Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Kipar Tome Rešetarić proslavio 80. rođendan

Rešetarić je oblikovao bezbroj crkvi i sakralnih prostora, primjerice crkvu i kapelu u Santaleku, portal stolne crkve u Željeznom i križne putove u Novom Selu, Orbuhu i Tarči
27. studenoga 2019. u 23:04 0 komentara 16 prikaza
Foto: Hrvatska redakcija ORF-a

Kipar Tome Rešetarić 25. studenoga proslavio je svoj 80. rođendan. Gradišćanskohrvatski umjetnik spada među najznamenitije predstavnike sakralne umjetnosti u Gradišću. 

Priznanje Gradišćanski Hrvati odlikovali hrvatsku veleposlanicu u Austriji

Ove godine u svibnju Rešetarić je postao počasni građanin Vrha/Wörterberga, gdje ima kuću i atelier. Općina Vrh po akademskom kiparu Tomi Rešetariću imenovala je i trg kod seoskoga zdenca. U Stinjacima rođeni Tome Rešetarić nakon izobrazbe za klesara u Grazu položio je majstorski ispit u Beču i počeo studirati na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču.

Rešetarić je oblikovao bezbroj crkvi i sakralnih prostora, primjerice crkvu i kapelu u Santaleku, portal stolne crkve u Željeznom i križne putove u Novom Selu, Orbuhu i Tarči. Rešetarić je 2015. odlikovan nagradom Paulus Katoličke akcije dijeceze Željezno.

Beč Predstavljen 73. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata. Osmišljen i poseban svečani program

I Kulturna nagrada gradišćanskih Hrvata koja se dodjeljuje, odnosno brončana skulptura koja je predstavlja, rad je Tome Rešetarića. Kao materijal za svoje umjetnine upotrebljava kamen, drvo i broncu. Rešetarić je izradio i križni put u crkvi Marije kraljice u Šeškutu u južnom Gradišću, za koju je već bio oblikovao i oltarni prostor. Rešetarić je poznat i po drvorezima koji krase knjige Ivana Zakalla i Augustina Blazovića. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.