Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Predsjednica u Buenos Airesu: Nadam se da će se mnogi od vas vratiti u domovinu

Osim jačanja bilateralnih odnosa s ključnim državama u Južnoj Americi, jedan od bitnih naglasaka turneje Grabar-Kitarović jest i kontakt s Hrvatima koji su izrazito brojni u Argentini i Čileu
12. ožujka 2018. u 09:22 7 komentara 1525 prikaza
Foto: Stella Hubmayer
Pogledajte galeriju 1/9

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u nedjelju u Buenos Aires gdje je susretom s hrvatskom zajednicom počela svoju višednevnu južnoameričku turneju tijekom koje će, osim Argentine, posjetiti i Čile i Brazil, doznaje se iz Ureda predsjednice.

Kolinda Grabar-Kitarović Forum hrvatskih manjina Predsjednica poručila našim ljudima izvan domovine: Hrvatska vas nije zaboravila

Po dolasku u glavni grad Argentine, Grabar-Kitarović se u obližnjem Lujanu i Cortinesu sastala s predstavnicima hrvatske zajednice u Argentini i nazočila misi na hrvatskom jeziku u Bazilici de Lujan. 

"Drago mi je da je moj posjet počeo upravo misom s hrvatskom zajednicom. Zahvaljujem svima vama koji se trudite održati hrvatski jezik, hrvatske običaje. Prenosite to na svoju djecu jer uz roditeljsku ljubav to je najveći dar koji im možete osobno prenijeti", rekla je Grabar-Kitarović okupljenim argentinskim Hrvatima.

"Nadam se da će se mnogi od vas i vraćati u domovinu, jer Hrvatskoj je potreban život. Nažalost, Hrvatska umire demografski i moramo učiniti puno toga kako bismo je oživjeli, a ponajviše unijeti duh optimizma, vjere u sebe, u svoj narod, u svoju domovinu, i u svoju budućnost", dodala je Grabar-Kitarović nakon što je sudjelovala na hodočašću hrvatske zajednice u Lujanu i sastala se s franjevcima iz Perua te časnim sestrama iz staračkog doma za Hrvate. Također se u obližnjem mjestu Cortinesu sastala s dijelom hrvatske zajednice koja tamo živi.

Osim jačanja bilateralnih odnosa s ključnim državama u Južnoj Americi, jedan od bitnih naglasaka turneje Grabar-Kitarović jest i kontakt s Hrvatima koji su izrazito brojni u Argentini i Čileu. Ukupan broj pripadnika hrvatske zajednice svih generacija kreće se između 200 i 250 tisuća u svakoj od te dvije države, dok ih je u Brazilu 30-ak tisuća.

Posjeta hrvatskog predsjednika Argentini nije bilo od 1994., kada je tadašnji predsjednik Franjo Tuđman došao u tu zemlju, a kada je riječ o Čileu, posljednji je tamo bio predsjednik Stjepan Mesić 2005.

Osim s predstavnicima hrvatske zajednice, s kojima će se sastati u sve tri zemlje, predsjednica će se susresti s predsjednikom Argentine, Čilea i guvernerom Sao Paula te tamošnjim gospodarstvenicima.

Danas je previđen sastanak s argentinskim predsjednikom Mauricijom Macrijem te potpredsjednicom Gabrielom Michetti. Istoga dana Grabar-Kitarović dobit će od gradskog vijeća priznanje počasne građanke Buenos Airesa.

Predsjednica će također uručiti odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske istaknutim pojedincima, udrugama i klubovima hrvatske zajednice u Argentini.

U utorak će prisustvovati otvaranju Argentinsko-hrvatskog poslovnog foruma u Buenos Airesu te se susresti s istaknutim gospodarstvenicima u organizaciji Hrvatsko-argentinske gospodarske komore. U izaslanstvu HGK koje će sudjelovati na forumu, bit će predstavnici 18 tvrtki.

Posjetit će u La Plati policijsku školu "Juan Vucetich" ("Ivan Vučetić"), nazvanu po Hrvatu imigrantu osnivaču daktiloskopije te održati predavanje u Institutu CARI.

Posljednjeg dana boravka u Argentini, u srijedu, posjetit će hrvatske zajednice u San Miquelu de Tucumanu i Rosariju. Predsjednica će u Tucumanu također posjetiti sveučilište San Pablo, gdje će joj biti dodijeljen počasni doktorat, a u Rosariju će otvoriti počasni konzulat Republike Hrvatske.
           
Službeni posjet Čileu

U četvrtak predsjednica putuje u Čile, gdje će sudjelovati na gospodarskom forumu u Santiago de Chileu te se susresti s predstavnicima tamošnje hrvatske zajednice. Na forumu će sudjelovati predstavnici 16 hrvatskih tvrtki.

Sastanak s predsjednikom Čilea Sebastianom Pineraom, čija će se predsjednička inauguracija održati u nedjelju, predviđen je za petak, a istog dana je organizirana svečanost uručivanja odličja Republike Hrvatske hrvatskoj zajednici u Santiagu.

Predsjednica će u subotu i nedjelju posjetiti i hrvatske zajednice u Punta Arenasu i Antofagasti.

Radni posjet Brazilu

U radni posjet Brazilu predsjednica će otputovati u ponedjeljak ujutro, gdje će se poslijepodne sastati s guvernerom Sao Paula, dijela Brazila u kojem je hrvatska zajednica najbrojnija, i hrvatskom zajednicom.

U utorak se sastaje s predsjednikom Industrijske federacije države Sao Paula i tamošnjim uglednim gospodarstvenicima, čime i završava njezin posjet Južnoj Americi.

Kolinda Grabar-Kitarović MEETING G2.3 Predsjednica vjeruje da će se trend iseljavanja smanjiti Kolinda Grabar-Kitarović Treći dan radnog posjeta Hrvatska predsjednica u New Yorku o presudama Haaškog suda Kolinda Grabar-Kitarović Potpisivanje memoranduma Predsjednica Grabar-Kitarović u službenom posjetu Rumunjskoj
  • Malenkost:

    Hrvati sirom svjeta, ne za Boga u HR natrag . Moj otac, od 1965 do 1988 u Njemackoj crncio, je tu sagardio obiteljsku kucu, sad je prazna, tu nema posla za normalne, samo za uhljebe i partijske veze, kao prije ... prikaži još!e u Jugi- partija je sve. HR je dno Europe, po IQ, po PISA, a Vrh po siromastvu, mitu i korupciji. HR ja ruzan san. Oatanite gdje jeste. Ne u Crosklaviju.

  • marginalac:

    koja gusanska demagogija..i preseravanja..guska nezna .. nasi ljudi iz vanka..imaju cistu i neokaljanu hrvatsku u svojim srcima..i mislima..to ona ne moze razumiti.

  • bazinga:

    ako joj dovoljno novca stave u cekere nemoraju se ni vračati, ušparat če na karti