi se smočiti rubove hlača, a lica umrljati tragovima prirode. Zavrtjeti se ludo pod punim mjesecom, poput vrtloga suhog lišća nošen vjetrom, pjevati na ulici, osmjehnuti se nekom tmurnom licu. Volim te toronja", bez daha je naglasio ljubitelj naše najveće autohtone pasmine.

Postoji sedam autohtonih hrvatskih psećih pasmina koje su odraz naše tradicije i podneblja. Najpoznatiji je dalmatinski pas, poznat po priči o 101 dalmatineru koju je napisala je engleska književnica Dorothy Smith i crtanom filmu Walta Disneya, zatim impresivan tornjak, rudlavi hrvatski ovčar, mali međimurski pas i tri vrste goniča – posavski, istarski kratkodlaki i istarski dugodlaki.  

Pogledajte video

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije