Naslovnica Vijesti

Kravata bi uskoro mogla dobiti svoj Europski dan

Tim zalaganjem želi se pridonijeti da hrvatski narod u domovini i iseljeništvu, ali i svi narodi svijeta, zajedno svečano obilježavaju neke temeljne ljudske vrijednosti koje kravata simbolički izražava i prenosi
05. travnja 2017. u 09:32 0 komentara 120 prikaza
Academia Cravatica
Foto: Academia Cravatica

Jučer su u Zagrebu predsjednik Hrvatskoga svjetskog kongresa (HSK) Vinko Sabljo i ravnatelj Academije Cravatice (AC) Marijan Bušić potpisali ugovor o suradnji tih dviju ustanova koje u svojoj misiji dijele iste bitne vrijednosti: djeluju u svjetskim razmjerima i promoviraju hrvatski identitet te kulturu suživota među narodima.

>> Australski Hrvati izveli predstavu o povijesti kravate i prikupili 11 tisuća dolara za Vukovar

Polazeći od činjenice da je kravata po svojem podrijetlu, razvoju i simboličkim vrijednostima istodobno hrvatska i svjetska, Hrvatski svjetski kongres i Academia Cravatica ovim ugovorom započinju suradnju poglavito u svjetskoj promociji Dana kravate, manifestacije koja se od 2008. svečano obilježava svake godine 18. listopada kao spomendan u Republici Hrvatskoj. 

Tim zalaganjem želi se pridonijeti da hrvatski narod u domovini i iseljeništvu, ali i svi narodi svijeta, zajedno svečano obilježavaju neke temeljne ljudske vrijednosti koje kravata simbolički izražava i prenosi: slobodu i odgovornost ljudske osobe, dostojanstvo i uljudnost, radost zajedništva i svečanih prigoda, sklad prava i dužnosti kao bitan uvjet demokracije.

Predsjednik Hrvatskoga svjetskog kongresa Vinko Sabljo i ravnatelj Academije Cravatice Marijan Bušić sa svojim suradnicima izrazili su zadovoljstvo potpisivanjem ovoga ugovora.

"Tako svjetska, a tako Hrvatska – kravata. To je platforma na kojoj mi djelujemo pa je iz tog razloga suradnja s Hrvatskim svjetskim kongresom logički slijed događaja. Kongres je duboko hrvatska organizacija, s velikim razumijevanjem za svijet, što mnogima u Hrvatskoj nedostaje. Tako i oni koji žive izvan naše domovine duboko žive svijet i pojedinu zemlju, a opet su duboko hrvatski. Baš kao i kravata – svjetska, a opet – duboko hrvatska", izjavio je prof. Marijan Bušić, ravnatelj Ustanove Academia Cravatica, naglasivši kako je u tijeku postupak proglašenja Europskoga dana kravate u Europskom parlamentu, nakon čega bi se u Ujedinjenim narodima pokrenula inicijativa za proglašenje Svjetskoga dana kravate.

Croata Gdje stanuje ljubav? Volim domovinu svojih djedova i obećavam da ću se brzo vratiti

"Ni jedan hrvatski proizvod nije tako svjetski poznat kao kravata, a kad kažem kravata, vidim tu Hrvata. Ni jedna hrvatska udruga u svijetu nije tako poznata kao Hrvatski svjetski kongres i imam osjećaj da su se danas našli brat i sestra, sestra i brat. Raduje me da smo potpisali ovaj ugovor o suradnji i uvjeren sam da ovo neće biti samo protokolarno već jedno zasijano sjeme uz čiju pomoć će niknuti jedna plodna žitnica na kojoj ćemo žnjeti svi", zaključio je predsjednik HSK, Vinko Sabljo.

>> Zašto se kravata daruje za Božić?

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.